Boklek runder 10 år!

I år er det ti år siden litteraturformidlingsprosjektet Boklek startet opp.

Illustrasjon av Boklek 2023 - Klikk for stort bilde Boklek Siden den gang har flere tusen skolestartere fått oppleve møter med forfattere, formidlere og gode barnebøker på alle folkebibliotekene i Innlandet.

Barna har fått leke seg med litteratur gjennom ulike aktiviteter knyttet til hvert års Boklek-forfatter og Boklek-bok disse ti årene.

Hva er Boklek?

Boklek er et årlig bokprosjekt hvor en barnebokforfatter eller illustratør engasjeres og sendes ut på turné sammen med en eller to formidlere til alle de 46 folkebibliotekene i Innlandet.

Bibliotekene inviterer de eldste barna i barnehagene i sin kommune til Boklek-arrangement på biblioteket.

Årets turné starter 13. mars på bibliotekene i Ringebu, Øyer, Åmot, Løten, Lom og Skjåk. Turneen avslutter 14. april på bibliotekene i Nord-Odal og Sør-Odal.

Prosjektet er et samarbeid mellom Norsk Litteraturfestival, Innlandet fylkesbibliotek og alle fylkets folkebiblioteker. Bokleks hovedsponsor gjennom flere år er Eidsiva. Boklek ble de to første årene støttet av Nasjonalbiblioteket.

Målet med prosjektet er å skape positive litteraturopplevelser for alle skolestarterne i fylket, og å vise at det er mange veier inn i boka. Boklek startet opp i 2014, og de siste årene har over 80 % av skolestarterne fra Innlandet deltatt i prosjektet.

Jubileumsår

Portrett av Hilde Hodnefjeld - Klikk for stort bildeHilde Hodnefjeld Trond Bredesen Årets Boklek-forfatter er Hilde Hodnefjeld. Hun er forfatter og illustratør og skal, sammen med formidlerne Marianne Sundal og Kristine Haugland, reise rundt til alle folkebibliotekene i Innlandet i mars og april og formidle fra bildeboka Uppsa.

Boka handler om et barn som har en ulykkesfugl med seg og hvordan det oppleves å få kjeft for noe en ikke gjør med vilje. 

10-årsjubileet markeres på flere måter på bibliotekene. Det blir blant annet jubileumsutstillinger med alle Boklek-bøkene gjennom 10 år, fuglemaskeverksteder og utstillinger av barnas egne fantasifugler.

Portrett av Marianne Sundal - Klikk for stort bildeMarianne Sundal Kari Løvås

Portrett av Kristine Haugland - Klikk for stort bildeKristine Haugland Tanja Steen

Boklek-aktiviteter

Lag din egen fugl! Lær å fly! Lag ditt eget fuglespråk! Årets aktiviteter for barna tar utgangspunkt i Boklek-boka Uppsa hvor ulykkesfuglen har en sentral rolle. På boklek.no er alle aktivitetene, materiell, turnéplan og annen informasjon om Boklek samlet.

Boklek er et viktig tiltak når vi snakker om leseglede og språkutvikling, utvikling av eierskap til sitt lokale bibliotek, og på sikt rekruttering av neste generasjon storlesere og litteraturfestival-deltakere. 
Ellinor Brænd, biblioteksjef i Ringebu bibliotek.

Boklek-forfattere gjennom ti år

I løpet av disse ti årene har skolestarterne fått stifte bekjentskap med

  • Åshild Kanstad Johnsen (2014)
  • Anna Fiske (2015)
  • Lisa Aisato (2016)
  • Svein Nyhus (2017)
  • Camilla Kuhn (2018)
  • Anna R. Folkestad (2019)
  • Line Renslebråten (2020)
  • Line Halsnes (2021)
  • Bjørn Rørvik (2022)
  • Hilde Hodnefjeld (2023)

Tekst: Cecilie Lønnum, Innlandet fylkesbibliotek.

Boklek-illustrasjon: Hilde Hodnefjeld.