Handlingsprogram for fylkesveger i Innlandet 2026–2029
6. Investeringstiltak
6.1 Innledning
Innlandet fylkeskommune vil i perioden gjennomføre investeringstiltak som skal bidra til å utvikle fylkesvegnettet i Innlandet på en slik måte at det bygger opp om vedtatte profil og mål. Investeringstiltakene som skal gjennomføres presenteres i dette kapittelet.
Gjenstående tiltak i handlingsprogram 2022-25 skal gjennomføres
Investeringstiltak som ligger i Handlingsprogram 2022-25 skal gjennomføres, med mindre det foreligger vedtak i fylkestinget om det motsatte. Disse tiltakene kommer i tillegg til investeringstiltakene i perioden 2026-29.
Kostnadsvurdering av nye investeringstiltak
Alle investeringstiltakene er kostnadsvurdert og inneholder følgende elementer:
• Entreprisekostnader: Kostnader knyttet til bygging.
• Grunnerverv: Kostnader for kjøp av eiendom.
• Konsulenttjenester: Kostnader knyttet til kjøp av konsulenttjenester.
• Byggherrekostnader: Kostnader knyttet til administrasjon og prosjektledelse.
• Klimapåslag: Kostnader for å imøtekomme klima- og miljøkrav.
• Merverdiavgift
• Usikkerhet: Midler for å dekke uforutsette utgifter og risikoer som kan oppstå underveis i tiltaket.
Kart med alle investeringstiltak
Alle investeringstiltakene som er geografisk plasser, er presentert i kart. Her kan en sortere på de ulike programområdene og den enkelte kommune.
Kartet med prioriterte investeringstiltak finner du her.
6.2 Fordeling av investeringsramma
Investeringsramma er 3450 mill. kr (2025-kr). Totalramma har sin basis i økonomiplanen 2025-2028 (vedtatt 2024).
Denne er fordelt på investeringstiltak innen følgende programområder:
• Utbedring
• Gang og sykkel
• Trafikksikkerhet
• Kollektivtiltak
• Bru
• Miljø
I tillegg er det satt av midler til planlegging, åpen post og spleiselag, se omtale i kapitlene 6.11 - 6.13.
I høringsutkastet er investeringsramma på 3450 mill. kr fordelt i samsvar med tabellen under.
Tabell 7. Fordeling av investeringsrammen 2026-29, fordelt på programområder.
6.3 Bindinger
Fylkestinget vedtok i budsjettet for 2024 å styrke investeringene på fylkesveg, spesifikt fv. 24 og fv. 33 med til sammen 400 mill. kr i årene 2025 - 2027 (PS 101/2023). Disse midlene inngår i totalramma for handlingsprogrammet.
Fv. 187 Ringgata, x Furnesvegen / Vangsvegen (GS28) fikk 5,7 mill. kr som oppstartsmidler i 2025 (Økonomiplan 2025-2028). Restfinansiering av tiltaket er en del av handlingsprogrammet 2026-2029.
6.4 Hvordan er tiltakene prioritert?
Hovedfokuset i valgt profil er å ivareta eksisterende infrastruktur og vegnett. Tilstanden på vegnett og infrastruktur veier derfor tungt når tiltak er prioritert. Videre er det et generelt krav til at nye tiltak skal bidra til økt trafikksikkerhet og ivareta miljøhensyn.
De kommunale innspillene, totalt 421, er et viktig grunnlag for å velge ut investeringstiltak i nytt handlingsprogram. Særlig gjelder dette de høyest prioriterte tiltakene fra kommunene.
Kartet viser innspillene som kom fra kommunene høsten 2024.
Prioriteringskriterier
Investeringstiltakene er prioritert pr. programområde og vist i tabeller under. Det enkelte prosjektet er prioritert ut ifra gitte kriterier, som igjen er basert på målene i kapittel 4. Dette er synliggjort i tabellene og forklaringen på hvilke kriterier som er brukt, ligger i tabell 8 under.
Tabell 8. Oversikt over prioriteringskriteriene mellom investeringstiltak pr. programområde.
Regional fordeling
I arbeidet med prioritering av investeringstiltakene, er også regional fordeling vektlagt. Dette innebærer at det er viktige investeringstiltak i alle regioner, og i nesten alle av fylkets 46 kommuner. Begrunnelsen for dette er at det er viktig med aktivitet i hele fylket. Faglige behov, særlig knyttet til bruer, må imidlertid gå foran ambisjonen om regional fordeling.
6.5 Utbedring
Totalrammen til utbedringsprosjekter er 1810 mill. kr. Ekstrasatsingen på 150 mill. kr ligger inne i denne ramma (vedtak i Fylkesting PS 97/2024).
Programområde utbedring omfatter både utbedringsprogram (enkle utbedringstiltak som ikke krever reguleringsplan), større utbedringstiltak og elektrotiltak.
Store prosjekter
Det skal gjennomføres fire store prosjekter i handlingsprogramperioden. Disse er:
• Fv. 30, jernbaneundergangen på Tynset. Denne har en totalkostnad på 250 mill. kr. Det legges inn 125 mill. kr i 2026-29, restfinansiering vil skje i neste handlingsprogramperiode. Det vil også bli jobbet med delfinansiering fra andre aktører.
• Fv. 24, Gata sør – Amundrudbakka, Stange kommune. Utbedring av dagens veg og ny gang- og sykkelveg. Totalkostnad 207 mill. kr.
• Fv. 33, Skreia – Bilitt, Østre Toten kommune. Utbedring av dagens veg. Totalkostnad 207 mill. kr.
• Fv. 254, Tretten bru, Øyer kommune. Ny bru. Denne er statlig finansiert, men gjennomføres i fylkeskommunal regi.
Utbedringsprogram
Utbedringsprogrammet skal bidra til å ta igjen forfall og utbedre eksisterende infrastruktur og vegnett. Felles for tiltakene er at de har en investeringsmessig karakter som vil bidra til en høyere standard og gi økt levetid.
I forbindelse med årlig rullering av utbedringsprogrammet, vil konkrete tiltak bli lagt fram for politisk behandling. Begrunnelse for en årlig rullering er for å ha et handlingsrom til å gjennomføre tiltak der behovet er størst. Utbedringsprogrammet omfatter utbedringer av vegnett og infrastruktur, inkludert enkel utbedring av eksisterende tilbud til gående og syklende.
Elektro
Det settes av 50 mill. kr i perioden for å starte arbeidet med å overta veglys lang fylkeskommunal veg. Se omtale i kapittel 3.12.
Værstasjoner og trafikktellepunkt
Innlandet fylkeskommune eier en rekke værstasjoner og trafikktellepunkt langs fylkesvegene. Dette gir nødvendig kunnskap om vegnettet i Innlandet. Det settes av 8 mill. kr til formålet.
6.6 Gang- og sykkel
Her inngår investeringstiltak som skal legge til rette for gående og syklende, både i by/tettsted, i etablerte sykkelbyer og i mer spredtbygde områder, særlig skoleveg.
Turveger
Turveg er løsning for gående og syklende med enklere standard. Turveg har ikke fast dekke og/eller veglys. Strekningen skal i hovedsak ikke være skoleveg mindre enn 2 km fra skolen.
Det er fire pilotprosjekter i perioden:
• Fv. 2510, Riddarvegen, Veflen – Høre barnehage, Vang kommune
• Fv. 2630, Vågåvegen, Sveaholvegen – rundkjøring, Vågå kommune
• Fv. 202, Møllevegen, Bygningsgutua – Torshaugvegen, Kongsvinger kommune
• Fv. 2658, Hjerleid skole – Kongsvegen, Dovre kommune
I tillegg settes det av en ufordelt ramme på 14,5 mill. kr til turveger langs fylkesveg. Fordelingen av disse midlene skjer i etterkant av høringen. Det er en forutsetning at turvegene skal ligge langs fylkesveg og eies/driftes av Innlandet fylkeskommune.
6.7 Trafikksikkerhet
Her inngår tiltakspakker for målrettet innsats og to konkrete tiltak som er stedfestet (strekningsvis automatisk trafikkontroll (ATK)).
Tiltakspakke trafikksikkerhet
Det settes av 48 mill. kr til denne tiltakspakken. Tiltak som inngår her, er tiltak for å forebygge de hyppigste ulykkestypene i Innlandet. Dette er tiltak mot utforkjøringsulykker, med for eksempel utslaking av sideterreng, utbedring av kurvatur og rydding i sikkerhetssone. Tiltak mot møteulykker kan være kartlegging av vegnettet, utbedring av sikt i kryss, mindre fysiske justeringer i kryss og regulering.
Tiltakspakke generelle trafikksikkerhetstiltak etter TS-befaring og gjennomgang
Det settes av 16 mill. kr til denne tiltakspakken. Aktuelle tiltak som inngår her er for eksempel forkjørrsregulering, tiltak mot viltulykker, vegetasjonsrydding og mindre fysiske tiltak etter trafikksikkerhetsvurderinger.
Tiltakspakke trafikksikkerhet på skoleveg
Det settes av 32 mill. kr til denne tiltakspakken. Tiltak som inngår her, er tiltak som bidrar til økt trafikksikkerhet på skoleveg. Dette kan være fartsreduserende tiltak, utbedring av mindre på- og avstigningspunkter, vegetasjonsrydding, belysning av fotgjengerkrysninger, skilt med mer.
6.8 Kollektivtiltak
Her inngår tiltak som gir bussbrukerne et bedre reisetilbud gjennom kortere reisetid og velfungerende holdeplasser og knutepunkt. Nærmere om grunnlag for prioriteringer, se kapitel 3.9 Bussens trenger bedre infrastruktur.
Det settes av 20 mill. kr på posten. Midlene skal primært benyttes til å etablere nye eller utbedre eksisterende holdeplasser, men også andre type tiltak som fremmer et velfungerende kollektivtilbud er aktuelt.
Bilde 13. Buss ved Atnasjømyrene, fv. 27
Steinar Svensbakken
Bilde 13. Buss ved Atnasjømyrene, fv. 27. Foto Steinar Svensbakken.
6.9 Miljøtiltak
Her inngår tiltak for å oppfylle forskriftskrav langs fylkesvegnettet og tiltak for å ivareta fredede og bevaringsverdige veg- og sideanlegg.
Vanntiltak Innlandet
Det settes av 10 mill. kr på denne tiltakspakken. Dette vil gå til tiltak for å ivareta krav i vannforskriften langs fylkesveg, for eksempel å utbedre vandringshindre for fisk.
Utbedring av støyskjermer Lillehammer, Hamar og Stange
Det settes av 30 mill. kr til utbedring av støyskjermer i Lillehammer, Hamar og Stange. Midlene er fordelt i to ulike geografiske pakker.
Tabell 12
6.10 Brutiltak
Her inngår større vedlikeholds- og investeringstiltak på fylkesvegbruene. Ekstrasatsingen på 300 mill. kr ligger inne i denne ramma (vedtak Fylkesting PS 97/2024).
Øvrige brutiltak
Det settes av en ramme på 80 mill. kr til øvrige brutiltak. Dette er en fleksibel ramme som muliggjør at midlene kan brukes der det til enhver tid er mest kritisk, basert på tilgjengelig kunnskap. Midlene kan også benyttes til prosjektering av brutiltak.
TABELL 13
6.11 Åpen post
Formålet med posten er å ha handlingsfrihet underveis i perioden til å blant annet utføre flomforebyggende eller skredforebyggende tiltak. Slike tiltak kommer gjerne i etterkant av flommer og skred, for å forebygge at tilsvarende skade skal skje på nytt.
Åpen post kan også være en kilde til å håndtere rettslige tvister uten å måtte stanse allerede igangsatte eller planlagte prosjekter.
Det settes av 100 mill. kr på posten.
6.12 Spleiselag
Formålet med posten er å ha handlingsfrihet underveis i perioden til å delta i for eksempel spleiselag om prosjekter som ikke ligger inne i handlingsprogrammet, men som er hensiktsmessig og/eller nødvendig å gjennomføre samtidig med prosjekter i regi av andre (for eksempel NVE, Nye Veier AS eller kommunene). Midlene skal gå til fylkesveg.
Det settes av 50 mill. kr på posten.
6.13 Planlegging
Dette programområdet skal dekke utgifter til planlegging etter plan- og bygningsloven for prosjekter som blir prioritert i perioden, samt planlegging i forkant av handlingsprogram 2029-33 (utredning, forprosjekter mm.).
Det settes av 150 mill. kr på posten.