Det viktigste er at ung kultur møtes

UKM-skuta skal fortsatt segle, men hvilke retning skal den ha? Kommuner og fylket møttes på Hamar for å tegne opp kartet. 

UKM-teamet i Innlandet fylkeskommune.. F.v. Gaute Schrøder, Maria Grimstad Tollefsen, Ann-Kristin Helleberg og Sigrun Tomt Ulset - Klikk for stort bildeUKM-teamet i Innlandet fylkeskommune.. F.v. Gaute Schrøder, Maria Grimstad Tollefsen, Ann-Kristin Helleberg og Sigrun Tomt UlsetDe ansvarlige for UKM i Innlandets kommuner var samlet den 26. og 27. oktober.

Årlige samlinger for kommunekontaktene er tradisjon. Erfaringer deles og nyttig informasjon gis. Men nå er tiden inne for å tenke nytt og forme UKM for framtida. 

Ny modell

Innlandet er et ganske så nytt fylke, vi har gjennomgått en pandemi. UKM har også startet på en transformasjon fra en klar tretrinns-modell med lokale mønstringer, fylkesfestivaler og landsfestival til mer frihet i innhold og omfang i kommuner og fylker.

Den opprinnelige modellen er altså "løst opp" der både fylker og kommuner står friere med hensyn til årshjul, når og hva som skal gjennomføres av aktiviteter, mønstringer og festivaler. 

null - Klikk for stort bildeUKM kommunekontakter. Linn Hege Sagen, Åsnes kommune og Stian Stø Dørum, Sør-Fron kommune. Sigrun Tomt Ulset - UKM drives forskjellig fra kommune til kommune og vi som jobber med det har også ulike perspektiver, sier Linn Hege Sagen, UKM-kontakt i Åsnes.

- Å møte nye personer her og danne nettverk er derfor viktig for å se nye muligheter i UKM og ungdomsarbeid generelt, fortsetter Sagen. 

Ungdomsmedvirkning

Medvirkning fra ungdommene selv har alltid vært et viktig prinsipp i UKM-arbeidet. Prosessen med å forme fremtidens UKM i Innlandet har dette som en forutsetning. Ungdommene skal delta på idémyldringer, de skal også være representert i grupper og møteplasser der UKM-retningen legges. 

- Det er viktig å organisere UKM slik at det treffer flest mulig barn og ungdom, da kan interesser vokse og drømmer skapes. Dette sier Stian Stø Dørum, kommunekontakt i Sør-Fron.

Han fortsetter:

- UKM har en fantastisk mulighet til å tilrettelegge for nettverk der flest mulig kan utforske og utvikle sine interesser, og gi grunnlag for å tørre å tro at drømmen er mulig - uavhengig av bosted og sosiale aspekter. 

Gaute Schrøder, UKM-produsent i Innlandet fylkeskommune støtter Dørums argument og sier at det viktigste med UKM er å utvikle sosiale og trygge møteplasser som gir tilhørighet og mestringsfølelse. 

Mot alle odds 

Samlingens virkelige inspirasjon og vitne på at det er viktig å tilby varierte arenaer og tilbud til ungdommer, var Daniel Grindeland.

Daniel Grindeland  - Klikk for stort bildeDaniel Grindeland Sigrun Tomt Ulset Grindeland ble sett på som et problembarn helt fra han begynte på skolen. Han hadde for mye energi og slet med å konsentrere seg. Han ble diagnostisert med ADHD og ble sendt på en alternativ skole for barn som ikke passet i en vanlig skolehverdag.

Det som endret hans liv den gangen, var en opptreden i breakdance som han opplevde på skolen. Grindeland ble veldig fasinert og fikk med seg tre venner og drog til dansestudioet.

Det som møtte han der, var ikke bare aktivitetene, men han kom til et miljø som ikke hadde faste, strenge regler. Man kunne utfolde seg innenfor dansen på en mye mer fri og åpen måte enn han var vant med fra skolen.

Grindeland kjente endelig på mestring og utvikling. Han ble ikke lengre kun et problembarn. 

Mot alle odds startet Daniel på videregående skole, på idrett. Karaktermessig starten han lavt, men fordi idrett og fysisk aktivitet engasjerte han, endte han opp med å gå ut fra skolen med veldig gode resultater. Motivasjonen for å lykkes utviklet seg i han og Grindeland satte seg et mål om å lykkes. 

Nå er han Norgesmester i dans, og satser for fullt mot OL 2024 i Paris. 

Ung kultur skal alltid møtes

- UKM er en møteplass for ungdomskultur. Ungdom skaper, bidrar, inkluderer, utvikler og leverer kunst og kultur som former norsk kulturliv, sier Gaute Schrøder, ansvarlig for aktiviteten på fylkesnivået. 

- Ved å møtes her, får vi tid til å diskutere hvordan vi på best mulig måte kan utvikle UKM til å være den sentrale arenaen for ung kultur, sier Schrøder.

UKM-kontakter i Innlandet fylkes kommuner.  - Klikk for stort bildeUKM-kontakter i Innlandet fylkes kommuner. Sigrun Tomt Ulset Ungdommer trenger møtesteder, det er ingen på samlingen som sier seg uenig i det. Men hvordan UKM skal utvikle seg fremover, og resultatene fra denne samlingen, skal Schrøder og UKM-teamet i fylkeskommunen nå gå tilbake og vurdere. 

Innspillene er mange, variasjonen er stor. En ting er helt sikkert, ung kultur skal møtes. Det er det ingen i tvil om.