Vant konkurranse om tusenårskunstverk i Våler

Kunstneren Päivi Laakso skal lage kunstverket som markerer 1000-årsjubileet til Olavspila.

Det var hele 16 kunstnere som søkte på oppdraget som den erfarne kunstneren Laakso vant. Päivi Laakso . Kunstner på Vålers 1000-årsverk - Klikk for stort bildePäivi Laakso . Kunstner på Vålers 1000-årsverk Cappelen Damm/Tor Tveite

Kunstneren gleder seg

 - Jeg er overveldet og veldig glad for å få æren og tilliten til å lage minnesmerke for 1000-årsjubileum over Olav den hellige, kongen og vikingen vår i Våler. Prosjektet har betydd mye for meg på personlig plan, sier Laakso.

Hun sier videre at hun ønsker å ta på alvor det åndelige aspektet i hendelsen i Våler, men også at tida da Olav den hellige levde og den viktige epoken dette har vært i vår historie.

- Jeg håper kunstverket vil vekke begeistring hos både unge og voksne i Våler. 

Mange bidragsytere

Innlandet fylkeskommune har tatt initiativ til et kunstverk i Våler kommune i anledning 1000-årsjubileet til Olavspila og leder prosjektet som har mange bidragsytere. Sparebankstiftelsen Hedmark står for størsteparten av finanseringen og har bidratt med én million kroner til kunstverket .

Tusenårsjubileet er en del av den nasjonale jubileumsstafetten NORGE I TUSEN ÅR. Stafetten startet med Hundorp 2021 i Gudbrandsdalen og ender opp i et stort nasjonalt jubileum i 2030.

Våler hadde sitt tusenårsjubileum i 2022 og kunstverket er ett av flere fylkeskommunale bidrag i jubileet. 

Les mer om Nasjonaljubileet NORGE I TUSEN ÅR her

Ungdomsrepresentanter med i kunstutvalget

Utvelgelsen av kunstner har vært en grundig prosess med åpen konkurranse hvor alle som ville, kunne sende inn skisser. To juryerte runder ble gjennomført, før man snevret inn forslagene ved hjelp av et kunstutvalg. Fire kunstnere ble invitert til å sende sine forslag der Laakso vant. Man tenker at Våles befolkning vil få stor glede av verket. 

Kunstutvalget bestod av representanter fra fylkeskommunen, kultursjefen i Våler, kunstkonsulent med faglig kompetanse samt de to unge representantene Mathilde Heder og Jens Skjerpen.

Ungdommene var selv en del av et ungdomkunstprosjekt som ble avduket 9. juni i år. De deltok i et verksted og en prosess som ledet frem til en stor kunstvegg like ved området der Laakso sin kunst skal stå. Ungdomsverket er også en del av Nasjonaljubileet NORGE I TUSEN ÅR. 

Les mer om ungdomskunst-prosjektet her

Kunstutvalgets begrunnelse

Kunstutvalget mener at Laaksos kunstidé er stort og flott, rørende, tydelig, men også åpen for tolkning knyttet til Vålers historie, kommunevåpen, og historien rundt Olavskilden. 

Kunstutvalget sier at verket leder oss nærmest i en loop fra da til nå, fra fortid til nåtid, fra vikingtid til kristendom, fra lavt til høyt, som pilens gang i gjennom luften. Den gir naturen rundt seg rom til å eksistere og synes, og sammen med den lager et spennende møtested for små og store. Verket er monumentalt og luftig på samme tid, og symbolikken kan leses helt enkelt, men også mer avansert. 

Selve skulpturen blir holdt hemmelig en stund til. Verket skal etter planen avdukes 2024.