Verneverdige hus er bygninger som er vernet gjennom plan- og bygningsloven eller etter avtale med eier.
Kriterier for verneverdi
Det finnes en rekke kriterier for å vurdere verneverdien til et hus, og mange hus blir vurdert som verneverdige ut fra kriterier som høy alder, autentisitet, kunnskapsverdi og opplevelsesverdi. Verneverdi kan også vurderes etter hvor sjeldent eller representativt et kulturminne er.
Bygninger og andre kulturminner med en betydningsfull kulturhistorie kan også vurderes som verneverdige. Vi vurderer i tillegg kulturminnenes miljøverdi, og hvilken betydning de har i en større helhet og som en del av sine omgivelser.
Lokal, regional eller nasjonal verdi
Verneverdien kan være lokal, regional eller nasjonal. Et kulturminne som ikke vurderes til å ha verneverdi i nasjonal eller regional sammenheng, kan likevel være et viktig kulturminne lokalt.
Hva som er lokalt viktige kulturminner vurderes i hver enkelt kommune. Ofte er arbeid med kulturminneplan viktig for å identifisere, sette fokus på og prioritere viktige lokale kulturminner.
Kommunens og fylkeskommunens rolle
Det er kommunen som fatter vedtak i bygge- og rivesaker i tilknytning til verneverdige hus. Fylkeskommunen har ansvar for å gi råd og veiledning til kommunenes forvaltning av verneverdige hus. Ved søknad om riving eller vesentlig endring av bygninger som er eldre enn 1850 skal kommunen gi fylkeskommunen mulighet til å uttale seg om saken.
Noen råd
Dersom du skal restaurere eller utføre arbeid på et verneverdig hus, skal du undersøke om kommunen har vedtatt retningslinjer for hvordan verneverdig bebyggelse og kulturminner skal ivaretas, og hvor store inngrep som tillates.
Flere bymiljøer er av Riksantikvaren definert som «NB!-områder». Dette er bymiljøer med nasjonal verneinteresse. Bygninger kan også være regulert til bevaring fordi de har lokal eller regional verneverdi.
Som eier av verneverdig hus bør du sette deg inn i grunntanken bak antikvarisk restaurering av bygninger: bevar det originale, skift minst mulig. Det finnes flere tilskuddsordninger for eiere av verneverdige bygninger. For tips og råd, se mer hos
Bygg og Bevar