En historisk økning i antall lærekontrakter i Innlandet

Innlandet har en stor økning på formidling av lærekontrakter. 83,5 prosent av elevene fikk lærekontrakt i 2022.

ung pleier, gammel pasient - Klikk for stort bildeung pleier, gammel pasient Mostphotos Innlandet har den største nasjonale økningen, der 83,5 prosent fikk lærekontrakt i 2022, mot 77,1 prosent i 2021.

I tillegg har 3,3 % har inngått opplæringskontrakt og 1 % har fagopplæring i skole

I Innlandet er det spesielt Elektro/datateknologi (90,7 %) og Bygg- og anleggsteknikk (87,3 %) som har høy andel søkere som har fått en godkjent lærekontrakt. 

Fylkeskommunen har et godt samarbeid med arbeidslivet og opplæringskontorer som helt tydelig gir resultater.

Leder for Hovedutvalget for utdanning i Innlandet fylkeskommune, Mari Gjestvang - Klikk for stort bildeLeder for Hovedutvalget for utdanning i Innlandet fylkeskommune, Mari Gjestvang Andreas Nilsson, Ferskvann -  Dette er gledelige tall som viser at det arbeides godt i Innlandet med formidling av yrkesfagelever til læreplasser. Formidlingsarbeidet er svært viktig da det er stort behov for fagkompetanse, og god tilgang på læreplasser betyr mye både for yrkesfagelevene selv og for arbeidslivet generelt, samtidig som samarbeidet mellom partene i arbeidslivet ivaretas på en god måte. I tillegg stiller fylkeskommunen opp med alternativt Vg3 til de som ikke får læreplass, slik at alle elever skal ha mulighet til å fullføre planlagt utdanning, sier leder for hovedutvalg for utdanning i Innlandet fylkeskommune, Mari Gjestvang (Sp)

En god og viktig utvikling

De siste årene har det vært en god utvikling innenfor fag- og yrkesopplæringsområdet, på tross av pandemi og usikkerhet i arbeidsmarkedet. Dette viser seg gjennom en økende andel søkere som får lærekontrakt, at overgangen fra Vg.2 yrkesfag forbedres, at flere består fag- og svenneprøver, og at flere førstegangssøkere til videregående skole søker yrkesfaglige utdanningsprogrammer.  

Samtidig er det også en positiv utvikling når det gjelder overgang fra Vg2 yrkesfag. Andelen yrkesfagelever som går direkte fra Vg2 til Vg3/lære har siden 2013 økt med 8,3 prosentpoeng (nasjonalt).

Andelen nyutdannede fagarbeidere i jobb varierer fra 83,1 % i Innlandet, til 76 % i Møre og Romsdal. Innlandet har i dag høyest andel nyutdannede fagarbeidere i jobb (med fagprøver i 2020+2021).

Vil styrke det lokale og regionale arbeidet

Prognoser viser at det vil være  et stort behov for yrkesfaglig kompetanse i framtiden. I Innlandet er det et variert næringsliv med ulike behov for rekruttering.

Jørn Bekkelund - Klikk for stort bildeJørn Bekkelund Innlandet fylkeskommune -  Fylkeskommunen vil fortsette sitt målrettede arbeid for å bidra til å dekke opp arbeidslivets behov for faglært arbeidskraft. Spesielt vil vi bidra til å styrke det lokale og regionale arbeidet for flere læreplasser.
Vi vil fortsette å legge til rette for erfaringsdeling og relasjonsbygging mellom skole, opplæringskontor, arbeidsliv, fylkeskommunen og andre sentrale aktører. Dette er viktige forutsetninger for å lykkes i læreplassformidlingen, sier leder for fagopplæring i Innlandet fylkeskommune, Jørn Olav Bekkelund.

Utdanningsdirektoratets rapport