Generelle retningslinjer for lokalt gitt eksamen

Innledning

Disse retningslinjene gjelder for fagkoder som hører inn under fagfornyelsen LK20. Retningslinjene er laget på grunnlag av forskrift til opplæringslova med tilhørende rundskriv.

Fylkeskommunen har ansvaret for all lokalt gitt eksamen i Innlandet

Fylkeskommunen har det overordnede ansvaret for all lokalt gitt eksamen i Innlandet. Dette gjelder også eksamen ved de skolene som ikke er fylkeskommunale. Ansvar er også delegert ut til skolene.

Målgruppe

Målgruppene for retningslinjene er

  • elever
  • lærlinger
  • privatister
  • ledere
  • lærere og personale som jobber med eksamen
  • sensorer

Formål

Formålet med retningslinjene er å sikre en god og enhetlig gjennomføring av alle lokalt gitte eksamener i Innlandet. De skal gi en felles forståelse av rammer og ansvar, og bidra til å sikre forutsigbarhet og å tydeliggjøre forventninger.

En god eksamen skal være valid, det vil si teste det den er ment å teste. En god vurdering skal være reliabel, som betyr at den er konsistent og ikke tilfeldig. Samme prestasjon skal gi samme karakter med ulike sensorer. 

Retningslinjene er viktige for at de som vurderer eksamen bruker samme kriterier. Samarbeidet internt på skolen og mellom sensorene er av stor betydning for at eksamen kan gjennomføres slik at det er mest mulig validitet og reliabilitet i resultatet.

Habilitet

Rektor skal ikke delta i eksamenstrekket på skolen i situasjoner der rektor er inhabil. I slike tilfeller delegeres arbeidet til andre ansatte ved skolen. Inhabilitet av andre ansatte ved skolen håndteres av rektor.

Uenighet ved muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen

Hvis sensor 1 og sensor 2 er uenige om eksamensoppgave eller -gjennomføring, skal den enkelte følge sin tjenesteveg på skolen.

Kompetansebegrepet

Grunnlaget for vurdering er kompetansemålene i læreplanen for faget, og kompetansen vurderes i henhold til gjeldende definisjon: 

Kompetansebegrepet i LK20

Kompetanse er å kunne tilegne seg og anvende kunnskaper og ferdigheter til å mestre utfordringer og løse oppgaver i kjente og ukjente sammenhenger og situasjoner. Kompetanse innebærer forståelse og evne til refleksjon og kritisk tenkning.

Begrepet «eksaminator» erstattes av «sensor 1». Normalordningen er at sensor 1 leder fagsamtalen/utspørringen.