Nyhetsbrev fra Innlandet fylkesbibliotek 2/2023

Høstens kurs, møter og aktiviteter er klare. 

Bokbussen med nytt interiør - Klikk for stort bildeBokbussen med nytt interiør Trygve Ramnefjell Høsten er i gang og vi er inne i uka for Nasjonale bibliotekdager. Årets tema er politikk og lesekultur.

Det er imponerende stor aktivitet på bibliotekene rundt om i Innlandet. Det arrangeres debatter og valgmøter i tillegg til et variert mangfold av andre arrangementer.

I dette nyhetsbrevet blir du også kjent med de nye biblioteksjefene i Åsnes og Vågå. Lykke til og velkommen til Innlandet begge to.

Bibliotekdagene i Innlandet 27.-28. september er nå fullbooket, og vi gleder oss til å se mange av dere der.

Portrett av Tone Nyseter, fylkesbiblioteksjef - Klikk for stort bildeTone Nyseter Jørgen Skaug Det blir regionale bibliotekledermøter i fire regioner i høst; for Kongsvingerregionen i Grue, Sør-Østerdal i Trysil, Nord-Østerdal i Tolga og Nord-Gudbrandsdalen i Lom.

Vi ser frem til å besøke dere, og ønsker alle folkebibliotek og skolebibliotek i videregående skoler i Innlandet en god høst. 

På vegne av alle ansatte i Innlandet fylkesbibliotek, 
Tone Nyseter
fylkesbiblioteksjef 

Utlysning av prosjektmidler fra Nasjonalbiblioteket 

Utlysningen er nå publisert. Nytt i år er at midlene til aktiv formidling og til bibliotekutvikling har lik frist, nemlig 14. november. Ta gjerne kontakt med oss i fylkesbiblioteket om du ønsker å drøfte ideer eller trenger hjelp til søknadsskriving. 

Les mer om utlysningsteksten og kriteriene.

Spennende samarbeid med Kulturarv 

Arkeologisk utgraving på Vingrom - Klikk for stort bildeVinnerne av Bokbussens eventyrquiz fikk en flott tur til arkeologisk utgravning ved Vingrom i juni. Dette er et resultat av bevilgede midler knyttet opp mot Kulturstrategi for Innlandet og satsing på barn og unge.

Les artikkel om prosjektet.

Oppgradering av Bokbussen i Innlandet 

Bokbussen har brukt sommerferien til å få en ansiktsløftning med ny dekor innvendig. Det meldes om at elevene etter oppstartsdagen 28. august liker det godt, og får stimulert fantasien på nye måter. Følg Bokbussen i Innlandet på Facebook og Instagram.

Bibliotekets litteraturpris

Bibliotekets litteraturpris er lesernes og bibliotekenes pris til den beste boken fra de siste fem årene.

Mange bibliotek i Innlandet er med på dette prosjektet og har utstillinger og oppfordringer om å stemme på kandidater før 6. september. Innlandsforfatter Bjørn Hatterud med boka «Mjøsa rundt med mor: ei livsreise», er en av kandidatene. 

Kulturfondbøker til skolebibliotek i grunnskolen 

Kulturrådets prøveordning med k-fondbøker til skolebibliotek gjøres nå permanent. Det er fint om folkebibliotekene kan hjelpe til med å spre denne informasjonen i sine kommuner. Søknadsfrist er 20. september. 

Mer informasjon om kulturfondbøker til skolebibliotek i grunnskolen.

Nasjonal bibliotekkampanje 

Kampanje i bibliotek - Klikk for stort bildeKampanje i bibliotek Oda Hveem Den nasjonale kampanjen har blitt kjørt i hele sommer og vil gå frem til kommune- og fylkestingvalget 11. september. Vi håper det har bidratt til å skape ekstra blest rundt bibliotekenes mangfoldige tilbud.

I Innlandet har kampanjen også blitt kjørt på infoskjermer på bussene til Innlandstrafikk i sommer.

Artikkel om kampanjen fra Innlandet fylkesbibliotek.

Sommerles 

Den digitale og nasjonale lesekampanjen Sommerles går mot slutten og bibliotekene kan melde om stor oppslutning og interesse. 

Sørsamisk bokbuss 

Innlandet har samarbeid med Trøndelag om sørsamisk bokbusstjeneste i Engerdal. Fra høsten 2023 blir tilbudet styrket med faste stopp på Engerdal barne- og ungdomsskole. 

Kompetanseløft for formidling av forskningsbasert kunnskap i folkebibliotek 

Alle fylkesbibliotekene i Norge har i samarbeid med OsloMet fått innvilget en million av Nasjonalbibliotek til dette prosjektet. Oppstart vil være i slutten av september, og bibliotekansatte i Innlandet vil få tilbud og kurs og workshops.

Les mer om prosjektet.  

Vandreutstilling i folkebibliotekene i Innlandet

Illustrasjon - Klikk for stort bildeBodil Buchacz Kunstbanken Fylkesbiblioteket har i samarbeid med Kunstbanken på Hamar sendt utstillingen «Sorteres som...» av Bodil Buchacz rundt på en rekke folkebibliotek i Innlandet.

Utstillingen består av smykker laget av resirkulert emballasjeplast.

Det er fremdeles mulig å melde interesse for utstillingen i 2024. Ta kontakt med oss.

Presentasjon av nye biblioteksjefer i Innlandet

Åsnes folkebibliotek

Portrett av Malin Jansson, biblioteksjef - Klikk for stort bildeMalin Jansson Mona Wiik. Malin Jansson (49) er ny biblioteksjef i Åsnes, der hun også har vært leder tidligere. Hun har i mellomtiden jobbet ved biblioteket i Torsby i Sverige. 

Malin ser på biblioteket som lokalsamfunnets demokratiske borg, og vil at det skal være et åpent og inkluderende rom der innbyggerne skal ha tilgang til litteratur, debatt, opplysning og kunnskap.

Barn og unge er en prioritert gruppe. Hun har et mål om å utvikle aktivitetene for denne gruppen, og er glad for å være tilbake i Åsnes.

 

Vågå bibliotek

Portrett av Kai Robin Flesvik Nilsen, biblioteksjef - Klikk for stort bildeKai Robin Flesvik Nilsen Tone Nyseter Kai Robin Flesvik Nilsen (29) er ny biblioteksjef i Vågå. Han er vokst opp i Fagernes, og har bibliotekerfaring fra folkebiblioteket på Stord.

Kai syns kommunen har et godt bibliotek med mange muligheter. Sjakk og gaming er populære aktiviteter.

Biblioteket har også spennende fremtidsplaner. Det neste året skal inngangspartiet bygges om slik at det blir mer synlig. Meråpent skal også komme på plass. Ny og mer moderne skranke står også på ønskelisten, og det jobbes med å få nytt biblioteksystem.

 

Kurs, møter og aktiviteter høsten 2023

Arrangementskalender på hjemmesiden

Arrangementskalender for utskrift

Abonner på vårt nyhetsbrev

Her kan du melde deg på våre nyhetsbrev 

Du kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet.

Informasjonen som lagres deles ikke med noen og brukes utelukkende til å sende ut nyhetsbrev. Ved avmelding vil all informasjon slettes. 

Arkiv for nyhetsbrev

Kontakt oss gjerne!

Er det noe du ønsker å drøfte, lufte, spørre om, eller diskutere? Husk at det bare er å ta en telefon eller sende en e-post til oss på fylkesbiblioteket. Vi er alltid interessert i å høre om hva som rører seg i biblioteklandskapet i Innlandet. 

Her finner du kontaktinformasjon.