Kunnskapsgrunnlag til kvalifiseringsplan for innvandrere

2. Hva er en innvandrer?

2.1. Entydig definisjon

Innvandrere er personer som selv har innvandret til Norge, og som er født i utlandet av to utenlandskfødte foreldre og som har fire utenlandsfødt besteforeldre. 

Dette er en beskrivende, og ikke en normativ definisjon. Definisjonen er entydig fordi alle fire betingelsene må være oppfylt. Denne definisjonen gjelder for alle, og er ikke forbeholdt personer med bestemte oppholdsgrunnlag eller fra bestemte land. Den gjelder uansett om det er en arbeidsinnvandrer fra Sverige, flyktning fra Ukraina eller student fra Kina (SSB, 2023).

Innvandrere brukes samtidig som en felles betegnelse for flere kategorier, hvor hovedkategoriene er arbeidsinnvandrere, familieinnvandrere, flyktninger og asylsøkere. 

Du får nedenfor en dypere innsikt i kategoriene. Dette er samme definisjon av innvandrere som SSB benytter.  Gå til SSBs sider for definisjon av innvandrere.

I tillegg til innvandrere så brukes betegnelsen norskfødte med innvandrerforeldre. Det ble tidligere omtalt som andregenerasjons innvandre. Dette er personer som er født i Norge, men har to utenlandsfødte foreldre og fire utenlandsfødte besteforeldre. 

Denne gruppen er viktig, både i statistisk sammenheng, men også i et større integreringsperspektiv. I kunnskapsgrunnlaget skriver vi derfor både om innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre. 

Andre kategorier, som personer med en innvandrerforeldre eller besteforeldre, inngår ikke i SSBs statistikk over personer med innvandrerbakgrunn.

Kategorisering av innvandrere i statistikk

Det finne ulike måter å dele befolkningen på når det gjelder statistikk. SSB deler befolkningen i tre hovedkategorier. Disse er: 

  • den øvrige befolkningen
  • innvandrere 
  • norskfødte med innvandrer foreldre 

Den største kategorien er personer uten innslag av utenlandsfødte i tre generasjoner. Dvs. de hvor hverken personen, foreldre eller besteforeldre er født i utlandet. Dette utgjør over 3 800 000 personer i Norge. Innvandrere er den nest største kategorien på over 930 000. (SSB, 2024) . Siste hovedkategori er norskfødte med innvandrerforeldre som utgjør over 221 000 personer. 

SSB har en kategori som er norskfødte med en innvandret forelder. Kategorien er ikke relevant for utarbeidelsen av kvalifiseringsplanen og derfor ikke med i dette kunnskapsgrunnlaget.

Årsaker til innvandring 

Innvandring er ikke et nytt fenomen. Migrasjon er vanlig, og mennesker har flyttet på seg før opprettelsen av statsmakter. Kulturelt og sosialt har det vært vanlig at personer som flytter til et spesifikt område tilegner seg kulturelle og sosiale egenskaper til stedet de flytter til, samtidig som de tilføyer et ekstra element. Dette til sammen skaper kulturell utvikling i et samfunn (Richerson & Boyd, 2005). 

I nyere tid har migrasjonen blitt satt i et system gjennom avtaler, lover og regler. Eksempler på dette i statssammenheng er asyl, arbeidsvisum, familievisum samt andre søknader om opphold som regulerer tilgangen til en stat. Eksempler er internasjonale avtaler, som DUBLIN-III avtalen som regulerer behandlingen av asylsøknader. FNs flyktningskonvensjon er også et eksempel på internasjonalt arbeid, som regulerer definisjoner og rettigheter til flyktninger.

 

 

Figuren ovenfor viser fordelingen mellom de ulike kategoriene. Flyktninger og deres familiegjenforente er den største gruppen, etterfulgt av familieetablerte og arbeidsinnvandrere (IMDi, 2024).

Kategorien «Uoppgitt» er innvandrere som har flyttet til Innlandet før 1990 og dermed ikke fordelt i statstikkdatabanken til SSB, men er en kombinasjon av alle tre hovedkategoriene.

Som figuren under viser, har fordelingen i de ulike kategoriene endret seg. I 2023 og 2024 har vi hatt en økning av flyktninger. Denne økningen kan være midlertidig ettersom flyktninger fra Ukraina per i dag ikke har opphold som danner grunnlag for å søke om permanent oppholdstillatelse. Den midlertidige oppholdstillatelsen kan fornyes årlig i opptil 5 år. 

Gå til oppdatert informasjon om oppholdsgrunnlaget til flyktninger fra Ukraina.

 

 

 

Det er store variasjoner mellom kommunene. Hamar Kommune har eksempelvis 50 % flyktninger og deres familiegjenforente, mens Sør-Odal kun har 28 % og den største innvandrerkategorien er familieetablerte på 29 % (IMDi, 2024).  

2.2. Betydning for rettigheter og plikter

Inndelingen av innvandrerbefolkningen i de nevnte kategoriene har betydning for rettigheter og plikter i Norge.  

Flyktninger og deres familiegjenforente har rett og plikt på introduksjonsprogram som kan inneholde norsk og samfunnskunnskapsopplæring, foreldreveiledning, livsmestring og ulike arbeidsrettede elementer. 

Personer som har fått opphold på bakgrunn av familieetablering, har rett og plikt til opplæring i norsk og samfunnsfag, men de inngår ikke i et systematisk introduksjonsprogram. Ansvaret for både livsopphold og integrering ligger hos referansepersonen, som er personen innvandreren søkte familieetablering med.

Arbeidsinnvandrere og deres familiemedlemmer har ikke rett på opplæring i norsk og samfunnsfag eller deltakelse i introduksjonsprogram. Dette må eventuelt finansieres av arbeidsgiver eller den enkelte arbeidsinnvandrer.

Spesielt om Ukrainakrigen (midlertidig kollektiv beskyttelse)

Personer med midlertidig kollektiv beskyttelse har rett, men ikke plikt til å delta på introduksjonsprogrammet. 

Personer med kollektiv beskyttelse har rett til gratis opplæring i norsk i ett år etter de midlertidige reglene. Retten gjelder uavhengig av om vedkommende deltar i introduksjonsprogrammet eller ikke.

Introduksjonsprogrammet skal blant annet bestå av et språktilbud. Språktilbudet kan være norskopplæring etter § 37d, eller et annet norsk eller engelsk språktilbud. For deltakere i introduksjonsprogram som uansett skal lære norsk, vil det være hensiktsmessig at opplæringen inngår i programmet. 

Personer med kollektiv beskyttelse har rett, men ikke plikt, til å gjennomføre karriereveiledning.