Jotunheimen kan vinne filmlokasjon-pris

Jotunheimen er én av fem finalister til å vinne pris for beste europeiske filmlokasjon.

Leder i Visit Jotunheimen Mari Arnøygard Wedum og filmkommisjonær Hanne Larsen i Lom. - Klikk for stort bildeLeder i Visit Jotunheimen Mari Arnøygard Wedum og filmkommisjonær Hanne Larsen . Her i Lom. Lars Nårstad

Det er scener fra Netflix-suksessen «Troll», som er spilt inn i Jotunheimen i Lom kommune, som er nominert. 

Nettverket av europeiske filmkommisjonærer (EUFCN) står bak den europeiske location prisen som skal deles ut under den prestisjefylte filmfestivalen i Berlin 2024.

En jury valgte ut finalistene og nå er det opp til publikum å stemme på sin favoritt på denne nettsiden her.

Satt på kartet for filminnspillinger

I år er hele tre lokasjoner i Norge nominert. Det er første gang et land har hele tre av fem finalister. De to andre nominasjonene ligger i Romsdalen/Helsetkopen og Åndalsnes. 

Det var filmkommisjonær Hanne Larsen fra Østnorsk Filmkommisjon som valgte å nominere Jotunheimen.

– Jeg er stolt over at Jotunheimen er plukket ut av forhåndsjuryen.  Jeg hadde stor tro på at scenene fra området i Lom, der trollet våkner til liv, kunne nå opp i konkurransen. I disse scenene er ikke bare omgivelsene en kulisse, men spiller en egen rolle i filmen. Regissør Roar Uthaug fortalte meg at fjellene i Jotunheimen inspirerte ham i valg av både farger og tekstur, når han utviklet looken på trollet i filmen, sier Larsen. 

Hun påpeker at en slik nominasjon setter Norge og Innlandet på kartet som innspillingssted, nok en gang. 

¬ Dette er stor stas

Mari Arnøygard Wedum er leder for Visit Jotunheimen og er svært glad for nominasjonen.

– I Jotunheimen har vi det beste av norsk fjellheim, med de høyeste fjelltoppene i Nord-Europa, vakre breer og innsjøer, rå natur, og kanskje det beste av alt, tilgang på snø stort sett hele året, sier Wedum.

Hun forteller at Jotunheimen er «Jotnenes heim» og at naturen der er eventyrlig trolsk og eksotisk og dermed et naturlig valg for en film som «Troll».

– Det at Jotunheimen kan vinne en europeisk prestisjepris er stor stas, både med tanke på å gjøre den spektakulære norske fjellheimen vår mer kjent ute i verden, men også moro for oss som til daglig lever og jobber her.

Scene fra filmen "Troll" som er spilt inn i Jotunheimen i Lom kommune.  - Klikk for stort bildeScene fra filmen "Troll" som er spilt inn i Jotunheimen i Lom kommune. Netflix/Jallo Faber

«Troll» nominert tidligere 

Det er ikke første gang at filmen «Troll» har satt Innlandet på kartet. Flere av de ikoniske scenene i filmen er spilt inn Gudbrandsdalen. Tidligere i år ble filmen nominert i kategorien «Outstanding locations» under The Location Managers Guild International Awards (LMGI) i California. Nå er det lokasjonen Jotunheimen som kan stikke av med en internasjonal prestisjepris. 

Den norske filmen «Troll» ble produsert for Netflix av Motion Blur, ved produsentene Espen Horn og Kristian Sinkerud. Regissør er Roar Uthaug. Filmen ble lansert på Netflix i desember 2022 og er den mest sette ikke–engelspråklige filmen på strømmetjenesten noensinne.

Kontaktpersoner

For mer informasjon, ta kontakt med Hanne Larsen i Østnorsk Filmkommisjon, på telefon: 979 66 954 / e-post: hanlar@innlandetfylke.no og/eller Mari Arnøygard Wedum i Visit Jotunheimen, telefon: 996 41 784 / epost: mari@visitjountheimen.no.

EUFCN Location Award 2023. - Klikk for stort bilde https://eufcn.com/location-award-2023/