6. Solkraft
Fra 1. juli 2025 innføres nye regler for konsesjonsprosessen for solkraft.
Energidepartementet har fastsatt endringer i energilovforskriften om solkraft. Det innføres en ny grense for når utbygging av solkraftverk krever konsesjon. Den nye grensen settes til ti megawatt (MW) installert effekt.
Solkraftanlegg under ti MW skal behandles av kommunen etter reglene i plan- og bygningsloven. For solkraftprosjekter over ti MW installert effekt, videreføres dagens regelverk.
Les mer om konsesjonsbehandling av solkraft på nve.no
6.1 Bakgrunn
Utvikling og etablering av solkraftverk reguleres av flere juridiske rammeverk, som gir retningslinjer for konsesjons¬pliktige og ikke-konsesjonspliktige prosjekter. Hvilke krav til offentlig godkjenning som kreves avhenger av størrelsen på solcelleanlegget og hvilken kommune det skal utbygges i.
6.2 Solkraftverk som trenger konsesjon
I dag er alle solcelleanlegg med en spenning på mer enn 1kV vekselstrøm eller 1,5 kV likestrøm konsesjonspliktige etter energiloven. Slike solcelleanlegget må derfor først ha konsesjonsvedtak fra konsesjonsmyndighetene NVE før montering.
NVE deler opp konsesjonsprosessen etter energiloven i seks trinn. Les utfyllende informasjon om prosessen her:
Trinn 1 – Prosjektutvikling før søknad
Før innsending av konsesjonssøknad bør tiltakshaver avklare grunneierforhold, samt informere lokale myndigheter og relevante fagmyndigheter. Per i dag er det ikke innført en formell meldeplikt for solkraftverk, men det anbefales for større anlegg.
Trinn 2 – Søknad og konsekvensutredning
I tillegg til konsesjonssøknaden skal tiltakshaver fremlegge en utredning av alle konsekvenser tiltaket har for miljø og samfunn. Dette bør gjennomføres av personell med relevant fagkompetanse.
Trinn 3 – Høring av søknad og konsekvensutredning
Etter NVE mottar konsesjonssøknad med konsekvensutredning vil den bli sendt på høring til alle relevante parter. Her vil kommunen fungere som høringsinstans. Det kan i dette trinnet holdes folkemøte om prosjektet.
Trinn 4 – NVEs vurdering og vedtak
Etter høringen er gjennomført vil NVE vurdere søknaden og fatte vedtak dersom saken er tilstrekkelig opplyst. NVEs vurderinger kan påklages, både ved vedtatt og avslått søknad.
Trinn 5 – Klagebehandling
Konsesjonsvedtaket kan påklages av parter og andre rettslige klageinteresse innen tre uker etter at vedtaket er mottatt. Dersom NVE velger å beholde vedtaket, oversendes klagene til Energidepartementet for klagebehandling. Departementets vedtak kan ikke påklages.
Trinn 6 - Vilkår, oppfølging og tilsyn
I konsesjonsvedtaket kan NVE/ED sette vilkår til solcelleanlegget før det kan bygges. For konsesjonspliktige solkraftverk er det blant annet krav om utarbeidelse av detaljplan for anlegget. Dette må være godkjent før montering og bygging av anlegget.
6.3 Småskala solkraftverk
Mindre solkraftverk som kan tilkobles etablerte lavspenningsanlegg trenger derimot ikke konsesjon etter energiloven. Slike anlegg må i stedet avklares med kommunen og er søknadspliktige i henhold til plan- og bygningslovens bestemmelser.
Nye anlegg på eksisterende bygg er i utgangspunktet søknadspliktig, men kan variere og være unntatt fra søknadsplikt i noen kommuner. Dette varierer derfor fra kommune til kommune.
6.4 Endring i energilovforskriften for solkraftverk
Energidepartementet har foreslått endringer i konsesjonspliktbestemmelsen i energilovforskriften som gjelder for solkraft¬verk. Det foreslås å innføre en effektgrense for konsesjons¬pliktige solkraftanlegg på over fem MW installert effekt. I tillegg har de bedt høringsinstansene om å gi innspill på en grense på ti MW. Høringsfristen for denne endringen er satt til 30. august 2024.
Dersom lovendringen vedtas, vil det gjøre det lettere for kommunene å selv godkjenne utbygging av solkraft og føre til en reduksjon i antall konsesjonssaker hos NVE.
Flere solcelle-anlegg som da vil være ikke-konsesjonspliktige, vil behandles av kommunene gjennom plan- og bygningsloven. Tilsvarende, dersom endringen innføres, kan det anbefales å gjennomføre samordnet prosesser, som for storskala vindkraft på land, for solcelleanleggene over ti MW som er konsesjons¬pliktige.