Nyhetsbrev fra Innlandet fylkesbibliotek 1/2023

Sommeren nærmer seg, og planlegging av høsten er i full gang. 

Illustrasjon - Klikk for stort bildeInnlandet fylkesbibliotekI dette nyhetsbrevet kan du blant annet lese om noe av det vi vil tilby av møter, kurs og samlinger for bibliotekene i Innlandet.  

Du får også hilse på de nye biblioteksjefene i Nord-Aurdal og Nord-Odal. Velkommen til Innlandet!

I dag, 14. juni, er det startskudd for den nasjonale bibliotekkampanjen. Vi håper alle vil være med og fronte innholdet i egen kommune, både med plakater og i sosiale medier.

Vi ønsker også alle lykke til med Sommerles 2023.

Tone Nyseter, fylkesbiblioteksjef for Innlandet - Klikk for stort bildeTone Nyseter Jørgen Skaug Vi takker dere for godt samarbeid så langt i år og ønsker alle en fin sommer! 

På vegne av alle ansatte ved Innlandet fylkesbibliotek, 
Tone Nyseter
fylkesbiblioteksjef 

Kurs og kompetanseheving høsten 2023

Aktiviteter blir lagt ut fortløpende på vår arrangementskalender så snart de er klare.

Arrangementskalender på hjemmesiden vår

Årets utgave av Bibliotekdagene i Innlandet vil finne sted på Honne hotell og konferansesenter 27. – 28. september. Temaet denne gangen er Lesing. Det vil bli foredrag, panelsamtaler, workshop, delemaraton og litterær samtale.

Vi fortsetter med ulike digitale fagprater og nettverk. Vi jobber kontinuerlig med å vurdere og evaluere form og innhold på arrangementene, og er takknemlige for alle innspill og tilbakemeldinger fra dere ute i bibliotekene.

Det blir en ny rekke med introduksjonskurs for nye bibliotekledere, det blir kurs i kildekritikk, IBBY, Årets bøker, workshop i Adobe Premiere Rush, seminar om ytringsfrihet og mye annet.

Nasjonal bibliotekkampanje  

14. juni går startskuddet for den nasjonale bibliotekkampanjen. Kampanjen går fram til valgdagen 11. september, og har som mål å skape stolthet over bibliotekene og sette biblioteket på den politiske dagsordenen. Kampanjen skal synliggjøre bibliotekenes tilbud og ha særlig fokus på bibliotekenes bidrag til god folkehelse og sosial inkludering.

Kampanjen vil foregå både digitalt og fysisk i form av nedlastbare plakater. Det er alle fylkesbibliotekene i Norge som står bak kampanjen som et samarbeidsprosjekt. Vi håper dere vil bidra til å synliggjøre bibliotekene så mye som mulig i egen kommune i denne perioden! 

Mer informasjon om bibliotekkampanjen.

Fersk rapport om bibliotekstatistikk

I mai publiserte fylkesbiblioteket to rapporter med bibliotekstatistikk. Den ene rapporten tok for seg utviklingen av folkebibliotekene i Norge siden endringen av bibliotekloven i 2014, den andre så på situasjonen for bibliotekene i Innlandet.

Rapportene viser at det ikke har vært økt satsing på folkebibliotek de siste ti årene, og at lav bemanning er en stor utfordring for å nå målene i dagens biblioteklov.

Mange bibliotek i Innlandet sliter med å opprettholde gode åpningstider, gjennomføre arrangementer og ha et godt helhetlig tilbud. Rapportene har også blitt presentert i en artikkel i Bok og bibliotek, og var tema under bibliotekdebatten på Lillehammer 24. mai. 

Startpakke for samskaping er lansert 

I mai lanserte fylkesbibliotekene i Innlandet, Viken, Rogaland, Vestfold og Telemark og Finnmark den digitale Startpakke for samskaping.  Startpakken er støttet av Nasjonalbiblioteket og er en samling av metoder som vi selv har gode erfaringer med fra samskapende prosesser.

Intensjonen med startpakken er at den blir et anvendt praktisk kurs for alle som ønsker å komme i gang med samskaping. Metodene er utviklet sammen med folk som har erfaring og engasjement for å skape nye løsninger sammen med innbyggere.

Startpakken ligger ute på bibliotekutvikling.no.

Årets bibliotekdebatter under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer 

I samarbeid med Norsk Bibliotekforening arrangerte vi tradisjonen tro to debatter 24. og 25. mai under festivalen. Debatten dag 1 hadde tittel «Med Nordens mest ambisiøse biblioteklov har Norge Nordens svakeste satsing på bibliotek», og dag 2 hadde tittel «Joda, vi leser!».

Bologna 2026 og Boklek 

Logo fra NORLA – Senter for norsk skjønn- og faglitteratur i utlandet  - Klikk for stort bildeBologna 2026 NORLA I 2026 er Norge gjesteland under verdens største barne- og ungdomsbokmesse i Bologna.

Kick off gikk under Norsk Litteraturfestival 24. mai, og på programmet stod blant annet Boklek-konseptet, presentert av Bjørn F. Rørvik.

Kanskje blir det en mulighet for å vise frem Boklek i Bologna også? Vi jobber videre med saken i samarbeid med litteraturfestivalen. 

Boklek er også spilt inn fra Innlandet som et spesielt vellykket tiltak i samarbeid med alle folkebibliotekene i fylket, i forbindelse med ny leselyststrategi. 

Les mer om Boklek.

Digin/Bibliotek24 

I begynnelsen av året ble de første digitale innholdstjenestene gjennom prosjektet Digin tilgjengeliggjort for innbyggerne i Innlandet. Mange kommuner har valgt å ta i bruk tjenester som PressReader, Filmoteket, Filmrommet, Flipp og Cineast.

Etter prosjektperioden vil arbeidet fortsette i konsortiet Bibliotek24, og etter nye forhandlinger med tjenesteleverandører vil bibliotekene få tilsendt oppdaterte tilbud i løpet av høsten.   

Hjemmesiden til Bibliotek24.

Opptak fra møtet «Hvor er pengene?»

Det ble arrangert et digitalt informasjonsmøte for kulturlivet 1. juni. Penger til kulturlivet finnes, men hvordan få tak i dem? Dette var utgangspunktet for det interessante og lærerike møtet som varte i tre timer. Her kan du se opptaket.

Presentasjon av nye bibliotekansatte i Innlandet

Jeanett Nordby, Bibliotekleder ved Nord-Aurdal folkebibliotek

Jeanett Nordby - Klikk for stort bildeJeanett Nordby Privat Jeanett er nyutdannet bibliotekar. Før hun kom til Nord-Aurdal prøvde hun seg i praksis som studentassistent ved Oslo Met og som lørdagsvakt på Gran bibliotek. Hun var også innom Forsvarets Høgskole i et vikariat. Men det var som butikkleder hos Boklageret at hun først oppdaget gleden ved å jobbe med litteratur. 

Hun forteller at bøkene har gitt henne en trygg havn gjennom livet. Hun finner både glede og energi i å dele gleden over litteratur med andre, i form av for eksempel formidling og boktips.

Jeanett trekker også frem viktigheten av biblioteket som fysisk møteplass i en stadig mer digital verden. I jobben oppstår fine og lærerike møter mellom ulike mennesker. Den kreative friheten i arbeidet gir anledning til å kunne finne på morsomme sprell og utforske hva et bibliotek skal være. 

På spørsmål om hva hun leser nå, svarer Jeanett at det går mye i skeiv litteratur i Pride-måneden juni. Av streit litteratur er det imidlertid  «Hitra» av Samuel Bjørk som venter.  

Fanny Sandström Rødfoss, kultur- og biblioteksjef i Nord-Odal kommune

Fanny Sandström Rødfoss - Klikk for stort bildeFanny Sandström Rødfoss Privat Fanny er utdannet bibliotekar og har stort sett hatt hele sitt yrkesaktive liv i biblioteket. Hun tok praksisen sin ved Eidsvoll bibliotek og trivdes så godt at hun ble værende. Først som servicemedarbeider, deretter voksenbibliotekar og til slutt som konstituert biblioteksjef. Da biblioteksjefstillingen på Nord-Odal ble ledig søkte hun og fikk jobben - svært glad for å få jobbe i et av Norges flotteste bibliotek. 

Det å kunne kombinere interessen for litteratur og data i en jobb, var det som utløste tanken om å søke seg inn på bibliotekstudiet. Hun mener at som den viktigste demokratiske institusjonen vi har, der folk møtes og kunnskap tilegnes, gjør bibliotekene en forskjell både for det enkelte mennesket og for samfunnet som helhet. 

Fanny mener det beste med å være biblioteksjef er muligheten til å påvirke og forme biblioteket og hva det skal være. At det er rom til å definere innholdet og tjenestene i biblioteket. Hun kan ellers røpe at hun er en skikkelig katalogiseringsnerd, og gjerne dykker dypt ned i katalogen innimellom for å få en liten pause. 

Fremover ser hun frem til å prøve ut spillet Hogwarts Legacy. Og selvfølgelig, lese mer av Sigurd Hoel og lokalhistorie fra Nord-Odal. 

Abonner på vårt nyhetsbrev

Her kan du melde deg på våre nyhetsbrev 

Du kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet.

Informasjonen som lagres deles ikke med noen og brukes utelukkende til å sende ut nyhetsbrev. Ved avmelding vil all informasjon slettes. 

Arkiv for nyhetsbrev

Kontakt oss gjerne!

Er det noe du ønsker å drøfte, lufte, spørre om, eller diskutere? Husk at det bare er å ta en telefon eller sende en e-post til oss på fylkesbiblioteket. Vi er alltid interessert i å høre om hva som rører seg i biblioteklandskapet i Innlandet. 

Her finner du kontaktinformasjon.