Mostphotos
Onsdag behandlet hovedutvalg for utdanning saken om tilbudsstruktur i videregående skole i Innlandet for neste skoleår.
Det er fylkestinget som fatter det endelige vedtaket om hvilke tilbud som lyses ut for neste skoleår. Det skjer i desembermøtet.
Fylkestinget vedtok i oktober å legge ned Dokka og Skarnes videregående skoler. I tillegg legges følgende skolesteder ned: Lom, Dombås, Flisa og Sønsterud.
Det vil likevel bli aktivitet på flere av disse skolene og skolestedene hvis fylkestinget vedtar innstillingen fra hovedutvalg for utdanning.
Teknologi og industrifag på Dokka
Teknologi og industrifag Vg1 beholdes i lokalene til dagens videregående skole på Dokka. Siden Dokka vgs. legges ned fra neste skoleår, er det Raufoss vgs. som overtar det administrative ansvaret.
Tilbudet skal organiseres som en alternativ opplæringsmodell med ett år på skole og tre år i bedrift.
Vg2 industriteknologi videreføres også i lokalene på Dokka under Raufoss vgs. inntil videre.
Bygg- og anleggsteknikk på Skarnes
Bygg- og anleggsteknikk skal flyttes fra Skarnes vgs. til Sentrum vgs. når nye lokaler er klare på Sentrum, trolig innen skolestart 2027.
Tilbudet blir administrert av Sentrum vgs. selv om det fysisk blir i dagens lokaler på Skarnes også neste skoleår.
Elektro- og datateknologi på Flisa
Tilbud for elektro- og datateknologi flyttes fra skolested Flisa, som legges ned, til skolested Våler.
Siden det ikke er plass til dette tilbudet i dagens lokaler på Våler, fortsetter tilbudet i dagens lokaler på Flisa. Tilbudet skal flyttes til Våler så fort dette er mulig.
Bygg- og anleggsteknikk i Lom
I samarbeid med LO, NHO, KS, kommuner, Yrkesopplæringsnemnda og lokalt næringsliv oppretter fylkeskommunen et pilotprosjekt innen bygg- og anleggsteknikk i Lom.
Dette skal organiseres etter alternativ opplæringsmodell, der ungdommene tar hele opplæringsløpet i bedrift. Det skal samtidig være et visst omfang i skole de to første årene.
Satser på mat og reiseliv
Nord-Gudbrandsdalen vgs. på Otta får sammen med Brimi-kjøken et utvidet ansvar for restaurant og matfag for Valdres, Nord-Østerdal og Nord-Gudbrandsdal.
Denne satsingen er også med på å underbygge opprettelsen av et nasjonalt senter for matkultur.
På de videregående skolene i de tre regionene oppretter fylkeskommunen en alternativ opplæringsmodell innenfor restaurant og matfag med ett år i skole og tre år i bedrift.
Ved Nord-Gudbrandsdal vgs. kan eleven også velge alternativ opplæringsmodell for reiselivsfag. Hvis eleven har bestått Vg1 salg, service og reiseliv, kan hen gå videre på reiselivsfaget med opplæring i bedrift i tre år.
Flere tilbud på Sentrum vgs.
I tillegg til å overta bygg- og anleggsteknikk fra Skarnes vgs., flyttes også salg, service og reiseliv til Sentrum vgs. fra Øvrebyen vgs.
Fylkestinget vedtok at administrasjonen skulle vurdere å flytte utdanningstilbudet frisør fra Skarnes til Sentrum. På grunn av lave søkertall over tid, blir ikke tilbudet reetablert på Sentrum vgs. Elever som ønsker å gå frisør, må søke til Hamar katedralskole eller Gjøvik vgs.
Tilbud forlenges på Hadeland vgs.
På Hadeland vgs. legges utdanningsprogrammene musikk, dans og drama og medier og kommunikasjon ned. Elevene som har begynt på denne utdanningen, får likevel fullføre på Hadeland vgs.
Dette er for å sikre rettighetene til elever fra Akershus som har startet på disse utdanningsprogrammene på Hadeland. Dermed blir Vg2 opprettholdt i ett år til, mens Vg3 opprettholdes i to år til.
Avtale med Møre og Romsdal
Fra skoleåret 2025/26 inngår Innlandet fylkeskommune en avtale med Møre og Romsdal fylkeskommune.
Denne avtalen gir elever fra Lesja kommune rett til å søke på Rauma videregående skole på lik linje med søkere fra Møre og Romsdal.
Politisk behandling
Bente Fossum (Sp) fremmet et endringsforslag på vegne av Sp, SV og Venstre. De vil at tilbudsstrukturen skal lyses ut slik den er inneværende skoleår, med de skolene og skolestedene som er vedtatt lagt ned fra neste høst.
Dette er fordi vedtaket om nedleggelsene kan bli send til lovlighetskontroll. Saken om vedtaket skal sendes til lovlighetskontroll behandler fylkestinget i et ekstraordinært møte fredag 29. november.
– Vi mener at saken tjener på å vente på lovlighetskontrollen, sa Fossum.
Hans Kristian Enge (Ap) varslet fra talerstolen at Arbeiderpartiet kom til å stemme for fylkeskommunedirektørens innstilling i hovedutvalget.
– Men vi jobber med flere alternativer, som vi kommer tilbake til i fylkestinget, sa Enge.
Også Steffen Tingvoll Evensen (Frp) varslet at Frp vil jobbe mer med saken mot møtet i fylkestinget. Han varslet samtidig at han ville stemme mot fylkeskommunedirektørens innstilling i hovedutvalget.
Fylkeskommunedirektørens innstilling ble vedtatt med 7 stemmer. Dette blir dermed innstilligen fra hovedutvalget til fylkestinget når de skal fatte endelig vedtak i desember.
I sakspapirene ser du alle tilbud ved alle skoler slik de ligger i innstillingen PS 19/2024