Tiltaksplan for jordbruket i Innlandet 2025–2030

  1. 1 Innledning
  2. 2 Faggrunnlag for tiltaksplanen
    1. 2.1 Bakgrunn
    2. 2.2 Innlandet er Norges matregion nr. 1
    3. 2.3 Overordnede nasjonale målsettinger for jordbruket i Innlandet
      1. 2.3.1 Matsikkerhet, sjølforsyning og beredskap
      2. 2.3.2 Klimatilpasning og bærekraft
      3. 2.3.3 Dyrevelferd og dyrehelse
      4. 2.3.4 Utviklingstrender og nye muligheter
    4. 2.4 Felles utfordringer for alle plante- og husdyrproduksjonene
    5. 2.5 Hovedproduksjonene i jordbruket i Innlandet
      1. 2.5.1 Husdyrproduksjonene
      2. 2.5.2 Planteproduksjonene
      3. 2.5.3 Økologisk produksjon
      4. 2.5.4 Lokal mat og drikke
      5. 2.5.5 Offentlige innkjøp og matglede
      6. 2.5.6 Landbruksbasert reiseliv
      7. 2.5.7 Inn på tunet
      8. 2.5.8 Urbant landbruk
      9. 2.5.9 Andre aktuelle fagtema og utfordringer
    6. 2.6 Matsvinn
    7. 2.7 Teknologi i jordbruket – utvikling og innovasjon
  3. 3 Mål og strategiske satsinger for jordbruket i Innlandet
    1. 3.1 Hovedmål for jordbruket i Innlandet
      1. 3.1.1 Delmål
    2. 3.2 Strategiske satsingsområder
      1. 3.2.1 Bærekraft, klimatilpasning og naturmangfold
      2. 3.2.2 Økt sjølforsyning, beredskap og matsikkerhet
      3. 3.2.3 Sikre kompetanse, styrke fagmiljøer og ta i bruk ny teknologi
  4. 4 Tiltaksplan – føringer for de ulike virkemidlene
    1. 4.1 Investerings- og bedriftsutviklingsmidlene
    2. 4.2 Utviklingsmidler landbruk
    3. 4.3 Klima- og miljøprogrammet
    4. 4.4 Fjellandbruksmidlene
  5. 5 Tiltaksliste
    1. 5.1 Mjølkeproduksjon
    2. 5.2 Kjøttproduksjonene
    3. 5.3 Korn (inkludert protein og oljevekster)
    4. 5.4 Grønnsaker, frukt og bær
    5. 5.5 Lokal mat og drikke
    6. 5.6 Mat og matglede i det offentlige
    7. 5.7 Landbruksbasert reiseliv
    8. 5.8 Inn på Tunet
    9. 5.9 Urbant landbruk
    10. 5.10 Økologisk landbruk
    11. 5.11 Styrke fagmiljøer, skape møteplasser m.m.
    12. 5.12 Kompetanse i næringen
    13. 5.13 Klima, natur og jordvern
    14. 5.14 Omdømme, rekruttering og informasjon
    15. 5.14 Andre satsinger som støttes av tiltaksplanen

5 Tiltaksliste

Tiltakslista skal rulleres hvert år.

5.1 Mjølkeproduksjon

Mjølkeproduksjon ku

Tiltak i tiltaksplanen

Mjølkeproduksjon geit

Tiltak i tiltaksplanen

Annen aktivitet mjølkeproduksjon

5.2 Kjøttproduksjonene

Tiltak i tiltaksplanen

Annen aktivitet kjøttproduksjonene

5.3 Korn (inkludert protein og oljevekster)

Tiltak i tiltaksplanen

Annen aktivitet i kornproduksjonen

5.4 Grønnsaker, frukt og bær

Tiltak i tiltaksplanen

Annen aktivitet i produksjonen av grønnsaker, frukt og bær

5.5 Lokal mat og drikke

Tiltak i tiltaksplanen

Annen aktivitet lokal mat og drikke

5.6 Mat og matglede i det offentlige

Tiltak i tiltaksplanen

Annen aktivitet mat og matglede i det offentlige

5.7 Landbruksbasert reiseliv

Tiltak i tiltaksplanen

5.8 Inn på Tunet

Tiltak i tiltaksplanen

Annen aktivitet Inn på tunet

5.9 Urbant landbruk

Tiltak i tiltaksplanen

Annen aktivitet urbant landbruk

5.10 Økologisk landbruk

Tiltak i tiltaksplanen

Annen aktivitet i økologisk landbruk

5.11 Styrke fagmiljøer, skape møteplasser m.m.

Tiltak i tiltaksplanen

5.12 Kompetanse i næringen

Tiltak i tiltaksplanen

Annen aktivitet innenfor kompetanse

5.13 Klima, natur og jordvern

Tiltak i tiltaksplanen

Annen aktivitet klima, natur og jordvern

5.14 Omdømme, rekruttering og informasjon

Tiltak i tiltaksplanen

5.14 Andre satsinger som støttes av tiltaksplanen