600 000 til FoU-prosjekter på kulturarvfeltet

Riksantikvaren gir støtte til FoU-prosjekter om både kvalitetstrevirke til bygningsvernet og de reisende sin historie. 

I årets tildeling av FoU-midler (forsknings- og utviklingsmidler) har Riksantikvaren gitt:

  • 450 000 kroner til prosjektet «Kartlegging av virkesressurser med kvalitet for bevaring av historiske bygninger» (ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU)   
  • 150 000 kroner til prosjektet «Passet påskrevet».    

«Kartlegging av virkesressurser med kvalitet for bevaring av historiske bygninger»

stabel med tømmerstokker - Klikk for stort bildeKvaliteten på trevirket har stor betydning for bygningsvernet. Dagfinn Claudius, Innlandet fylkeskommune.

NMBU har stått som søker og skal gjennomføre FoU-prosjektet. 

Faktorer som er viktige for kvalitetsvirke egnet for istandsetting av historiske bygg inkluderer treslag, årringbredde, densitet, stammeform og kvistegenskaper. 

Den moderne skogbrukspraksisen med fokus på volumproduksjon har imidlertid gjort det vanskelig å finne trær som møter disse kravene. Trær med bestemte egenskaper har ofte gjenkjennelige kroner som kan indikere kvaliteten til trærne.

Laserdata innsamlet fra fly eller drone gir detaljert informasjon om disse kroneegenskapene og kan brukes til å identifisere trær med ønsket kvalitet.

Prosjektet har som hovedmål å utvikle en metodikk basert på laserdata innsamlet med drone for å effektivt identifisere trær med relevante egenskaper for antikvarisk istandsetting.

Prosjektet er relevant for kulturmiljøforvaltningens kunnskapsbehov, spesielt knyttet til tilgang til tradisjonelle materialer for restaurering og istandsetting. Ved å utnytte teknologi som laserskanning, vil prosjektet kunne bidra til en bedre kartlegging av virkesressursene og dermed en bedre kulturminneforvaltning.

Samarbeidspartnere

Prosjektet ledes av Norges miljø- og biovitenskapelige universitet med bidrag fra Statsforvalteren i Innlandet og Innlandet fylkeskommune. FoU-midlene går til NMBUs forskningsprosjekt, og Innlandet fylkeskommune finansierer resten av prosjektet. 

Synergi av prosjektet INNOtrad

Prosjektet vil utnytte synergieffekter av prosjektet Innovativ tresatsing i Innlands-tradisjon – INNOtrad, ledet av Innlandet fylkeskommune. 

Romedal og Stange allmenninger stiller data fritt tilgjengelig fra mer enn 1000 posisjonsbestemte gamle, grove furutrær der kvalitetene er kjente. Disse dataene vil bli brukt til å trene systemet til å gjenkjenne trær med tilsvarende kvalitet andre steder.

Kontakt

For nærmere informasjon kontakt Dagfinn Claudius: dagcla@innlandetfylke.no

 «Passet påskrevet»

mann, arkiv - Klikk for stort bildeKai-Samuel Vigardt leder arkivsøkene i FoU-prosjektet "Passet påskrevet". Her fra Riksarkivet i Oslo. Samuel Andersen.

Med reiserutene til romanifolket/taterne mellom Kristiania (Oslo) og Trondheim på midten av 1800-tallet som inngang, blir de reisendes historie sentrum for et nytt forskningsprosjekt i 2025.

Ved å undersøke lite utforskede primærkilder som for eksempel reisepass og arrestprotokoller, ønsker prosjektet å gi innsikt i hvordan disse reiserutene belyser møter med slekt, bygdesamfunn, arbeid og handel og også offentlige myndigheter.

Gjennom grundige arkivsøk og samarbeid med minoriteten selv, ønsker vi å dokumentere og formidle deres rike kulturarv og levde liv på en måte som bidrar til forsoning og økt kunnskap.

Samarbeidspartnere

Prosjektet gjennomføres i samarbeid med Taternes landsforbund, Glomdalsmuseet, Akershus fylkeskommune, Trøndelag fylkeskommune, Oslo byarkiv og Byantikvaren i Oslo. 

Kai-Samuel Vigardt, kjent fra NRK-serien "Ukjent arving", vil lede arkivsøkene.

Videreføring av delprosjekt under Utvandrermarkeringa 2025

Prosjektet er en videreføring av pågående delprosjekt i satsningen Utvandrermarkeringa 2025 i Innlandet fylkeskommune.

Kontakt

For nærmere informasjon kontakt Magnhild Apeland: magape@innlandetfylke.no

Riksantikvarens FoU-strategi

Det framgår av Riksantikvarens nettsider at Riksantikvarens FoU-strategi legger vekt på forskning og utvikling som skal bidra til en kunnskapsbasert forvaltning på kulturmiljøområdet. Kulturmiljøforvaltningens kunnskapsbehov står derfor sentralt i dette arbeidet. 

På samme måte legger målene i Klima- og miljødepartementets kunnskapsstrategi viktige føringer for FoU-innsatser på kulturmiljøområdet.