Regional plan for klima, energi og miljø

5 Handlingsprogram

Jeg vet ikke helt på hvilken måte, men jeg vet at jeg vil jobbe med å begrense konsekvensene av klimaendringer.

Ønske fra Frøydis Nes Hagen (18) fra Ringsaker

Innlandet er et stort geografisk område. Naturtyper, geologi, befolkningsutvikling, bosettingsmønster, arealbruk og infrastruktur er ulik. Tiltakene bygger opp under strategiene for å nå fastsatte mål, og de fleste tiltakene er geografisk uavhengige.

Regionale forskjeller vil kreve en differensiert tilnærming for enkelte tiltak, for å tilpasse disse til regionens spesifikke styrker, muligheter og utfordringer. Læring og samarbeid på tvers av regioner og kommuner vil være viktig for å løse utfordringene i et helhetlig Innlandsperspektiv.

Handlingsprogrammet er satt sammen av ulike tiltak som enten er påbegynt, er i en planleggingsfase eller bør igangsettes. Handlingene er det som skal følge opp vedtatte strategier og mål. Noen tiltak gjelder for hele Innlandet, mens noen må tilpasses enkelte deler av fylket. Denne vurderingen må gjøres når man starter opp arbeidet med de enkelte tiltakene. 

For alle tiltak er det definert hovedansvarlig og eventuelt medansvarlige parter, som må samarbeide om oppgaveoppfølgingen. Det må tas stilling til hvordan den økonomiske forpliktelsen av tiltakene skal finansieres.

Behovet for rullering av handlingsprogrammet skal vurderes årlig. Ved rullering bør det utarbeides kriterier for hvordan tiltakene skal vurderes. 

Handlingsprogrammet er delt inn med tiltak for hver av de seks satsingsområdene og noen temaovergripende tiltak. 

5.1 Innovasjon og næringsutvikling for grønn omstilling i Innlandet

5.2 Arealbruk

 

5.3 Redusere klimagassutslipp

 

5.4 Klimatilpasning

 

5.5 Natur- og kulturmiljø og naturmangfold

5.6 Omstilling til og bruk av, fornybar energi

 

5.7 Temaovergripende tiltak

I tillegg til tiltakene i planen skal fylkeskommunen, i samarbeid med Statsforvalteren i Innlandet og interkommunale politisk råd, være en pådriver i arbeidet med å: 

  • øke kompetansen innen temaene i planen
  • delta i nasjonale og internasjonale forsknings- og utviklingsprosjekter
  • opprette nettverk med kommunene for kunnskapsformidling og samarbeid
  • veilede kommuner, næringsliv og andre aktører
  • utvikle verktøy og indikatorsett for operasjonalisering av bærekaftsmålene