Arkeologstaben har oppdrag rundt i hele fylket.
An-Magritt Røros Negard
Feltoppdragene våre styres for en stor del av pågående samferdselsprosjekt, reguleringsplaner, nydyrking og lignende tiltak. I slike saker må kulturminneverdier vurderes (jf. kulturminneloven), og i en del tilfeller må vi gjøre en arkeologisk registrering. Så sant vi har kapasitet drar vi også på befaring når privatpersoner henvender seg om funn som ønskes kvalitetssikret.
Metodene våre avhenger av hva vi leter etter. Hvis vi leter etter steinalderboplasser arbeider vi på en annen måte enn om vi leter etter spor etter boplasser under pløyelaget i dyrka mark.
En del av arbeidet gjøres foran pc ´en før vi drar ut: vi sjekker LIDAR og tilgjengelig arkiv og kilder og om det er kjente kulturminner i området fra før.
Å finne steinalderen
I Innlandet er de fleste sporene fra de eldste tidene funnet ved vassdrag. På lovende steder i landskapet (hvor ville du slått opp teltet ditt?) graver vi kvadratiske prøvestikk med spade. Massen i prøvestikket blir vannsoldet.
Hva kan finnes i soldet?
Unni Tveiten Grøtberg, Innlandet fylkeskommune.
Vi vasker ut jord og sand på leiting etter steinalderen.
May-Tove Smiseth, Innlandet fylkeskommune.
Det vi finner mest av er avslag fra redskapsproduksjon, men noen ganger finner vi pilspisser, knivemner, skrapere og slikt. Det kan også dukke opp dyrebein, ildsteder og kokegroper. Spor etter bygninger er svært sjeldent.
Her kan det ligge spor etter steinalderfolk.
Unni Tveiten Grøtberg, Innlandet fylkeskommune.
Svært små flintavslag har også en historie i seg. Her ved Lunde bru i Etnedal har noen laget redskap for tusener av år siden.
Mats Hansen Aspvik.
Finne boplasser i dyrka mark
Under dagens åkre kan det ligge svært interessante spor etter fortidens mennesker. Det kan være rester etter gårdshus, åkre og graver. Oftest er det spor fra jernalderen vi finner. Kokegropfelt kan tyde på tidlige og ukjente samlingsplasser og kultsteder.
For dyrka mark er metoden vi bruker å grave sjakter med gravemaskin. Vi graver ned til overgangen mellom pløyelag og undergrunnen. Her avtegner gammel bosetning seg ved rester av ildsted, kokegroper, stolpehull og grøfter etter bygninger. Vi finner også eldre dyrkingslag eller kulturlag noen steder.
Fortsatt er det ikke funnet mange gårdsanlegg fra jernalder i dyrka mark i Innlandet, til sammenligning med andre fylker i Sør-Norge.
Etter at registreringen er gjort legges sjaktene igjen og jordbruksvirksomheten fortsetter i de fleste tilfeller som før.
Sjakting i dyrka mark krever både gravemaskin og finrensing.
Fredrik Bratlie Hansen, Innlandet fylkeskommune.
Sjakter i dyrka mark sett med drone. Her fra Lillehammerområdet.
Anna McLoughlin, Innlandet fylkeskommune.
Detektorsøk
Noen ganger bruker vi metallsøker eller får hjelp av detektorister som går over dyrka mark med metallsøker. Mange gjenstander fra gammel bosetning eller graver finnes nå i pløyelaget og flyttes rundt med jordbruksvirksomheten. Du kan lese mer om metallsøk på sidene våre.
Vikingsverd funnet i Ringsaker av Vegard Høystad-Lunna.
Nina Hildre, Innlandet fylkeskommune.
Spenne, funnet i Stange.
Per-Arne Henriksen.
Åkervandring
Dersom forholdene ligger til rette for det kan vi foreta en åkervandring. Da går vi systematisk gjennom nypløyd åker etter kullflekker, varmepåvirket stein, keramikk, bein eller annet som kan tyde på forhistorisk bosetning.
Finne kulturminner i skog og fjell
Skogene, vannene og fjellene i Innlandet har bydd på mat, råstoff, gode boplasser og har vært produksjonssted for varierte industrier, fangst og håndverk gjennom alle årtusenene det har bodd folk her.
For å kartlegge sporene må vi ut å tråle i marka. Vi konsentrerer oss om de mest sannsynlige stedene i terrenget. Jordbor og spade er viktige hjelpemidler. LIDAR har vi sjekket på forhånd, og i en del tilfeller kan vi gå derfor gå rett på fangstanlegget eller jernvinna.
Funn må måles inn og kartfestes.
An-Magritt Røros Negard.
Registrering pågår! Fangstanlegg for elg, reale groper.
Kulturarv, Innlandet fylkeskommune.
Se kulturminner som er registrert
På Kulturminnesøk.no finner du alle kulturmiljø som er registrert i Innlandet. Du kan også selv legge inn informasjon om kulturminner der.
Kontakt oss
Her finner du kontaktperson for arkeologispørsmål i din kommune.