Konferansen foregår på Scandic Lillehammer Hotell.
Foregår også digitalt
Enkelte av konferansens programposter blir også formidlet digitalt – se det på nett-TV her
Programpostene det gjelder er merket med «foregår også digitalt» og har lenke til nett-TV.
Se program dag 2
Dag 1:
onsdag 8. juni kl. 10.00–18:00
Kl. 10:00–10:30
Registrering og innsjekk
Kl. 10:30–11:00
Velkommen til konferanse
Kulturminister Anette Trettebergstuen åpner konferansen og snakker om kulturens utfordringer, rammebetingelser og muligheter sett fra Regjeringens og vår fremste kulturpolitikers perspektiv.
Trettebergstuen er med via TV.
Kl. 11:00 – 11:50
Hurdalsplattformen – hva betyr den for kulturlivet i Innlandet?
– foregår også digitalt, se det på nett-TV her
I Hurdalsplattformen sier dagens regjering at de vil støtte opp under et åpent, inkluderende og mangfoldig kulturliv. De vil også legge til rette for et kontinuerlig samspill mellom den profesjonelle og den frivillige kulturen.
Regionale kulturfond, flere kulturarbeidsplasser og kompetansemiljø, styrket økonomi og flere arbeidsmuligheter for profesjonelle kunstnere og kulturarbeidere, ønsket om å sikre institusjonene og satse på det frie feltet, og ambisjonen om å styrke den regionale filmsatsingen – er punkter som er særlig relevante for Innlandet.
Så dette kan vi like, det er som musikk i ørene på oss her i Innlandet, ikke sant? Eller finnes der dissonanser i velklangen? Med utgangspunkt i Hurdalsplattformen, stiller vi spørsmål og ytrer våre ønsker, fra det lokale og regionale kulturlivet i Innlandet opp til nasjonale myndigheter. Det blir diskusjon – og sammen skal vi bli klokere.
Panelsamtale med følgende deltakere:
- Jon Kristiansen, samtaleleder og regiondirektør i NHO Innlandet
- Lise Selnes, stortingsrepresentant og leder av Innlandet Arbeiderparti
- Glenn Erik Haugland, komponist, musikkdramatiker, kulturaktivist, festivalleder, skribent og styremedlem i Musikk i Innlandet
- Jertru Stallvik, kultursjef Sel
- Arild Halvorsen, historieforteller og filmskaper
- Even Aleksander Hagen, fylkesordfører i Innlandet fylkeskommune, oppsummerer samtalen.
Kl. 11:50–12:05
Pause
Kl. 12:05–13:00
Kulturrådet møter Innlandet
– foregår også digitalt, se det på nett-TV her
v/Sigmund Løvåsen, rådsleder i Kulturrådet
Kulturrådet er en av våre viktigste samarbeidspartnere og representerer at av de største kunst- og kulturfaglige nettverkene i landet vårt.
Innlandet er sentrum og periferi. Innlandet er by og land. Og vi vil gjerne være hand i hand. Men da må vi tenke nytt og ta i bruk alle de verktøyene vi har.
Vi har store profesjonelle kulturinstitusjoner som er bygget opp og driftet på tradisjonelt vis, og vi har profesjonelle kulturinstitusjoner som arbeider på nye måter der geografi og nye teknologiske muligheter er en del av rammebetingelsene.
Vi har også profesjonelle kunstnettverk og møteplasser som svarer på utfordringene i et fylke med stor utstrekning og mange mindre kommuner og lange avstander. Og ikke minst har vi mange arenaer, organisasjoner, møteplasser og institusjoner som er tuftet på møtet mellom unge talenter, frivillige og profesjonelle.
Vi stiller spørsmålene: Hva tenker Kulturrådet tenker når de «ser inn i krystallkulen» og planlegger for fremtiden. Får vi være med? Og kan vi tenke sammen?
Sofasamtale med følgende deltakere:
- Jon Kristiansen, samtaleleder og daglig leder NHO Innlandet
- Sigmund Løvåsen, rådsleder Kulturrådet
- Solbjørg Tveiten, leder av Musikk i Innlandet
- Vilde Andrea Brun, leder for Oppland kunstsenter
Kl. 13:00 – 14:00
Lunsj
Kl. 14:00–14:55
Litteraturfylket Innlandet – en politisk satsing
I 2019 deltok «Innlandslitteraturen» på Bokmessa i Frankfurt. Og ikke bare det – vi kaller oss litteraturfylket Innlandet, hva betyr det?
Fylkesbiblioteket viser oss mangfoldet av litterære miljøer i fylket og noen av de eventyrlige mulighetene som ligger i litteraturfylket. Ved seksjonssjef for fylkesbiblioteket Tone Nyseter og rådgiver Silje Grøtan Torp.
Med seg har de forfatter Leif Høghaug og hans «Røff guide» til Innlandslitteraturen. Litteraturfylket Innlandet – fakta og fortellinger. En tur gjennom Innlandslitteraturen ledet av forfatter Leif Høghaug.
Kl. 14:55–15:15
Pause
Kl. 15:15–16:00
Kunsten som fri ytring – er vi modige nok – og passer vi på?
– foregår også digitalt, se det på nett-TV her
Kunsten som fri ytring, hvordan står det til i en krevende tid? Et knippe taleføre kunstnere og kulturaktører bringer sine meninger til torgs.
Et knippe taleføre kunstnere og kulturaktører bringer sine meninger til torgs. Det sparkes i sjela, og provoseres i ytringsfrihetens navn. Hva er verdien av uenighet og er provokasjon som virkemiddel kun for noen få?
Kunst er et avtrykk av tiden den blir skapt i. Hvor er kunsten på 2020-tallet i et samfunnsbilde? En tjener, et verktøy, eller har det ikke betydning i det hele tatt? Vi løfter frem kunsten som fri ytring. Med fandenskap og lidenskap “hånd i hånd” åpner vi opp for samtalen om kunst og ytring. Velkommen til torgs!
Deltakere:
- Line Margrethe Rustad - samtaleleder, kultursjef Elverum.
- Thorleif Linhave Bamle, Teater Innlandet
- Joakim Lie, Fritt Ord
- Mona Pedersen , Movies on war, avdelingsdirektør i ANNO Kongsvinger
- Hilde Fauskerud, Lillehammer Kunstmuseum
- Dag Bredal, forfatter av boken «Kunsten er død. Drept av politikk og en velvillig drøm» gir oss sin analyse av og oppsummerer samtalen.
Kl. 16:00 – 16:10
Pause
Kl. 16:10–17:00
Mitt kunstnerskap – fra Innlandet til utlandet
med komponist og musiker Sigurd Hole og fiolinist og festivalleder Ragnhild Hemsing
Om det å leve og virke som profesjonell kunstner med verden som arena og dagliglivet i Innlandet. Midt i verden, men utenfor de etablerte kunstinstitusjonenes sentra. Og om betydningen av å skape noe der du bor i fellesskap med lokalsamfunnet.
Kl. 17:00–17:15
Pause
Kl. 17:15–18:00
Kunstnerstipend-utdeling
Utdeling av kunstnerstipender og presentasjon av stipendmottakerne 2022
Kl. 19:30
Middag og moro
Middag og tale ved fylkesordfører Even Aleksander Hagen
Dag 2:
torsdag 9. juni kl. 09:00–13:00
Kl. 09:00–09:10
Åpning av dag 2 ved Kjerstin Lundgård, leder for hovedutvalg Kultur i Innlandet fylkeskommune
Kl. 09:10–10:00
Kulturstrategien, hva nå?
– foregår også digitalt, se det på nett-TV her
Kultursjef Randi Langøigjelten og hennes stab informerer om satsinger, muligheter, roller, søknadsordninger og politiske prioriteringer.
Kl. 10:00–12:00
Mangfoldige møter – på date med kulturen
– foregår også digitalt, se det på nett-TV her
Kulturell «speed-dating» – kunstnere og kulturaktører i Innlandet presenterer seg.
Deltakere:
- Musikk i Innlandet
- Eventyrfestningen Kongsvinger
- The Woods Rena
- Galleri Ullinsvin Vågå
- Senter for keramisk kunst Ringebu
Pause
- Tron Talks Alvdal
- Kunsten å lære
- Stoppested verden
- Nasjonaljubileet NORGE I TUSEN ÅR
- Teater i Glåmdal
Kl. 12:00–12:10
Pause
Kl. 12:10–12:50
Uten frivilligheten – ikke noe kulturliv; om hvem og hva og hvordan og hvor?
– foregår også digitalt, se det på nett-TV her
Sven Mollekleiv: Uten frivilligheten – ikke noe kulturliv
Vi har sett det under pandemien. Vi har sett det før og vi har sett det her på konferansen. Frivillig innsats er av avgjørende betydning for det norske kulturlivet og for kulturlivet i Innlandet.
I det som snart er Norges største fylke i areal – har vi flere mindre kommuner og tettsteder enn vi har store byer og sentra. Skal kunsten og kulturen leve og blomstre må det være tett samhandling mellom profesjonelle, unge talenter og frivilligheten.
I en rapport fra 2020 sier Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor at til sammen bidrar de kulturfrivillige hvert år med en innsats som tilsvarer rundt 20 000 årsverk ved utallige institusjoner over hele landet.
Vi står altså i en stor og lang tradisjon – og derfor har vi utfordret en av Norges mest erfarne «frivillig-generaler», tidligere styreleder i Norges Røde kors, Sven Mollekleiv til å avslutte konferansen vår, utfordre oss og peke på veier videre.
Kl. 12:50–13:00
Takk for i dag og vel hjem, men først er det lunsj! (kl. 13:00)
Kl. 13:00
Lunsj