Fra mobilitetskonferansen
Einar Søberg
Dette kom frem under en mobilitetskonferanse om smartere og bedre mobilitet i distriktene i forrige uke.
- Vi har en ambisiøs mobilitetsstrategi i Innlandet, og vi må tenke nytt og gjøre ting på nye måter slik at utslippene er redusert med 50 prosent innen 2030, sa Iselin Vistekleiven, leder av hovedutvalg for samferdsel i Innlandet fylkeskommune, i sin innledning på konferansen.
Viktig å dele erfaringer
Et av målene med konferansen i forrige uke var å spre kunnskap om mobilitet, noe som også er et av handlingspunktene i mobilitetsstrategien for Innlandet.
- Konferansen hadde et variert program knyttet til konkrete prosjekter innen reiseliv og mobilitet, samkjøring, bruk av droner, muligheter og utfordringer for kollektivtrafikken og samarbeid om bedre mobilitetsløsninger, forteller Erlend Myking i Innlandet fylkeskommune.
Disse temaene vil kunne være med å redusere utslippene fra transport ytterligere.
Folk i Trysil og Engerdal samkjører mer
I 2024 ble samkjøringstjenesten Nabogo lansert i Trysil og Engerdal som en pilot ut 2025. Brukerne av Nabogo i Trysil og Engerdal opplever samkjøring som et trygt og effektivt grep for å redusere bilbruken.
En brukerundersøkelse viser at Nabogo (PDF, 4 MB) har bidratt til at brukerne i Trysil og Engerdal samkjører oftere og med flere passasjerer enn tidligere.
Brukerundersøkelsen ble avsluttet i november, og tall viser at bruken av Nabogo har økt etter dette.
- Nabogo blir bare mer og mer brukt i Trysil og Engerdal. Så langt i januar har det vært 832 samkjøringer, sa country manager Kristian Amlie i Nabogo under konferansens første dag.
Erfaringen fra denne piloten og bruk av samkjøringstjenesten andre steder i Norge vil danne grunnlaget for om tjenesten skal tas i bruk i andre deler av Innlandet.
Oppfordrer til samarbeid
På konferansens dag to var kollektivtrafikk tema. Blant annet var rammer for utvikling av kollektivtransporten i Innlandet og hvordan en kan planlegge for et bærekraftig kollektivtilbud i distriktene tema.
Lars Baukhol, seksjonssjef i Innlandstrafikk, redegjorde for rammebetingelsene for å drive kollektivtransport i Norge i 2025.
Baukhol pekte på samarbeid og samhandling som suksessfaktorer for å lykkes med gode løsninger for kollektivtrafikk, sykkel og gange i Innlandet.
- Driftskostnadene har økt vesentlig mer enn inflasjonen. Behovet for fylkeskommunale bevilgninger har derfor økt, forteller Espen Martinsen fra konsulentselskapet Strategisk Ruteplan.
Viktig å høre brukererfaringer
Det er også viktig å høre hva som er viktig for brukerne.
- For mange i distriktene er det en utfordring å komme til og fra et busstopp eller en jernbanestasjon. Dette er noe en bør ta høyde for i planleggingen av kollektivtilbudet, sa Brite Kandal fra Innlandet fylkeskommunens eldreråd.
Kandal var også opptatt av ulike hent-meg-løsninger a la Nabogo, og at det er en ordning som appellerer til mange eldre.