Innlandet fylkeskommune/Frøydis Haug
Det er Østlandsforskning og Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) som har gjennomført analysen på vegne av Partnerskap landbruk Innlandet.
Ifølge analysen bidrar landbruket med 13,1 milliarder kroner i årlig verdiskaping. Dette utgjør drøyt 8 % av den samlete verdiskapingen i fylket. Tallene er fra 2021 og 2022.
Det er jordbruket som bidrar mest til verdiskapningen med 5,3 milliarder kroner, mens jordbruksavhengig industri bidrar med 3,3 milliarder kroner.
Skogbruket bidrar med drøyt 2,2 milliarder kroner.
Mange arbeidsplasser
Nesten 16 000 personer har jobb i landbruket eller landbruksbasert industri, viser tall fra 2023. Det er om lag 9 % av alle sysselsatte i fylket.
Tar vi med ringvirkninger av landbruk og landbruksbasert industri, øker antall ansatte med nesten 3000 personer. Dette er personer som jobber i andre sektorer enn i landbruket, men som har jobb på grunn av at vi har landbruk, for eksempel ansatte i næringsmiddel- og trevareindustrien.
Vil bli i jordbruket
Rapporten Trender i norsk landbruk – Innlandet 2024 laget av Ruralis – Institutt for rural- og regionalforskning, viser at mange gårdbrukere i Innlandet ser for seg å fortsette med dagens produksjonsnivå i fremtiden. Det er også mange som ser for seg at gården fortsatt vil være i familien om 20 år.
Rapporten er basert på svar fra 654 gårdbrukere i Innlandet.
Melkeproduksjon er størst
Den største bidragsyteren til verdiskapningen i landbruket med nesten 1,7 milliarder kroner årlig er melkeproduksjonen. Til tross for at antall melkekyr har gått ned, er fortsatt Innlandets andel av den nasjonale melkeproduksjonen stabil på 17 %.
I Innlandet utgjør melkeproduksjonen 32 % av samlet verdiskaping fra jordbruket.
Kornproduksjon er nest størst, med en verdiskaping på 921 millioner kroner. Dette er 17 % av samlet verdiskapning fra jordbruket i Innlandet.
Ringsaker og Østre Toten store på jordbruk
Hamar-regionen er den største jordbruksregionen, målt i verdiskapning. Til sammen bidrar jordbruk og jordbruksbasert industri med nesten 2,5 milliarder kroner.
Det er Ringsaker kommune som har den største andelen av denne verdiskapingen. De står alene for drøyt 1,7 milliarder kroner.
Gjøvik-regionen kommer deretter med 1,3 milliarder kroner i verdiskapning. Der er det spesielt Østre Toten som trekker opp med over 628 millioner kroner alene.
Størst på skog nasjonalt
Innlandet er Norges største skogfylke med om lag 30 % av Norges totale skogressurser.
I Innlandet utgjør skogbruket 1,3 % av Innlandets totale verdiskapning. I kroner utgjør dette nesten 2,2 milliarder.
Skogbruksavhengig industri utgjør 1 % av Innlandets totale verdiskapning med 1,7 milliarder kroner.
Sør-Østerdal og Kongsvinger-regionen er omtrent like store innenfor skogbruk, med henholdsvis 548 og 542 millioner kroner i verdiskaping.
Av kommuner er Elverum klart størst med 186 millioner kroner. Kongsvinger og Sør-Aurdal er de neste to på lista med verdiskaping på henholdsvis 125 og 118 millioner kroner.
Avvirkning av tømmer for salg er den desidert største aktiviteten innenfor skogbruk, med en årlig inntekt på nesten 2,5 milliarder kroner.
Landbrukets betydning for regionene
I noen regioner er landbruket en viktig del av arbeidslivet. Nord-Østerdal er et godt eksempel på dette. Hvis vi ser på antall ansatte i landbruk, landbruksbasert industri og arbeidsplasser som oppstår som ringvirkninger av dette, utgjør de nesten 19 % av de ansatte i regionen.
Det samme gjelder for Midt-Gudbrandsdalen, som ligger på drøyt 18 % av totalen.
I den andre enden av skalaen finner vi Lillehammer-regionen. Der er landbrukets andel av total sysselsetting på 6 %.
Finn mer informasjon
På innlandsstatistikk.no finner du flere tall om landbruket i Innlandet, i tillegg til presentasjoner og rapporter.
Les mer om Partnerskap landbruk