Utvalgsleder Iselin Vistekleiven (lengst til venstre) tar imot forslaget til handlingsprogram fra prosjektleder Hilde Bye. De øvrige på bildet er (fra venstre) seksjonssjef Hanne Finstad, Marit Sletten (Sp), Mai Bakken (SV), samferdselssjef Anita B. Moshagen, Arne Enger (H), Lars Rem (Frp), Pål-Arne Oulie (Sp), Gunn-Marit Lindmoen (PP), Svein Ekeland (H), Suhur Lorch-Falch (MDG), Bjørn Ola Aukrust (Ap) og Hassan Ali Abdirasaaq (Ap).
Kari Hermanrud
Forslaget blir sendt til kommuner og andre samarbeidspartnere den 5. mai med høringsfrist 4. juli.
Penger til større tiltak
Handlingsprogrammet beskriver hvordan 3,45 milliarder kroner i investeringsmidler skal brukes på tiltak på fylkesvegene innenfor ni ulike fagområder.
Fylkeskommunen skal også bruke driftsmidler på asfaltering, akutt vedlikehold og mindre tiltak i neste fireårsperiode. Disse pengene kommer i tillegg til prosjekt som blir finansiert med utgangspunkt i handlingsprogrammet.
De største fagområdene er utbedringsprosjekt på dårlige fylkesveger, gang- og sykkeltiltak og bruer. Nesten tre milliarder kroner skal brukes på investeringer på disse tre programområdene.
Når fylkeskommunen har vurdert høringssvarene som kommer inn i løpet av sommeren og laget et endelig forslag til handlingsprogram, skal fylkestinget fatte vedtak i oktober.
God prosess
Lederen i hovedutvalg for samferdsel, Iselin Vistekleiven (Ap), roste både kommunene og andre som har kommet med innspill til fylkeskommunen i arbeidet med handlingsprogrammet.
- Vi har hatt en god runde med regionene rundt omkring i fylket, blant annet når samferdselsutvalget har hatt egne møter med dem. Dialogen har vært god, og vi har hatt en grundig prosess internt om profilen på investeringsprogrammet, sa Vistekleiven.
Programmet skal gjennomføres
På samferdselsutvalgets møte den 30. april startet prosjektleder Hilde B. Bye med å si litt om status for handlingsprogrammet for fireårsperioden som nå går mot slutten.
- Nesten 90 prosent av de 1,9 milliardene vi satte av i perioden 2022 – 2025 er brukt opp. Av 164 vedtatte tiltak, er det bare to som ikke har startet ennå. Noen ganger oppstår det forsinkelser, men alle prosjekt som er vedtatt av fylkestinget, blir gjennomført, sa Bye.
Prioriteringssystem
Etter innspillsrunden som kommuner og andre berørte var invitert til å delta i, høsten 2024, kom det inn 421 forslag til tiltak i nytt handlingsprogram. Fylkeskommunens fagfolk har også foreslått prosjekt som bør gjennomføres, basert på kunnskap om tilstanden på veger og bruer.
- Totalt har vi vurdert rundt 600 prosjekt. Vi har brukt ni ulike kriterier for å vurdere hvor viktig et tiltak er. Noen ganger har vi endt opp med en annen prioritering enn det kommunene har spilt inn. Når en veg med stor trafikk er i dårlig stand, kan det ha mye å si for trafikksikkerheten. Noen dårlige bruer må også prioriteres på grunn av sikkerhet, forklarte Bye.
Nye poster
I det nye handlingsprogrammet er det satt av 50 millioner kroner til kostnader i forbindelse med veglys som kommuner har ansvaret for i dag, selv om de ligger langs fylkesveger. Dette ble nylig vedtatt i fylkestinget.
- Det er viktig at vi kommer i gang med å rydde opp og overta ansvaret for veglys og gang- og sykkelveger langs fylkesveger, sa utvalgsleder Iselin Vistekleiven.
Det er også satt av 14,5 millioner kroner til en ny type enklere turveger, som kan ha grusdekke og ikke være belyst.
Trenger mer penger
Selv om 3,45 milliarder kroner til fylkesvegene i perioden 2026-2029 er mye penger, er slitasjen på fylkesveger og bruer i Innlandet beregnet til å koste rundt 11 milliarder å utbedre.
- Dette handlingsprogrammet er bra, men vi politikere har bevilget for lite penger til fylkesvegene. Vi når ikke målet om å bremse etterslepet på vedlikehold. Vi må jobbe mot stortingspolitikerne for å få penger til å ruste opp omkjøringsveger for riksvegene og for Forsvaret, sa Lars Rem (Frp) på møtet i utvalget.
Utvalgslederen var enig i at fylkespolitikerne må prøve å påvirke sine rikspolitiske partifeller.
- Jeg håper fortsatt at vi kan stoppe etterslepet på vedlikehold av fylkesvegene. Vi må jobbe for større statlige overføringer av midler til fylkesvegene. Kommunal- og regionaldepartementet rår over mye av dette, sa Vistekleiven.
Du kan lese dokumentene fra møtet i samferdselsutvalget i sak PS 11/2025 her.
Se lenke til kart over prosjekt som er foreslått gjennomført på prosjektsida for det nye handlingsprogrammet her.