Eiermelding 2023
4. Kommunal oppgavefellesskap
4.1 Kontrollutvalgssekretariatet Innlandet
- Innlandet fylkeskommunes eierandel:
57 % - Andre eiere:
Lillehammer kommune, Gausdal kommune og Øyer kommune - Styrets leder:
Stig Vaagan - Selskapets formål:
Kontrollutvalgssekretariatet Innlandet (forkortet KSI KO) er et kommunalt oppgavefellesskap som ivaretar sekretariatsfunksjonen for kontrollutvalgene i Innlandet fylkeskommune og i kommunene Lillehammer, Øyer og Gausdal.
Sekretariatet har som formål å bistå kontrollutvalgene og sørge for sekretærbistand i henhold til forskrift om kontrollutvalg. Sekretariatet skal påse at de saker som behandles av kontrollutvalgene er forsvarlig utredet, og at utvalgenes vedtak blir iverksatt.
Innlandet fylkeskommunes bakgrunn for eierinteressen
Bakgrunnen for fylkeskommunens deltakelse er å ivareta det pålagte kravet om eget sekretariat for kontrollutvalget.
Økonomi
Regnskapet føres som en del av Innlandet fylkeskommunes regnskap. Kontrollutvalgssekretariatet hadde en budsjettramme på 8,5 millioner kroner og et mindreforbruk på 1,7 millioner kroner.
Opplysninger og vurderinger
Kontrollutvalgssekretariatet har endret organisasjonsform fra et «§ 27- samarbeid» etter gammel kommunelov til et kommunalt oppgavefellesskap etter ny kommunelov kapittel 19.
Eierutvalget anbefaler
Eierutvalget anbefaler å beholde eierandelen i selskapet.
4.2 NDLA – Nasjonal digital læringsarena
- Andre eiere:
Alle fylkeskommuner (unntatt Oslo ) - Styrets leder:
Helge K. Galdal - Samarbeidets formål:
NDLA (nasjonal digital læringsarena) er fylkeskommunenes samarbeid for å sikre elevene i videregående opplæring fri tilgang til digitale læremidler av høy kvalitet. - Selskapets årsregnskap 2023:
Regnskapet føres som en del av Vestland fylkeskommunes regnskap. Resultatet for 2023 viser et mindreforbruk på 5,9 millioner kroner, av inntekter på 98 millioner kroner.
Innlandet fylkeskommunes bakgrunn for eierinteressen
Innlandet fylkeskommune er deltaker i NDLA for å ivareta og sikre at elevene i videregående skole har tilgang til digitale læringsmidler.
Opplysninger og vurderinger
NDLA er en spydspiss i utviklingen av åpne digitale læringsressurser for videregående opplæring. Dette bidrar til at NDLA har blitt en attraktiv tilbyder av læremidler og som også andre land ser til.
NDLA har oppdatert innhold i 139 eksamensfag, og innholdet er åpent og fritt tilgjengelig for alle. Videre har de påbegynt å utvikle nye fag og lansert Min NDLA.
NDLA har endret organisasjonsform fra et «§ 27- samarbeid» etter gammel kommunelov til et kommunalt oppgavefellesskap etter ny kommunelov kapittel 19.
Utdrag av eierstrategi
Verdibygging
Gjennom samarbeidsmodellen settes en aktiv verdibygging i system via økt samspill og åpenhet i alle faser. Et oppgavefellesskap bidrar til økt felles ansvar for utdanning av samfunnets borgere. Det NDLA skaper, skapes gjennom samarbeid.
NDLA har en sterk brukerorientering når det utvikles læremidler og NDLA-plattform. De har en portefølje av dyktige samarbeidspartnere og har deltatt i nasjonale og internasjonale nettverk og arbeidsgrupper for å lære om og legge til rette for framtidas læring.
Kontroll og risiko
I NDLA har daglig leder ansvar for oppfølging av oppgavefelleskapet og skal følge retningslinjer og pålegg gitt av styret, representantskapet og samarbeidsavtalen. Likevel er det slik at kontrollutvalget når som helst kan kreve opplysninger for å føre kontroll med et kommunalt oppgavefellesskap.
Eierskapskontroll innebærer å kontrollere om den som er eiers representant og utøver fylkeskommunens eierinteresser, gjør dette i samsvar med lover og forskrifter, fylkestingets vedtak og anerkjente prinsipper for eierstyring.
Oppgavefellesskapet er ikke et eget rettssubjekt og skal ikke registreres i foretaksregisteret.
Utbyttepolitikk
Det utdeles ikke utbytte i oppgavefellesskapet.
Eierutvalget anbefaler
Eierutvalget anbefaler å beholde eierandelen i selskapet.
4.3 IKA Opplandene KO
- Innlandet fylkeskommunes eierandel:
- - Andre eiere:
44 kommuner i Innlandet og 4 kommuner i Akershus - Styreleder:
Trond Kielland Byre-Haakensen - Selskapets formål:
Formålet for samarbeidet er å legge forholdene til rette for at deltakernes arkiver håndteres, bevares og formidles i samsvar med arkivlovens formål og bestemmelser. Oppgavene er beskrevet i arkivinstruks vedtatt av representantskapet.
Innlandet fylkeskommune sitt arkivdepot skal fungere som arkivdepot for deltakernes papirbaserte og elektroniske arkiver, og sørge for at arkivene blir gjort tilgjengelig for offentlig bruk, forskning og andre administrative og kulturelle formål. - Selskapets årsregnskap 2023:
Regnskapet føres som en del av Innlandet fylkeskommunes regnskap. 2023-regnskapet viser en omsetning på 23,6 millioner kroner og 0,9 millioner kroner i mindreforbruk og 16 millioner kroner i oppspart fond.
Innlandet fylkeskommunes bakgrunn for eierinteressen
Innlandet fylkeskommune er deltaker for å oppfylle lovens krav til arkivering og dokumenthåndtering.
Opplysninger og vurderinger
IKA Opplandene har i 2023 jobbet mye innad i organisasjonen, gått gjennom sitt avtaleverk, økonomistyring med mer.
IKA Opplandene har endret organisasjonsform fra et «§ 27- samarbeid» etter gammel kommunelov til et kommunalt oppgavefellesskap etter ny kommunelov kapittel 19.
Utdrag fra eierstrategi
Verdibygging
Oppgavefellesskapet ønsker å stimulere til samarbeid mellom kommuner, og på tvers av fylker og mellom forvaltingsnivåer. Det er ønskelig å fremme samarbeid og utvikling for å skape et best mulig tilbud for borgerne.
Kontroll og risiko
I et oppgavefellesskap er det daglig leder som har ansvaret for å følge opp selskapet. Likevel er det slik at kontrollutvalget når som helst kan kreve opplysninger for å føre kontroll med et kommunalt oppgavefellesskap.
Eierskapskontroll innebærer å kontrollere om den som er eiers representant og utøver fylkeskommunens eierinteresser, gjør dette i samsvar med lover og forskrifter, fylkestingets vedtak og anerkjente prinsipper for eierstyring.
Eierutvalget anbefaler
Eierutvalget anbefaler å beholde eierandelen i selskapet.
4.4 Tannhelsetjenestens kompetansesenter (TkØ)
- Andre eiere:
I 2023 Viken fylkeskommune. Fra 1.1.2024 er både Akershus, Østfold, Buskerud og Innlandet fylkeskommuner eiere. - Styrets leder:
Per David Clee Søhoel - Selskapets formål:
Formålet med samarbeidet er drift og videre utvikling av et regionalt odontologisk kompetansesenter som skal:
- sikre tilgjengelighet til spesialisttannhelsetjenester og være henvisningsinstans for både offentlig og privat tannhelsetjeneste
- drive rådgivning overfor en samlet tannhelsetjeneste, den øvrige helsetjenesten og befolkningen i regionen
- organisere desentralisert klinisk praksis for spesialistkandidater i samarbeid med universitetene
- organisere og drifte klinisk praksis for spesialistkandidater på kompetansesenteret i samarbeid med universitetene
- bidra til forskning og faglig utvikling i tannhelsetjenesten
- bidra til rekruttering og stabilisering av tannhelsepersonell i regionen
- drive etterutdanning av tannhelsepersonell - Selskapets årsregnskap 2023:
Regnskapet ble ført som del av Viken fylkeskommune sitt regnskap i 2023. Fra 2024 har Østfold fylkeskommune tatt over dette arbeidet. Resultatregnskapet for TkØ 2023 er avlagt med et merforbruk (underskudd) på 5,7 millioner kroner, som i sin helhet dekkes av fond.
- Årsrapport 2023
- Opplysninger om selskapet i Brønnøysundregisteret
- Hjemmesiden til Tannhelsetjenestens kompetansesenter
Innlandet fylkeskommunes bakgrunn for eierinteressen
Bakgrunnen for fylkeskommunens deltagelse i TKØ er å bidra til kompetanseheving i tannhelsetjenesten ved blant annet satsing på praksisnær forskning, tilgang på tverrfaglig spesialisttannhelsetilbud i regionen og desentralisert utdanning av odontologiske spesialister i fremtiden.
Opplysninger og vurderinger
TkØ har endret organisasjonsform fra et «§ 27- samarbeid» etter gammel kommunelov til et kommunalt oppgavefellesskap etter ny kommunelov kapittel 19.
TkØs kjernevirksomhet er knyttet til følgende hovedområder:
- Spesialistbehandling
- Forskning og fagutvikling
- Kompetanseheving
- TOO – tilrettelagt tannhelsetilbud til tortur- og overgrepsutsatte og til dem med odontofobi
Utdrag fra eierstrategi
TkØ skal gjennom sitt samfunnsoppdrag være et regionalt kompetansesenter som bidrar til å utvikle kompetansen i tannhelsetjenesten gjennom ulike læringsprosesser og -aktiviteter. Formålet er knyttet både mot befolkningens og tjenestens behov. Kompetansesentrenes samfunnsoppdrag er dermed å utvikle kunnskap og øke kompetansen i tjenesten, som igjen gir et tjenestetilbud med god kvalitet til befolkningen.
TKØ skal være en anerkjent og relevant tilbyder av tverrfaglig pasientsentrert spesialistbehandling og en relevant forskningsinstitusjon. TKØ skal videre være godt forankret i tannhelsetjenesten gjennom aktiv samhandling. TKØ skal ha et ustrakt samarbeid med relevante helse- og omsorgstjenester nasjonalt og internasjonalt.
Eierens kortsiktige/langsiktige eierskap
Eierskap i TKØ er oppsigelig, og løper til det sies opp av en av medlemmene. Innlandet fylkeskommune ønsker en langsiktig deltakelse i oppgavefellesskapet.
Verdibygging/Bidrag til FN’s bærekraftsmål
Oppgavefellesskapet ønsker å stimulere til samarbeid mellom fylkeskommunene og det er ønskelig å fremme samarbeid og utvikling for å skape et best mulig tilbud for borgerne.
Visjonen til TKØ er et ønske om å bidra til god oral helse for hele befolkningen gjennom tjenester av høy kvalitet.
Dette skal skje ved:
- å kunne tilby tverrfaglige pasientsentrerte og kunnskapsbaserte tannhelsetjenester
- å arbeide med å utjevne sosiale ulikheter gjennom bedring av oral helse (identifisere områder og grupper med særskilte behov og utfordringer, ta vare på sårbare pasienter med sammensatte problemstillinger, tilby tjenester til pasientgrupper som ikke kan nyttiggjøre seg ordinære tjenester.
- være en sentral aktør i behovsrettet forskning og innovasjon
- øke kompetansen gjennom deling og samarbeid om forskning og fagutvikling ved bl.a. bidra til økt forskningskompetanse i tjenesten og stimulere til praksisnær forskning ute i den offentlige tannhelsetjenesten, tilby veiledning og hospitering til medarbeider i tannhelsetjenesten, tilby tjenesten opplæring ved bl.a. bruk av E-læring, ha kandidater som tar spesialistutdanning.
Risiko
I et oppgavefellesskap er det daglig leder som har ansvaret for å følge opp selskapet. Likevel er det slik at kontrollutvalget når som helst kan kreve opplysninger for å føre kontroll med et kommunalt oppgavefellesskap.
Eierskapskontroll innebærer å kontrollere om den som er eiers representant og utøver fylkeskommunens eierinteresser, gjør dette i samsvar med lover og forskrifter, fylkestingets vedtak og anerkjente prinsipper for eierstyring.
Eierstruktur
TKØ eies og driftes av Viken fylkeskommune og Innlandet fylkeskommune i et fylkeskommunalt oppgavefellesskap. Denne tilslutningen etter kommuneloven ble vedtatt av begge fylkenes fylkesting i 2021. TKØ er organisatorisk tilsluttet Viken, som juridisk enhet.
I dag har Viken og Innlandet 3 styreplasser hver i TKØs styre. Direktør for TKØ forbereder saker til styrebehandling sammen med styreleder, for tiden fra Viken. Fra 1.1.2024 vil Viken fylkeskommune splittes opp i Buskerud, Akershus og Østfold.
Utbyttepolitikk
Det utdeles ikke utbytte i oppgavefellesskapet.
Eierutvalget anbefaler
Eierutvalget anbefaler å beholde eierandelen i selskapet.