Tiltak for å få flere til å sykle året rundt

Sykkelbyene i Innlandet ønsker å få flere til å sykle både om sommeren og vinteren. 

Målet er få flere til å sykle i de seks sykkelbyene i Innlandet. Dette er bra for miljøet og folkehelsen. - Klikk for stort bildeMålet er få flere til å sykle i de seks sykkelbyene i Innlandet. Dette er bra for miljøet og folkehelsen. Innlandet fylkeskommune - Erfaringer og trafikktellinger viser at vi sykler mest om sommeren. For å nå målet om økt sykling, er det viktig at flere velger sykkelen både om sommeren og vinteren. sier Stig Floberghagen som koordinerer arbeidet i sykkelbynettverket i Innlandet.

Sykkelbynettverket i Innlandet har flere innsatsområder for å nå målet om å få flere til å bruke sykkelen som fremkomstmiddel. 

Fokus på drift av gang- og sykkelveger

Et innsatsområde er kunnskaps- og erfaringsutveksling og utvikling av infrastrukturen for sykkel.

- Vi har blant annet en ambisjon om enda bedre drift av sykkelvegnettet. Temaet er relevant hele året, men vi vil ha spesielt fokus på vinterdrift for å få flere til å sykle om vinteren, fortsetter Floberghagen. 

Han legger til god standard på gang- og sykkelveger er viktig for fremkommeligheten og trafikksikkerheten for myke trafikanter. 

- Entreprenørene er i gang med vårrengjøring av vegene. Rengjøringen er viktig for å sikre god fremkommelighet og sikkerhet for syklende. Målet er å være ferdig med rengjøringen av gang- og sykkelveger til 17. mai, sier prosjektleder Stian Syversen i Innlandet fylkeskommune. 

God standard på gang- og sykkelvegnettet

For å få flere til å sykle, er det også viktig å gjøre vegnettet tryggere og bedre for myke trafikanter. 

- Både kommunene, fylkeskommunen og staten planlegger en rekke små og store tiltak som skal gjennomføres i årene som kommer. I sum skal tiltakene gjøre det mer attraktivt å velge sykkelen, fortsetter Floberghagen. 

Floberghagen presiserer at det krever tid og penger for å få realisert alle behovene for å bedre infrastrukturen i de seks sykkelbyene i Innlandet. 

- Vi jobber derfor aktivt med å påvirke rammebetingelsene for å tilrettelegge for mer sykling blant annet gjennom Mjøsbyen og innspill til Nasjonal transportplan, forklarer Floberghagen. 

Sykling bra for folkehelsen

Det er også viktig med holdningsskapende arbeid for å få flere til å sykle i hverdagen. Partene i sykkelbynettverket i Innlandet deltar derfor i «Sykle til jobben»- kampanjen, i tillegg til lokale kampanjer i den enkelte kommune. 

- Sykling er positivt for folkehelsen, og derfor oppfordrer vi flere til å sykle mer. Dersom flere velger sykkelen fremfor bilen, vil det også være bra for miljøet, fortsetter Stig Floberghagen. 

Har du gjort sykkelen din vårklar?

I tillegg til at det offentlige legger til rette for at flere kan sykle i hverdagen, oppfordrer sykkelbynettverket innbyggerne som kan om å sykle noe mer i år enn tidligere år. Uavhengig av hvor lenge det er siden du har brukt sykkelen, kan det være lurt å ta en liten klargjøring før sommersesongen:

  • Sjekk at alt sitter som det skal og fungerer som det skal.
  • Husk å vaske sykkelen din jevnlig.
  • Justere skivebrems på sykkelen.
  • Justere og smøre girvaier på sykkelen.
  • Justere seteskinnen og setehøyden.
  • Rensing av kjedet, fjerning av kjederens og olje kjedet på nytt. 
  • Pumpe sykkeldekkene.

Hvem er med i sykkelbynettverket i Innlandet?

Sykkelbynettverket i Innlandet er et samarbeid mellom kommunene Gjøvik, Lillehammer, Ringsaker, Hamar, Elverum og Kongsvinger samt Statens vegvesen og Innlandet fylkeskommune.