En verdig vinner

Hania Majdanik fra Hedalen barne- og ungdomsskole virkelig sprudlet av fortellerglede i Bokbussens skrivekonkurranse.

Hania Majdanik - Klikk for stort bildeHania Majdanik Tone Nyseter Skrivekonkurransen i år er inspirert av Bokbussens og fylkesbibliotekets samarbeid med seksjon for kulturarv i Innlandet fylkeskommune.

Prisutdeling under Norsk Litteraturfestival

Under showet Bokbussbobler fikk vinneren av Bokbussens skrivekonkurranse sin fortjente oppmerksomhet i dag.

Denne årlige begivenheten er et høydepunkt i løpet av skoleåret i Bokbussens formidlingsopplegg.

Mang en vinner har gjennom årenes løp, som premie, kunnet ta med seg klassen sin til Litteraturfestivalen – en gratis klassetur med lunsj og show. Denne gangen gikk altså premien til Hania Majdanik i 6. trinn på Hedalen barne- og ungdomsskole – «en råsterk forteller, som virkelig skilte seg ut!» ifølge juryen.

Sverdet på Biri

Jens Erik Kjelstad, Hania Majdanik, Trygve Ramnefjell - Klikk for stort bildeJens Erik Kjelstad, Hania Majdanik, Trygve Ramnefjell Tone Nyseter Oppgaven i år tok utgangspunkt i sverdfunnet på Biri i 2022. Elevene ble utfordret på hvem dette sverdet tilhørte og hvordan det havnet akkurat der – i åkeren til Hjalmar Rogne på Biri.

Det eneste elevene visste, var at sverdet stammet fra middelalderen rundt år 1200, og at sverd ikke var alle forunt. Resten måtte de tenke ut selv. Og hvilke tanker!

Bidragene som har kommet inn har vært en sann glede å lese for juryen. Ideene har vært grenseløse og gitt fortellingene svært god variasjon.

Elevene har vist god historiekunnskap, der de har fortalt om samtidige jarler og andre storkarer, som Håkon Håkonsson av birkebeinerne.

Fortellingene har gitt oss intriger og kjærlighetshistorier, store slag og ættefeider, magiske innslag med dverger og alver som de store smedene, og mye mer.

God språklig forståelse

Juryen landet på Hania sin tekst på grunn av hennes sprudlende fortellerglede og gode språklige forståelse.

Hun skildrer et historisk miljø på en moderne måte. Jarlen Eirik Eiriksson ønsker seg en krigersønn å være stolt av, som kan bære familiesverdet, slik tradisjonen er, men sønnen Aslak tenker ikke på krig og djervhet. I stedet vil han vandre i skogen og risse runer i trærne. Hva skjer når han likevel blir tvunget til å være med i strid?

Hania krydrer også fortellingen blant annet med gjentagende fraser, som på eventyrvis, når jarlen omtaler sin sønn: «min førstefødte, min sistefødte, min eneste», og vi forstår hvor mye sønnen betyr for ham.

5 bokpremievinnere

6. trinn ved Hedalen barne- og ungdomsskole  - Klikk for stort bilde6. trinn ved Hedalen barne- og ungdomsskole Tone Nyseter Som seg hør og bør ble det plukket ut fem andre tekster til å motta bokpremier. I sannhet burde det ha vært enda flere, når vi ser hvilken innsats elevene har gjort med historiene sine.

Juryens jobb med å måtte velge ut kun noen få er svært utakknemlig. Hedalen barne- og ungdomsskole klarte likevel det utrolige å ha en bokpremievinner i tillegg til vinneren, slik vi kan se av lista under.

Gratulerer til alle vinnere, og tusen takk til alle som har sendt inn sine bidrag!

  • Thora Perlestenbakken, Hedalen barne- og ungdomsskole
  • Odin Hojem Garmager, Folldal skole
  • Cecilie Baricic, Kapp skole
  • Mattis Hassel, Skotterud skole
  • Hedda S. Ødegaard, Reinsvoll skole

Bokbussen har egen nettside for leselyst og leseglede.

Tekst: Trygve Ramnefjell, formidler på Bokbussen.