Fylkeskommunen oppnevner og administrerer prøvenemnder i de lærefagene det er kandidater.
Partene i arbeidslivet kommer med forslag til medlemmer i prøvenemndene. Fylkeskommunen kan også innhente forslag fra andre.
Det utnevnes en koordinator i hver nemnd, som har ansvar for å fordele oppmeldinger blant medlemmene i egen nemnd. I små fag kan flere fylkeskommuner gå sammen om å oppnevne prøvenemnder.
Oppnevning
Vi viser til
- §8-2 i Opplæringsloven, forskrift: §§ 6-22, 9-55 – 9-69.
- Kommuneloven Andre Del Folkevalgte Kapittel 5.
Det er bare de som er oppnevnt av fylkeskommunen, som kan delta i prøvenemndsarbeid. Prøvenemnda må ikke delegere arbeidet til utenforstående, eller trekke uvedkommende med i vurderingen.
Kriterier for prøvenemndsverv
- formell faglig kompetanse i faget
- oppdatert arbeidslivserfaring i faget
- god vurderingskompetanse
- personlig egnethet
- innsikt i læreplanen for faget
- digital kompetanse tilsvarende det som kreves i faget
- kompetanse til å håndtere digital dokumentflyt i forbindelse med prøvearbeidet
- plikt til å delta på kompetansetiltak i regi av fylkeskommunen
- evne til å samarbeide med kandidater, bedrifter, fylkeskommunen og de andre medlemmene i prøvenemnda
- vilje og mulighet til å delta på prøver gjennom perioden
- avklart aksept og forståelse fra arbeidsgiver for at man har påtatt seg vervet.
Alle i nemnda skal delta
Lederen av nemnda skal sørge for at alle medlemmene over tid får delta i prøvenemndas arbeid. Dette er viktig for å sikre kontinuitet, og at nemnda som helhet har bred kunnskap om gjennomføring og vurdering av fag-/svenne-/ kompetanseprøver.
Skolering av medlemmene i nemnda
Fylkeskommunen skal sikre tilfredsstillende vurderingsfaglig kompetanse i prøvenemndene (forskrift til opplæringslova § 9-59). Alle som skal opp til prøve, har rett til en korrekt gjennomføring av sin prøve, og en rettferdig vurdering.
De som oppnevnes i prøvenemnder, plikter å delta i fylkeskommunens opplæring, og å sette seg inn i lover, forskrifter og reglement for utøvelse av vervet.
Dersom nemndene inviteres til erfaringsutveksling i regi av andre enn fylkeskommunen, skal deltakelse avklares med rådgiver i lærefaget på forhånd.
Arbeidsområde og ansvar
Prøvenemndas oppgave er å vurdere i hvilken grad kandidaten har nådd målene i læreplanen etter endt opplæring.
Prøvenemnda skal arbeide innenfor de rammer som opplæringsloven med forskrifter og læreplanen for faget forutsetter. Aktuelt lovverk: Opplæringslova §§ 8-2 og forskrift til opplæringslova fra §§ 9-55 til 9-69.
Prøvenemnda skal:
- sørge for at prøven gjennomføres slik at den gir kandidater mulighet til å vise sin helhetlige kompetanse
- utarbeide et vurderingsgrunnlag for den enkelte prøven, og kandidaten skal få hovedpunktene i dette før prøven starter
- vurdere arbeidet sitt og foreta nødvendige justeringer ut fra læreplanen og opplæringsloven med forskrift
- oppnevne tilsynsperson ved behov
Hvis prøvenemnda ikke er til stede ved gjennomføringen av hele prøven, kan de utpeke en tilsynsperson som skal ivareta kandidaten når nemnda ikke er til stede, og se til at prøven gjennomføres etter avtale. Nemnda kan ikke delegere ansvar for vurdering til den som fører tilsyn.
Habilitet, taushetsplikt og personvern
Medlemmer av prøvenemnder må vurdere sin habilitet (uavhengighet) i forhold til kandidatene de skal vurdere. Se forvaltningslovens kap. II: Om ugildhet, § 6. Habilitetskrav.
Alle medlemmer av prøvenemnder har taushetsplikt både overfor enkeltpersoner og bedrifter de kommer i kontakt med gjennom utøvelsen av vervet sitt. Se forvaltningslovens § 13.
Prøvenemnda kan ta bilder, film eller lydopptak av det som produseres i forbindelse med prøven. Det skal ikke tas bilder eller film av kandidaten eller andre personer som er involvert i gjennomføring av prøven.
For å ivareta personvernet til kandidaten og andre involverte, skal prøvenemndas notater, bilder, video, lyd, osv. slettes etter at det er lastet opp i vigobedrift.no.