Vis fram historien
Ditt engasjement for kulturminner spiller en rolle. Brenner du for kulturminner i nærmiljøet vil du kanskje bidra til at flere kan få oppleve og besøke steder som bærer på historie.
Dette kan gjøres på ulike måter, ved vegetasjonsskjøtsel og kanskje et skilt eller to. Eller kanskje du ønsker å lage et guideopplegg eller har nye forslag til formidling?
Kontakt Kulturarv
Dersom ditt utvalgte kulturmiljø er automatisk fredet etter kulturminneloven, altså eldre enn 1537, må du ta kontakt med oss på Kulturarv for en sjekk om kulturminnet er egnet for tilrettelegging.
Vi bidrar med vurdering av om kulturminnet tåler mye besøk, om det kan bli utsatt for slitasje eller skader på noe vis. Vi kan også bidra med faglige innspill om kulturmiljøet som kan hjelpe deg på vei med tilretteleggingen.
Her finner du din kommunekontakt hos Kulturarv som hjelper deg videre.
Har du generelle spørsmål kan du også kontakte vår koordinator for tilretteleggingsarbeidet, se kontaktinformasjon nederst på siden.
Kontakt grunneier
Hvis du ikke er grunneier selv, må du kontakte grunneier og avtale at tilrettelegging og skjøtsel kan skje. Det bør lages en skriftlig avtale med grunneier (se forslag i mal under).
Hvem tilrettelegger vi kulturminner for?
Er det for nærmiljøet eller ønsker vi også turister og stor aktivitet? Og hva er det egentlig vi ønsker å vise fram? Hvilke historier er det vi vil fortelle?
Her er 5 enkle spørsmål som det lønner seg å bruke litt tid på innledningsvis:
1. Hvorfor trenger vi besøkende?
2. Hva har vi å vise fram?
3. Hvor og når vil vi ha dem her?
4. Hvem vil vi invitere hjem?
5. Hvordan får vi tak i dem?
Lag en plan
Det er viktig å legge en plan for arbeidet før du går i gang. Vi har laget et forslag til mal som du kan ta utgangspunkt i:
Mal for tiltaks- og skjøtselsplan (DOCX, 50 kB)
I malen finner du også sjekklister for ulike aktuelle tiltak og skjøtsel.
Tufter i fjellet ryddes fram.
Innlandet fylkeskommune, Espen Finstad.
Hva må du tenke på?
Tilrettelegging og formidling kan skje på mange ulike måter. Har du omfattende planer, anbefaler vi at du rådfører deg med oss på Kulturarv før du går i gang.
- Vegetasjonsskjøtsel kan være alfa og omega, og en viktig del av tilretteleggingen. Å klippe vekk busker og annen vegetasjon og holde gress nede er første bud dersom folk skal kunne oppleve kulturminner. Behovet varierer fra sted til sted. Det er viktig å planlegge godt før man går i gang og fjerner vegetasjon eller hogger trær. Tenk gjennom kapasiteten for vedlikehold – hva er det realistisk at du/dere klarer å følge opp? Du må også tenke på biologisk mangfold og eventuelt truede arter.
- Hvor passer det med skilt? Ved automatisk fredete kulturminner må skilt plasseres minst fem meter fra selve kulturminner, altså utenfor sikringssonen til kulturminnet (jf. Kulturminneloven § 3 og 6).
- Trengs det skilt? Kanskje ikke alltid? Hvilke alternative formidlingskanaler finnes?
- Hva slags skilt skal jeg velge? Det finnes ulike varianter. Velg en produsent som har erfaring med kulturminneskilt.
- Hvilke historie(r) er det som er viktig å fortelle her?
- Hvordan skriver jeg? Erfaring viser at mange er utålmodige lesere av skilt. Fang oppmerksomheten og skriv kort og konsist. Det blir fort mye tekst. Har du en fin illustrasjon eller foto?
- Trengs det parkering?
- Må sti ryddes?
- Og så videre. Se sjekklisten i mal for tiltaks- og skjøtselsplan for flere aktuelle punkt.
På Bilden i Gran kommune finner vi dette monumentet fra jernalderen. Her er det tilrettelagt med parkeringsplass og informasjon.
Unni Tveiten Grøtberg, Innlandet fylkeskommune.