Tiltaksplan for jordbruket i Innlandet 2025–2030

  1. 1 Innledning
  2. 2 Faggrunnlag for tiltaksplanen
    1. 2.1 Bakgrunn
    2. 2.2 Innlandet er Norges matregion nr. 1
    3. 2.3 Overordnede nasjonale målsettinger for jordbruket i Innlandet
      1. 2.3.1 Matsikkerhet, sjølforsyning og beredskap
      2. 2.3.2 Klimatilpasning og bærekraft
      3. 2.3.3 Dyrevelferd og dyrehelse
      4. 2.3.4 Utviklingstrender og nye muligheter
    4. 2.4 Felles utfordringer for alle plante- og husdyrproduksjonene
    5. 2.5 Hovedproduksjonene i jordbruket i Innlandet
      1. 2.5.1 Husdyrproduksjonene
      2. 2.5.2 Planteproduksjonene
      3. 2.5.3 Økologisk produksjon
      4. 2.5.4 Lokal mat og drikke
      5. 2.5.5 Offentlige innkjøp og matglede
      6. 2.5.6 Landbruksbasert reiseliv
      7. 2.5.7 Inn på tunet
      8. 2.5.8 Urbant landbruk
      9. 2.5.9 Andre aktuelle fagtema og utfordringer
    6. 2.6 Matsvinn
    7. 2.7 Teknologi i jordbruket – utvikling og innovasjon
  3. 3 Mål og strategiske satsinger for jordbruket i Innlandet
    1. 3.1 Hovedmål for jordbruket i Innlandet
      1. 3.1.1 Delmål
    2. 3.2 Strategiske satsingsområder
      1. 3.2.1 Bærekraft, klimatilpasning og naturmangfold
      2. 3.2.2 Økt sjølforsyning, beredskap og matsikkerhet
      3. 3.2.3 Sikre kompetanse, styrke fagmiljøer og ta i bruk ny teknologi
  4. 4 Tiltaksplan – føringer for de ulike virkemidlene
    1. 4.1 Investerings- og bedriftsutviklingsmidlene
    2. 4.2 Utviklingsmidler landbruk
    3. 4.3 Klima- og miljøprogrammet
    4. 4.4 Fjellandbruksmidlene
  5. 5 Tiltaksliste
    1. 5.1 Mjølkeproduksjon
    2. 5.2 Kjøttproduksjonene
    3. 5.3 Korn (inkludert protein og oljevekster)
    4. 5.4 Grønnsaker, frukt og bær
    5. 5.5 Lokal mat og drikke
    6. 5.6 Mat og matglede i det offentlige
    7. 5.7 Landbruksbasert reiseliv
    8. 5.8 Inn på Tunet
    9. 5.9 Urbant landbruk
    10. 5.10 Økologisk landbruk
    11. 5.11 Styrke fagmiljøer, skape møteplasser m.m.
    12. 5.12 Kompetanse i næringen
    13. 5.13 Klima, natur og jordvern
    14. 5.14 Omdømme, rekruttering og informasjon
    15. 5.14 Andre satsinger som støttes av tiltaksplanen

3 Mål og strategiske satsinger for jordbruket i Innlandet

Målsettingene og de strategiske satsingene vil være premissgivende for hvordan vi skal prioritere de økonomiske virkemidlene og ressursinnsats.

Tiltaksoversikten viser de ulike tiltak og satsinger som skal bidra til å oppfylle målsettinger og gjennomføre de strategiske satsingene. Oversikten visere videre hvordan disse kan finansieres/iverksettes med våre virkemidler, og hvilke aktører som er aktuelle og ansvarlig. 

3.1 Hovedmål for jordbruket i Innlandet

Oversiktsbilde over jordbrukslandskap med åker, eng og skog med fjell i bakgrunnen - Klikk for stort bilde Statsforvalteren i Innlandet

Innlandet utnytter potensialet som ligger i nasjonale mål, bidrar til økt sjølforsyning opp til 50 % og bidrar til god beredskap og matsikkerhet i Norge.

Bærekraft, klimatilpasning, reduserte klimagassutslipp og fokus på natur ligger som overordnede rammer for Innlandets matproduksjon. Det er grunnlag for verdiskaping og muligheter for stabil økonomi, langsiktighet og god lønnsomhet for jordbruksforetakene i hele Innlandet.

3.1.1 Delmål

Det er 10 delmål:

  1. En jordbruksnæring som er fremoverlent på fagkunnskap, teknologi, klimatilpasning, bærekraft og naturhensyn.
  2. En jordbruksnæring som er i front med redusert klimagassutslipp, økt binding av karbon i jord, redusert avrenning av næringsstoffer og jord, og renere vassdrag.
  3. En jordbruksnæring med variert bruksstruktur tilpasset lokale/regionale forhold, og optimal utnyttelse av lokale/regionale ressurser og fortrinn.
  4. En jordbruksnæring som har god og fremtidsrettet utnytting av utmarksbeitet og aktiv tradisjonell seterdrift.
  5. En jordbruksnæring med høy kompetanse og god tilgang på ny kompetanse.
  6. En jordbruksnæring med optimisme, gode fagmiljøer, og god rekruttering.
  7. En jordbruksnæring som har tilgang til «Bondens Nettverk» i kommunene og har oppdaterte og velfungerende beredskapsplaner.
  8. Høy kvalitet på produkter og styrket økologisk produksjon. Økologisk produksjon skal styrkes i hht. nasjonale målsettinger og satsinger.
  9. Godt grunnlag for produksjon og omsetning av lokalmat.
  10. Godt grunnlag for «Inn på tunet», «Urbant landbruk», reiseliv og andre landbruksbaserte næringer.

3.2 Strategiske satsingsområder

3.2.1 Bærekraft, klimatilpasning og naturmangfold

Legge grunnlag for en bærekraftig og klimatilpasset jordbruksproduksjon med reduserte klimagassutslipp. Jordbruket skal drives på en miljøvennlig måte som bidrar til god jordhelse, ivaretar naturressurser og biologisk mangfold, og som videre øker binding av karbon og bidrar til sunne vannmiljø og redusert forurensning.

Fokusområder:

  • Støtte opp om tiltakene i Landbrukets Klimaplan
  • Støtte opp om tiltak som styrker jordbrukets tilpasning til et endret klima
  • Støtte opp om tiltak som bidrar til redusert avrenning/tap av jord og næringsstoffer
  • Støtte opp om tiltak som ivaretar og styrker naturmiljøverdier, biologisk mangfold og grønn infrastruktur
  • Støtte opp om tiltak som bedrer jordhelsen og øker innhold av organisk materiale/karbon i jord

3.2.2 Økt sjølforsyning, beredskap og matsikkerhet

Jordbruket i Innlandet skal bidra til økt sjølforsyning, god beredskap og matsikkerhet i Norge. Innlandet skal utnytte mulighetene som ligger i markedet og i endret klima/lengre vekstsesong for økt produksjon (volum og kvalitet) av matkorn, fôrkorn, økologisk korn og proteinvekster, samt poteter, grønnsaker, frukt og bær.

Innlandet skal produsere mer og bedre grovfôr og optimalisere bruken av utmarksbeite. Produksjonspotensialet i inn- og utmark skal utnyttes. Mjølk- og kjøttproduksjonene skal fortsatt være viktige bidrag til matsikkerhet og beredskap. Det skal legges til rette for økt verdiskaping i jordbruket i Innlandet.

Fokusområder:

  • Investering ved fornying av driftsapparatene i mjølk- og kjøttproduksjonene, investeringer i lager og tørkeanlegg for planteproduksjoner
  • Ivaretakelse av produksjonsgrunnlaget - et sterkt jordvern og god jordhelse
  • Optimal og fremtidsrettet utnytting av utmarksbeiteressursene
  • Legge til rette for optimal produksjon når det gjelder volum og kvalitet
  • Etablere piloten mellom landbruket i Innlandet og Forsvaret: «Mat og Forsvar» for å sørge for robuste forsyningslinjer også i krise og krig.

3.2.3 Sikre kompetanse, styrke fagmiljøer og ta i bruk ny teknologi

Sikre og utvikle tilgang på aktuell fagkompetanse på ulike nivå for aktørene i jordbruket. Dette inkluderer også tilgang på bredde-, dybde- og erfaringskunnskap.

Utvikle og styrke gode og inkluderende fagmiljøer, skape møteplasser og legge til rette for optimisme og rekruttering til jordbruket. Når det gjelder rekruttering ønsker en å utvide rekrutteringsgrunnlaget utover den tradisjonelle kjernegruppen.

Bidra til utvikling av hensiktsmessig og kostnadseffektiv ny teknologi for aktørene i jordbruket.

Fokusområder:

  • Gi aktørene i landbruket tilgang på etterspurt fagutdanning og fagkompetanse på ulike nivå
  • Bruke fagskolene som en nøkkelarena for kobling mellom videregående skole og høgskole/universitet og mellom skole og næringsliv
  • Legge til rette for direkte rådgiving, veiledning og mentorvirksomhet for å støtte næringsutøvere enkeltvis og i grupper (management/drift, økonomi, veivalg m.fl.)
  • Legge til rette for økt fleksibilitet i undervisningen, modulbasert og digital undervisning/utdanning
  • Iverksette tiltak som styrker rekrutteringen til jordbruksnæringen, også for de som står utenfor næringen i dag
  • Ta vare på, og etablere nye fagmiljøer, produsentmiljøer og møteplasser
  • Legge til rette for at ny, funksjonell og kostnadseffektiv teknologi, kan tas i bruk