Hvilke ringvirkninger har kultur?

Kultur som regional motor og effekten av kulturhus. Det var noe av det som ble diskutert under Fylkeskulturkonferansen. 

Fem personer står på en scene.  - Klikk for stort bildeEn paneldebatt sto på programmet under Fylkeskulturkonferansen. Fra venstre leder for hovedutvalg for Kultur Tom Svellet, daglig leder for Musikk i Innlandet Solbjørg Tveiten, daglig leder for Stoppested Verden Mocci Ryen, kultursjef i Nord-Aurdal kommune Renate Remme Øverseth og professor ved Høgskolen i Innlandet Atle Hauge. Innlandet fylkeskommune

Årets konferanse samler 190 personer fra hele Innlandet til en to dagers samling 30.–31. oktober på Scandic Lillehammer hotel. Deltagerne er alt fra kulturarbeidere i kommunene til folk fra kunst- og kulturinstitusjoner og frilanskunstnere.

Fylkeskulturkonferansen 2024 har ringvirkninger som tema.

– Kulturen er viktigere enn noen gang

Ringvirkninger i kulturlivet, hva tenker vi på da? Er det penger, livskvalitet, synlighet eller omdømme? Kanskje alt, eller ingenting? Det er spørsmål som blir stilt i årets konferanse.

– Kultur binder folk sammen. I den sammenheng er kulturen viktigere enn noen gang, sa leder for hovedutvalg for kultur i Innlandet fylkeskommune, Tom Svellet (Ap) i sin åpningstale og refererte til en urolig verden. 

Bilbao-effekten 

Professor Atle Hauge fra Høgskolen i Innlandet snakket om kulturen som regional motor.

– Det betyr veldig mye mer enn arbeidsplasser og verdiskaping. Det handler om hvordan vi opplever plasser. Kultur har alltid vært brukt i stedsutvikling, sa Hauge og nevnte Bilbao-effekten som eksempel. 

En mann står på en scene. - Klikk for stort bildeProfessor Atle Hauge viste til ny forskning som viser en sammenheng mellom kultur og attraktivitet. Leila Øvreseth

Bilbao-effekten defineres som når et unikt arkitektonisk bygg er med å forandre en hel by.  Bilbao var en viktig havneby som gikk inn i en nedgangstid da mye av den økonomiske aktiviteten ble flyttet til lavkostland. 

– Unge, flinke folk flyttet. Samtidig var Guggenheimstiftelsen, som holdt til på 5th avenue i New York, på utkikk etter et sted i Europa. De ba om noe som var attraktivt - en gratis tomt. Det hele var en del av et større prosjekt. I dag er elva renset, offentlig transport er mye bedre, det har kommet nye boliger og oppgradering av gamlebyen - og Guggenheim, sa Hauge videre.

Museumsbygningen med sitt meget spesielle utseende fungerer som et landemerke i bybildet, på linje med Sydneys berømte operabygning.

– Det vi ser i ren bedriftsøkonomisk tenkning, er at de har fått mye mer tilbake enn hva de har investert inn. 

I dag er Bilbao en av verdens fremste kulturbyer. 

Store musikkproduksjoner der folk er

Under paneldebatten, som ble ledet av Tom Svellet, ble det stilt spørsmål om den offentlige diskusjonen rundt Musikk i Innlandet. Organisasjonen er heleid av fylkeskommunen.

Daglig leder Solbjørg Tveiten, påpekte at Musikk i Innlandet er noe nytt og at det ikke er noe rart at det blir en diskusjon. 

– En diskusjon er sjelden feil. Det trenger man. Alle innspill som kommer i en diskusjon er viktige å ta med seg. Det er det ene. Det andre er at modellen som er valgt er klok og modig. Andre fylkeskommuner har tatt kontakt. Det å ikke ha fast ansatte, ikke fast scene er den veien mange ønsker og vil gå.

Musikk i Innlandet løfter de ulike profesjonelle miljøer og utøvere i alle sjangre i musikkindustrien i innlandet. 

– Musikkinstitusjoner som jobber med turnéplanlegging og kan legge til rette for artister er utrolig viktig for både arrangører og artister. Det at vi kan samarbeide og gå i dialog med arrangører har stor verdi for hele infrastrukturen, sa Tveiten videre.

– Nå har vi begynt å finne en form der vi inkluderer nye kompetansemiljø og skaper nye produksjoner.  Vi er mer enn en produsent. Vi kan ha større produksjoner i hele fylket og folk kan oppleve store produksjoner der de er. 

Aktivitet avler aktivitet

Noe vi gjerne hører fra tid til annen er at aktivitet avler aktivitet. 

Nord-Aurdal med sin 3. plass på kulturindeksen (måler kulturtilbudet i en kommune opp mot folketallet), ser positive ringvirkninger etter etableringen av Trykkeriet på Fagernes. 

Trykkeriet er et gammelt avistrykkeri som har blitt forvandlet til topp moderne kulturlokaler. Det har som målsetting å være et kraftsentrum for musikk, dans, teater og visuell kunst i både Nord-Aurdal og Valdres.

– Vi ligger på gateplan og alle kan komme innom. Alle festivaler bruker Trykkeriet som arena, fortalte kultursjef i Nord-Aurdal kommune, Renate Remme Øverseth.

– I mange år har det vært fokus på å styrke regionsenteret Fagernes. Kulturen hos oss skal være en motor for den regionale utviklinga. Vi har arrangert byfest i september og fest på isen i februar. Vi har dekorert byen med gatekunst. Vi skal også oppgradere kinoen. Det med motor er ikke én ting hvis du skal tenke kommune. Det er flere ting. Vi må kaste oss på de satsingene som er.

Mer sentralisering?

På spørsmål om det ikke har ført til mer sentralisering svarer Øverseth kontant: 

– Det skjer like mye andre steder. Vi har bare fått til enda mer. 

Et annet eksempel er fra Hamar. Da kulturhuset åpnet i 2014 var det stor uro blant aktørene og arrangørene i byen. Ville kulturhuset ta over markedet?  

– Jeg tok initiativ til et møte med arrangørene. Det finnes ikke en time i døgnet i Hamar der det ikke skjer noe. De som trodde at kulturhuset skulle grabbe alt - det ble stikk motsatt, sa programansvarlig for Hamar kulturhus og daglig leder for Stoppested Verden, Mocci Ryen.

Kultur har ringvirkninger

En dame står på en scene. - Klikk for stort bildeDaglig leder for Samfunnsøkonomisk analyse, Karin Ibenholt påpekte at de økonomiske ringvirkningene er lette å måle, men er ikke nødvendigvis de viktigste. Leila Øvreseth

Karin Ibenholt, daglig leder av Samfunnsøkonomisk analyse, påpekte i sitt innlegg at de økonomiske ringvirkningene av arrangement er enkle å måle - folk skal ha et sted å bo og spise, men disse ringvirkningene er ikke nødvendigvis de viktigste.  

De utførte et studie i 2022 der de så på ti veldig forskjellige arrangement i ulike byer. 

– Arrangement som lokker til seg mange besøkende gir de største økonomiske ringvirkningene. De kan gjøre byen festligere for innbyggerne, men kan også fortrenge sine egne innbyggere.  

Andre mulig ringvirkninger er at de bygger kompetanse, er en sosial arena, promoterer lokal kultur, kan promotere miljøvennlige løsninger, men kan også ha negative miljøeffekter (som avfall), samt politiske ringvirkninger som byutvkling og rennomé.

Her kan du lese mer om Fylkeskulturkonferansen 2024.