Vil ikke ha fritt skolevalg

Fylkeskommunedirektøren foreslår å innføre fritt skolevalg. Dette er flertallet i hovedutvalget imot.

To elever som sitter og jobber på PC-en - Klikk for stort bilde Mostphotos

Hovedutvalg for utdanning behandlet onsdag saken om inntaksforskrift og formidling til læreplass i Innlandet fylkeskommune.

Dagens forskrift har gjeldt siden 1. januar 2020, i praksis fra skoleåret 2020/21.

Nå skal det vedtas en ny lokal forskrift på bakgrunn av ny opplæringslov og -forskrift.

Fritt skolevalg eller nærskole?

Utkast til ny, lokal inntaksforskrift har vært på høring. I høringen ble det blant annet lagt fram to alternative modeller for inntaksområde: geografisk styring av søkerne (nærskoleprinsippet) og fritt skolevalg. Fylkeskommunen ba spesielt om tilbakemeldinger på dette.

Fritt skolevalg: Den vanligste varianten er at søkerne står fritt til å søke den videregående skolen de ønsker uansett hvor den ligger i fylket.

Geografisk styring av søkerne: Hovedregelen er at søkeren må sette opp nærmeste skole som har det tilbudet de ønsker, som førsteønsket sitt. Det er likevel karakterene som avgjør om eleven får tilbud om skoleplass. Dette er dagens ordning i Innlandet.

Bamrud anbefaler fritt skolevalg

I sin innstilling anbefaler fylkeskommunedirektør Tron Bamrud fritt skolevalg. Han begrunner dette med at Oppland fylkeskommune hadde fritt skolevalg, mens Hedmark fylkeskommune fulgte nærskoleprinsippet. Likevel var søkemønsteret tilnærmet likt i begge fylker.

Han mener dette viser at inntaksordning har liten betydning for hvordan ungdommene søker og at fritt skolevalg kan gi søkerne litt mer valgfrihet.

Politisk uenighet

Dette er flere partier uenige i.

Hans Kristian Enge (Ap) fremmet et endringsforslag på vegne av Ap, SV og Sp om å beholde dagens ordning med nærskoleprinsippet.

– Arbeiderpartiet har hele tiden vært tydelige på nærskoleprinsippet. Det er vi også i dag, sa Enge.

Stig Vaagan (V) er derimot for fritt skolevalg.

– Et viktig pluss ved fritt skolevalg er at du får muligheten til å velge deg til et nytt miljø. Det kan være viktig for noen, sa han.

Endringsforslaget om nærskoleprinsippet fikk flertall med 8 stemmer. Dette blir dermed innstillingen fra hovedutvalget til fylkestinget når de sluttbehandler saken i desember.

Les sakspapirene PS 20/2024