Sult handler om mat, beredskap og matsikkerhet.
De tre viktigste forutsetningene for nasjonal matsikkerhet er definert som kontinuerlig produksjon av mat, ivaretakelse av produksjonsgrunnlaget og et velfungerende handelssystem. God dyrevelferd, dyrehelse og plantehelse er også viktig for å sikre trygg mat.
Reduksjon i jordbruksarealer
Innlandet har en lang historie som en av Norges viktigste jordbruksregioner. Men det foregår i dag betydelige endringer som har store konsekvenser.
Som følge av bruksnedlegging og etablering av færre og større gardsbruk, er det en omfattende nedgang i jordbruksarealene i vår region. De siste 20 årene har det særlig vært sterk nedgang i kornarealene og i bruken av utmark som beite.
Samtidig som gardsbruk og jordbruksarealer legges ned, øker produksjonsvolumene, særlig av kjøtt. Dette skjer på grunn av økt import av kraftfôr til husdyra. Vi bruker mindre jord i Innlandet og mer jord i utlandet. Denne utviklinga svekker Innlandets matsikkerhet.
Sikkerhetslager for frø
Svalbard globale frøhvelv, som ble åpnet i 2008, er et av verdens største sikkerhetslager for frø. Her gis frø fra hele kloden sikker langtidslagring i kalde og tørre fjellhaller. Frøhvelvet bidrar til å ta vare på den store genetiske variasjonen innen verdens matplanter.
Antibiotikaresistens bekymrer
Globalt er utvikling av antibiotikaresistente bakterier en stor bekymring. Norge har et lavt forbruk av antibiotika sammenlignet med mange andre land, men vi kan likevel bli bedre.
Økt antibiotikabruk, reisevirksomhet, import av mat og spredning av resistente bakterier i matproduksjonen er utfordrende.
Nedfelt i FN-konvensjonen
Tilgang til nok mat, trygg mat og næringsrik mat i et samfunn er helt avgjørende for befolkningens helse og livskvalitet. Matsikkerhet er en menneskerett, nedfelt i FN-konvensjonen om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter.
Matsikkerhet handler både om hvor mye mat som er tilgjengelig i et samfunn, og i hvilken grad mennesker har tilgang til den. En husholdning har matsikkerhet dersom ingen går sultne eller lever i frykt for kronisk sult.
Matsikkerhet er også en måte å måle en husholdnings evne til å takle framtidig avbrudd i tilgangen på livsviktige matvarer. Tørke, flom, økonomisk ustabilitet eller konflikt kan true matsikkerheten.
Nobels fredspris 2020 til Verdens matvareprogram
Verdens matvareprogram fikk Nobels fredspris for 2020 for dets innsats i kampen mot sult, for dets bidrag til å skape forutsetninger for fred i konfliktutsatte områder, og for å være en pådriver i arbeidet mot bruken av sult som et våpen i krig og konflikt.
Nobelkomiteen vil med årets fredspris understreke at hjelp til økt matsikkerhet kan bidra til å bedre utsiktene for fred.