Innlandsstrategien 2024–2028 – høring

Velkommen til høring!

Vårt felles prosjekt er å bygge Innlandet og ta i bruk mulighetene i samarbeid på tvers av kommunegrenser, forvaltningsnivåer og sektorer. Gjennom felles mål og felles retning skal vi finne nye og balanserte samfunnsløsninger.

Mange ansikter satt inn i kartformen til Innlandet - Klikk for stort bilde

Vi lever i en tid hvor vi står overfor store utfordringer og samfunnsendringer. Det handler om:

  • den sikkerhetspolitiske situasjonen som følge av krig i Europa
  • økonomisk uro med inflasjon, prisvekst og redusert tilgang til arbeidskraft
  • klimaendringer
  • energitilgang
  • tap av natur og artsmangfold

Endringene stiller krav til at både myndigheter, næringsliv og samfunnet generelt evner å omstille seg. Dette er viktig for å sikre tillit og velferd, og avgjørende for at innbyggerne skal oppleve trygge lokalsamfunn, demokrati og mangfold.

Mulighetenes Innlandet

Vi må i større grad tilstrebe miljømessig, sosial og økonomisk bærekraftig utvikling. Sunn og langsiktig økonomisk utvikling er tuftet på bærekraft innen miljø og det sosiale liv.

For å møte samfunnsendringer og omstilling trenger vi arbeidskraft og kompetanse.

Innlandet er et mangfoldig samfunn som med bedre inkludering kan ta arbeidskraftreserven i bruk. Forutsetningene for deltakelse i arbeid og verdiskaping er knyttet til livskvalitet, god helse og utdanning og et mangfoldig og inkluderende arbeidsliv.

Vi blir stadig flere eldre som er ved god helse og lever lengere. I et aldersvennlig samfunn skal det være mulig å leve et aktivt og godt liv. Dette er også samfunn som er attraktive for alle.

Likeverdig tilbud av service og tjenester til Innlandets befolkning er utfordrende i landets mest spredtbebygde fylke. I tillegg er den demografiske utviklingen med stadig flere eldre og færre fødte krevende. Kommunenes og fylkeskommunens økonomi, kompetanse og omstillingsevne er avgjørende.

Natur, klima og kraft

Innlandsnaturen er en ressurs som gir grunnlag for nyskaping og arbeidsplasser innen jordbruk, skogbruk og reiseliv. Innlandets har store muligheter for nyskaping med økt foredling av jord- og skogbruksressursene. Naturen har også en egenverdi i form av sitt artsmangfold, noe som gjør Innlandet attraktivt for friluftsliv og naturopplevelse.

Klimaendringene skaper i økende grad naturfare med ekstremvær, flom, ras og skred. Dette gir store utfordringer for beredskap og sikkerhet. Klimatilpasning og sirkulærøkonomi åpner også store muligheter for innlandssamfunnet gjennom innovasjon.

En stabil kraftforsyning er avgjørende for omstilling, og et velfungerende Innlandssamfunn. Samfunnsendringer med økt kraftbehov gir økt press på nettet og kraftbalansen. Det ligger utviklingsmuligheter i å ta i bruk miljøvennlig kraftproduksjon, sirkulære prinsipper, energiøkonomisering og varmegjenvinning.

Regionale planer

De tre nye regionale planene vedtatt i 2023 fanger i stor grad opp utfordringene og mulighetene vi står ovenfor i perioden 2024-2028. Det fordrer imidlertid løpende revisjon og aktiv oppfølging av planenes handlingsprogram framover.

Innlandsstrategien gir retning og viser prioritert politikk for Innlandssamfunnet perioden 2024-2028. Den fornyes hvert fjerde år, og har 12-års perspektiv fram til 2035. Den fastsetter visjon, langsiktige utviklingsmål og satsingsområder, og skal legges til grunn for regional og kommunal planlegging.

Innlandsstrategien bygger på FNs 17 bærekraftmål og nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging.

Innlandsstrategien er blitt til gjennom et grundig forarbeid som ble overlevert dagens fylkesting ved konstitusjon i oktober 2023: Innspillsdokument oktober 2023 (PDF, 2 MB)

Innlandsstrategien bygger også på et bredt kunnskapsgrunnlag:

Medvirkning

Det er gjennomført åpne og brede medvirkningskonferanser våren 2023 for å gi innspill til nytt kunnskapsgrunnlag.

Medvirkningskonferanser for innlandsstrategien 2024–2028 (PDF, 4 MB)

I 2024 er det prioritert medvirkning fra interkommunale politiske råd. Det er lagt opp til to dialogmøter med alle råd.

Planforslaget er på høring i perioden 10. mai–15. august 2024.

Høringen er en viktig del av medvirkningsprosessen.

Webinar

Torsdag 30. mai arrangerte vi høringsseminar på Teams.

Se webinaret i opptak