Nyhetsbrev fra Innlandet fylkesbibliotek 3/2023

Planer og aktiviteter for vinteren og våren 2024.

Bilder av de ansatte ved Innlandet fylkesbibliotek - Klikk for stort bildeInnlandet fylkesbibliotek Marius Græsby

I dette julenyhetsbrevet får dere blant annet tilgang til to reklamefilmer for bibliotek. Filmene kan vises fritt i sosiale medier, i møter med politikere og administrasjon, og ellers der dere måtte ønske. 

Håper filmene vil falle i smak, og at de vil bli flittig delt.

Dere får også hilse på ny enhetsleder for folkebiblioteket i Elverum, Cecilia Black Fylking.

Det har vært mange høydepunkter gjennom året. Vi kan nevne debattene under Norsk Litteraturfestival, Boklek, Sommerles, Bibliotekdagene på Honne, IBBY, Årets bøker, introduksjonskurs for nye biblioteksjefer og samarbeidet mellom Bokbussen og kulturarv. 

Regionale bibliotekmøter er også høydepunkter for oss på fylkesbiblioteket. Det er alltid lærerikt og hyggelig å møte dere ute i kommunene. 

Portrett av fylkesbiblioteksjef i Innlandet, Tone Nyseter - Klikk for stort bildeTone Nyseter Jørgen Skaug

Personlig er jeg veldig glad for, i løpet av året, å ha kommet i mål med å ha besøkt alle 46 folkebibliotek i fylket. Det er mange flotte og ulike bibliotek i kommunene, og det er inspirerende å se alt det spennende som skjer i Innlandet. 

Fylkesbiblioteket har mulighet for å dekke innkjøp av e-bøker og e-lydbøker for 200 000 kr nå på tampen av året. Innkjøpsgruppa er allerede godt i gang med dette. Vi håper det vil bli en fin førjulsgave til alle innbyggere.  

Vi takker dere alle for godt samarbeid i 2023 og ønsker dere en riktig god jul og et godt nytt år!

På vegne av alle ansatte i Innlandet fylkesbibliotek,
Tone Nyseter
fylkesbiblioteksjef

Søknader til Nasjonalbiblioteket

Som dere vet har vi i år søkt prosjektmidler til aktiv formidling og utvikling sammen med dere ute i kommunene. I søknaden om aktiv formidling er hele 26 kommuner med, og i søknaden om utviklingsmidler til prosjektet Sammen om lesing, er 9 kommuner med. I tillegg har noen av dere søkt på egenhånd. Vi venter i spenning på tildelingene som kommer i januar 2024.

Vi er også samarbeidspartnere på flere andre prosjekter sammen med andre fylker. Både innenfor tema KI i bibliotek, formidling og forskning. Her er en oversikt over det vi er involvert i for tiden. 

Søknader til Nasjonalbiblioteket 2023
Prosjekt Ansvarlig rådgiver Periode Samarbeidspartner(e) Finansiering
Utarbeidelse av prosjektkurs for bibliotekansatte Silje G. Torp 2023 Oppdrag fra Nasjonalbiblioteket. Lansering 28. november 2023. 200 000 kr i midler fra Nasjonalbiblioteket.
Sammen om lesing Øystein Stabell 2024 - 2025 Innlandet er prosjektleder. Ni kommuner i Innlandet er med. Utviklingsmidler. 1 300 000 kr.
Aktiv formidling i Innlandet Linn T. Sunne 2024 - 2025 Innlandet er prosjektleder. 26 kommuner i Innlandet er med. 1 410 000 kr.
Formidlingskompetanse i folkebibliotek Linn T. Sunne 2024 - 2025 Trøndelag er prosjektleder. Alle fylkene er med. 3 000 000 kr.
Kompetanseløft for formidling av forskningsbasert kunnskap i folkebibliotek Randi F. Wist 2023 - 2024 Universitetsbiblioteket ved OsloMet er prosjektleder. Alle fylkene er med. 1 000 000 kr.
Kildebevissthet, kritisk mediebruk og kunstig intelligens - et grunnkurs for bibliotekansatte. Olav Birketveit 2024 - 2025 Rogaland er prosjektleder. Flere fylker er med. 1 050 000 kr.
Folkebibliotek i lokalsamfunnet - kvalitet, verdi og potensial (forprosjekt) Marius Græsby 2024 - 2025 Vestland er prosjektleder. Viken, OsloMet og Innlandet er med. 1 300 000 kr.
Forskning i kompetansebanken Marius Græsby 2024 - 2025 Viken er prosjektleder. Ressursgruppa for kompetansebanken er samarbeidspartner. 300 000 kr.
Kulturfondstafetten (formidling av k-fondbøker på video) Linn T. Sunne 2024 Rogaland er prosjektleder. Alle fylker er med. Søknad til Kulturrådet 952 000 kr.

Kompetansebanken og nytt nettkurs om prosjektarbeid

Silje Grøtan Torp presenterer prosjektarbeid i bibliotek - Klikk for stort bildeSilje Grøtan Torp Tone Nyseter

Kompetansebanken som ligger på Bibliotekutvikling.no er i år lansert som en del av prosjektet Formidlingskompetanse i folkebibliotek. 

Det er et nettsted der det deles nettkurs, filmer, tilbud om opplæring, arrangement og ressurser til deg som jobber i bibliotek.

Rådgiver ved Innlandet fylkesbibliotek, Silje G. Torp, har dette året vært prosjektleder for utarbeidelsen av et nettkurs i prosjektarbeid. 

Kurset ble lansert under Haakon Nyhuus-seminaret på Nasjonalbibliotek 28. november, og er nå tilgjengelig i Kompetansebanken.

Kulturfondstafetten

Vi er glade for å dele Kulturfondstafetten med dere, nesten hundre videoboktips som kan deles med publikum. Stafetten er en del av det nasjonale prosjektet Formidlingskompetanse i folkebibliotek (FiF) som er støttet av Nasjonalbiblioteket.

Voksenbøker fra kulturfondsordningen formidles av bibliotekarer fra hele landet, og fra Innlandet har June Solberg, Mailin Toft, Heidi Brennodden og Melissa Solvang bidratt. Linn T. Sunne har vært koordinator for Innlandet fylkesbibliotek. Filmene ligger i Bibliotek 24 sin mediebank og i kanalen @leseforslag på YouTube. Filmene og mer om Kulturfondstafetten finner dere på bibliotekutvikling.no. Vi håper filmene blir til glede og nytte for bibliotekansatte og publikum!

Samskaping

Prosjektet Samskaping – fra planverk til hverdagspraksis er avsluttet i år. Prosjektet var støttet av Nasjonalbiblioteket og ledet av rådgiver Øystein Stabell. Sluttrapporten og Startpakke for samskaping ligger nå tilgjengelig på Bibliotekutvikling.no.

Vandreutstilling - Buchacz: Sorteres som...

I 2023 har vandreutstillingen Sorteres som… fra Kunstbanken vært innom 11 folkebibliotek i Innlandet. Fra 1. februar er utstillingen ledig igjen, så hvis det er bibliotek som ønsker å vise den frem er det fortsatt mulig. Utstillingen har fått mye oppmerksomhet på bibliotekene den har besøkt.

Ta kontakt med Marius Græsby hvis du har spørsmål eller ønsker å reservere kunstkofferten.

Arrangementer og aktiviteter våren 2024

Kurs og arrangementer til våren vil i stor grad være knyttet opp mot prosjektene vi har søkt om midler til hos Nasjonalbiblioteket. Planleggingen av disse må derfor utsettes til januar når vi vet hva vi får midler til.

Vi har imidlertid noen faste poster som vil gå som vanlig. Det blir et Teams-møte der man kan bli bedre kjent med fylkesbiblioteket, det blir formidlingskurs med Trygve Ramnefjell, det blir Boklek, digitale nettverk og fagprater, og debatt under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer.

Følg med på vår arrangementskalender der datoer og informasjon blir lagt ut så snart det er klart.  Vi vil også sende dere invitasjoner på e-post.

Arrangementskalender

Filmer om bibliotek til fri benyttelse

Video om bibliotekenes verdi for barn og unge i lokalsamfunnet - Klikk for stort bilde Innlandet fylkesbibliotek

Prosjektet Harde fakta og de gode historiene har blant annet resultert i en mal for faktaark som dere i kommunene kan lage selv, og som kan presenteres for politikere, administrasjon og andre. 

Verktøy, mal og kilder vil snart bli lagt ut på vår hjemmeside. Vi skal gi dere nærmere beskjed.

Prosjektet har også resultert i to korte filmer som vi herved deler med dere i julegave til fri benyttelse. Begge filmene er publisert på vår YouTube-kanal.

Den første er filmet, klippet og produsert av oss og er en amatørfilm, men med en fantastisk bibliotekbruker i Ringebu. Stor takk til Kari Wimmer som stilte opp og lot seg filme, og til Ringebu bibliotek som ga oss den gode historien og stilte opp med lokaliteter på kveldstid.
En video om bibliotek og livskvalitet

Den andre filmen handler om barn, bibliotek og leselyst og er opprinnelig laget til Sør-Fron bibliotek. Vi fikk lov til å endre logoer og gjøre den om slik at den kan brukes av alle bibliotekene i Innlandet. Stor takk til Sør-Fron for generøs deling.
En video om bibliotekenes verdi for barn og unge i lokalsamfunnet

Presentasjon av ny biblioteksjef i Innlandet

Elverum bibliotek

Portrett av Cecilia Black Fylking  - Klikk for stort bildeCecilia Black Fylking Marius Græsby

Cecilia Black Fylking (38) er ny enhetsleder for biblioteket i Elverum. Hun kommer fra en stilling som hovedbibliotekar ved Høgskolen i Innlandet, hvor hun har jobbet i 12 år.

Biblioteket er sentralt innenfor folkeopplysning og lokaldemokrati, i tillegg til å være en gratis kulturformidler. 

Bibliotekene er snart alene om å være et gratis kulturtilbud og en åpen offentlig institusjon, og Cecilia er opptatt av at vi finner vår plass i dette, og diskuterer hvor bibliotekene skal og hva vår rolle er.

I Elverum er biblioteket en bauta, med dyktige medarbeidere og mange spennende planer fremover, blant annet meråpent bibliotek. 

Abonner på vårt nyhetsbrev

Her kan du melde deg på våre nyhetsbrev 

Du kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet.

Informasjonen som lagres deles ikke med noen og brukes utelukkende til å sende ut nyhetsbrev. Ved avmelding vil all informasjon slettes. 

Arkiv for nyhetsbrev

Kontakt oss gjerne!

Er det noe du ønsker å drøfte, lufte, spørre om, eller diskutere? Husk at det bare er å ta en telefon eller sende en e-post til oss på fylkesbiblioteket. Vi er alltid interessert i å høre om hva som rører seg i biblioteklandskapet i Innlandet. 

Her finner du kontaktinformasjon.