Veileder for økt fornybar energiproduksjon

  1. Forord
  2. 1. Introduksjon
    1. 1.1 Formålet med veilederen
    2. 1.2 Verktøy for kommunen
    3. 1.3 Beslutte utbygging på riktig grunnlag
    4. 1.4 Struktur på veilederen
  3. 2. Kraftsituasjonen i Norge
    1. 2.1 Energiforbruk i Norge
    2. 2.2 Kraftproduksjon og forbruk i Norge
    3. 2.3 Utsikter for kraftbalansen i Norge
    4. 2.4 Tilknytningsforespørsler hos Statnett
  4. 3. Hvilke energiteknologier er utslippsfrie, teknologisk modne og mest kostnadseffektive?
    1. 3.1 Fornybare energikilder
      1. 3.1.1 Vindkraft på land
      2. 3.1.2 Solkraft
      3. 3.1.3 Vannkraft
      4. 3.1.4 Bioenergi
    2. 3.2 Kjernekraft
  5. 4. Hva er utbyggingspotensialet for fornybar energi på land i Norge?
    1. 4.1 Vindkraft på land
    2. 4.2 Solkraft
    3. 4.3 Vannkraft
    4. 4.4 Bioenergi
    5. 4.5 Arealregnskap
  6. 5. Storskala vindkraft
    1. 5.1 Bakgrunn
    2. 5.2 Planlegging og konsesjonsbehandling av vindkraftanlegg på land
    3. 5.3 Fase 1: Planinitiativ og oppstartmøte
    4. 5.4 Fase 2: Planoppstart og melding med forslag til plan- og utredningsprogram
    5. 5.5 Fase 3: Utarbeiding av konsekvensutredning, områderegulering og konsesjonssøknad
    6. 5.6 Fase 4: Høring og offentlig ettersyn av planforslag og konsesjonssøknad
    7. 5.7 Fase 5: Vedtak av områderegulering og konsesjon for vindkraftanlegg
    8. 5.8 Fase 6: Behandling av klager og innsigelser
    9. 5.9 Fase 7: Utarbeiding av detaljplan
    10. 5.10 Småskala vindkraft på land
  7. 6. Solkraft
    1. 6.1 Bakgrunn
    2. 6.2 Solkraftverk som trenger konsesjon
    3. 6.3 Småskala solkraftverk
    4. 6.4 Endring i energilovforskriften for solkraftverk
  8. 7. Vannkraft
    1. 7.1 Bakgrunn
    2. 7.2 Energiloven
    3. 7.3 Vannressursloven
    4. 7.4 Vassdragsreguleringsloven
    5. 7.5 Småskala vannkraft
  9. 8. Bioenergi
    1. 8.1 Bakgrunn
    2. 8.2 Bioenergi til varme gjennom fjernvarmeanlegg
    3. 8.3 Bioenergi til lokale tilknytninger (nærvarme)
  10. Referanseliste
  11. Forbehold (disclaimer)

5. Storskala vindkraft

I juli 2023 ble prosessen endret for konsesjon og regulering av vindkraft på land i Norge. Endringen betyr i hovedsak at NVE ikke vil gi konsesjon etter energiloven før det foreligger en formell planavklaring fra kommunen etter Plan- og bygningsloven (områderegulering). 

Endringen ble innført for å sikre at kommunene har mer kontroll på utbygging av vindkraft på land. Kommunen har da mulighet til å avgjøre om det skal etableres vindkraftanlegg i sin kommune basert på kjennskap til lokale forhold og gjennom påvirkning av krav i gjennomføring av planprosessen.

Ønskelig med økt involvering

Økt involvering av kommunene er ønskelig for å sikre lokal forankring og valg av område for vindkraft basert på lokale forhold i hver enkelt kommune. 

Økt lokal bestemmelsesrett og innflytelse vil kunne øke legitimiteten til valgte løsninger og dermed bidra til å styrke kraftbalansen nasjonalt og regionalt.

Planprosess og konsesjonsprosess

Utbygging av vindkraft fremover vil etter det nye regelverket kreve både en planprosess (Kommunen er ansvarlig) og en konsesjonsprosess (NVE er ansvarlig). Disse to prosessene kan i utgangspunktet gjennomføres separat, men det oppfordres til en samordnet prosess. 

Kommunen er ansvarlig for gjennomføring av planprosessen og vedtar eller forkaster plan for regulering av et område. NVE er ansvarlig for konsesjonsprosessen etter Energiloven og gir endelig konsesjon for tiltaket. 

Det nye er at NVE ikke vil kunne gi konsesjon for kraftverket før kommunen har vedtatt en plan for arealet. Hvis kommunen ikke fatter et planvedtak, vil det ikke bli gitt konsesjon. 

I NVE sin køordning for konsesjonsbehandling vil også prosjekter med uavklart planprosess med kommunene bli prioritert ned i behandlingskøen.

Skal undersøke påvirkning på arealet

Begge prosessene skal undersøke grundig påvirkning på det bestemte arealet med hensyn på natur, allmenne interesser, negative konsekvenser, påvirkning i området og utenfor området osv. 

For å unngå overlappende arbeid i disse to prosessene anbefales det fra regjeringen at arbeidet samordnes og at forslag til planprogram og utredningsprogram til kraftverket utvikles og sendes på høring samtidig. Det samme gjelder for planforslaget og konsesjonssøknad med konsekvensutredning. 

Det er ikke et krav at prosessene samordnes, men det er en anbefaling.

Anleggskonsesjon

Kommunene har myndighet til å vurdere søknader om å bygge mindre vindkraftanlegg med installert effekt opptil 1 MW etter reglene i plan- og bygningsloven. 

Anlegg med installert effekt over 1 MW eller anlegg som består av mer enn fem turbiner vil trenge anleggskonsesjon etter energiloven. Anlegg over 10 MW krever konsekvensutredning. 

Den nye prosessen for vindkraftverk er illustrert i Figur 12 og er beskrevet i det videre. Nærmere illustrasjonsbeskrivelser av de ulike fasene og mer informasjon finner man i regjeringens veileder.

Stor og omfattende figur som viser kompleksiteten i plan- og konsesjonsprosessen  mellom tiltakshaver,  kommunen, NVE,  Kommunal- og distriksdepartementet,  Energidepartementet  med høring og frister. Figuren er illustrert i gult, rødt,  blått, grått og hvitt. - Klikk for stort bildeFigur 12 viser en beskrivelse av plan- og konsesjonsprosessen for utbygging av storskala vindkraft, fra det at tiltakshaver tar kontakt med kommunen til det at prosjektet får konsesjon eller blir avslått. Figuren viser med ulikfargede bokser for tiltakshaver, kommunen og NVE hvilken aktør som må gjøre hva, når, og når prosessen kan stoppes.

Kilde figur 12: Planlegging og konsesjonsbehandling av vindkraftanlegg på land (veileder)  

5.1 Bakgrunn

Plan- og bygningsloven pålegger kommunene å utarbeide en helhetlig kommuneplan. Kommunen skal ikke detaljstyre arealbruken gjennom kommuneplanen, men ta stilling til arealbruk på et overordnet nivå. 

Kommuner som vurderer kraftutbygging, bør derfor inkludere dette i revisjonen av kommuneplanen, både i samfunnsdelen og arealdelen. Dette sikrer at arealer til energiinfrastruktur vurderes i sammenheng med annen arealbruk i kommunen. 

Siden vindkraft ofte berører flere kommuner, kan interkommunalt samarbeid gi et bedre grunnlag for å vurdere alternative lokaliseringer. Selv om dette anbefales, kan kommunen også velge å gå direkte til områderegulering uten en overordnet vurdering i kommune¬planen.

Tre måter å gjennomføre områderegulering

Plan- og bygningsloven krever at vindkraftanlegg på land skal ha områdereguleringsplan. Normalt er områdereguleringen utarbeidet av kommunen, med mindre annet er fastsatt. Kommunen styrer og kontrollerer derfor denne planprosessen fra initiering til endelig godkjenning. 

Områderegulering for konsesjonspliktige vindkraftanlegg kan gjennomføres på tre måter:

  • Kommunen utarbeider selv områdereguleringen:
    Kommunen kan selv utarbeide områdereguleringen og dekker da kostnadene til planarbeidet. Andre myndig¬¬heter eller private kan involveres i det plan¬faglige arbeidet, helt eller delvis. 
  • Kommunen krever at tiltakshaver utarbeider område¬reguleringen:
    Kommunen kan kreve at tiltakshaver utarbeider forslag til områderegulering. Kommunen gir rammer for planarbeidet og dekker behandlingsgebyret, mens tiltakshaver dekker kostnadene for utarbeidelsen. 
  • Tiltakshaver fremmer forslag til områderegulering:
    Tiltakshaver kan på eget initiativ fremme forslag til områderegulering. Kommunen kan stoppe initiativet om nødvendig. Kostnadene dekkes av tiltakshaver, og kommunen kan fastsette behandlingsgebyr.

Det mest vanlige i vindkraftsaker er det siste alternativet. Kommunen blir kontaktet av en aktør (tiltakshaver) som fremmer et plan¬initiativ. I det videre er det dette alternativet som omtales.

5.2 Planlegging og konsesjonsbehandling av vindkraftanlegg på land

5.3 Fase 1: Planinitiativ og oppstartmøte

5.4 Fase 2: Planoppstart og melding med forslag til plan- og utredningsprogram

5.5 Fase 3: Utarbeiding av konsekvensutredning, områderegulering og konsesjonssøknad

5.6 Fase 4: Høring og offentlig ettersyn av planforslag og konsesjonssøknad

Figur med bokser i blått, rødt, hvitt og grått.  - Klikk for stort bildeFigur 13: Fase fire: Høring og offentlig ettersyn av planforslag og konsesjonssøknad. Kilde: Regjeringen (2024).

Kommunen og NVE skal samordnet avgjøre om planforslaget og konsesjonssøknaden skal sendes på høring og legges ut til offentlig ettersyn i minimum seks uker. Dersom planforslaget eller konsesjonssøknaden er mangelfull, kan kommunen og NVE henholdsvis be om oppdatert planforslag eller konsesjonssøknad før de behandler saken. 

I regjeringens veileder i kap. 11.9 og 12.3 er reglene for høring og offentlig ettersyn beskrevet nærmere og i kap. 2.4 illustreres prosessen og de ulike stegene i fase fire.

NVE sender forslag til områderegulering på høring og til offentlig ettersyn etter bestemmelsene i pbl. § 12-10 for reguleringsplaner dersom de mottar samtykke fra kommunen etter pbl. § 3-7. Her kan det være samordningsgevinster ved at NVE samordner kunngjøringen av begge prosessene. 

Pbl. § 3-7 gjelder kun oversendelse og kunngjøring av høring og offentlig ettersyn, der kommunen har ansvar for å oppsummere høringsuttalelser og tilrådinger. 

Hvis kommunen ikke ønsker å fremme det private planforslaget og ikke sende planen på høring og dermed stoppe prosessen, skal forslagsstilleren underrettes skriftlig innen tre uker. Dersom forslaget samsvarer med kommuneplanens arealdel, kan forslagsstiller kreve avslaget forelagt kommunestyret.

Berørt statlig og regionalt organ, andre kommuner og Sametinget kan fremme innsigelser til både forslaget til områderegulering og konsesjonssøknad. Innsigelser skal fremmes innen høringsfristen, men helst så tidlig som mulig.

Det skal være tydelig å skille mellom innsigelser til foreslått områderegulering og konsesjonssøknaden, og med begrunnelser knyttet til innholdet i planforslag eller konsesjon. Det gjelder også for mottatte høringsuttalelser.

Kommunen og NVE har en aktiv rolle i høringsfasen gjennom å avholde folkemøte, be om møte i regionalt planforum og tilby konsultasjoner dersom forslagene berører samiske interesser, men det anbefales å søke avklaring av planløsninger underveis i utarbeidelsen av planforslag og konsesjonssøknad. 

Tiltakshavere benytter ofte eksterne til deler av dette arbeidet som har kompetanse og erfaring fra KU’er for kraftutbygninger. Det vil i en felles prosess være formålstjenlig at det også benyttes konsulenter med erfaring og kompetanse fra plan¬prosesser (plan-konsulent) som kjenner til kommunenes behov inn i planarbeidet.

Samordningen av plan- og konsesjonsprosessene gjør det mulig å samordne konsultasjonsprosesser med berørte samiske interesser der det er overlappende temaer. Se nærmere om dette i kap. 13.6 i regjeringens veileder.

5.7 Fase 5: Vedtak av områderegulering og konsesjon for vindkraftanlegg

Figuren viser bokser i rødt, blått, hvitt og grått.  - Klikk for stort bildeFigur 14: Prosess for fase fem: Vedtak av områderegulering og konsesjon for vindkraftanlegg. Kilde: Regjeringen (2024).

5.8 Fase 6: Behandling av klager og innsigelser

Figur med bokser i blått, rødt, hvitt og grått.  - Klikk for stort bildeFigur 15: Prosess for fase seks: behandling av klager og innsigelser. kilde: Regjeringen (2024).

5.9 Fase 7: Utarbeiding av detaljplan

5.10 Småskala vindkraft på land

For mindre vindkraftprosjekter som er under en MW og inntil fem turbiner er det kommunen som er behandlende myndighet. Disse anleggene krever dermed ikke konsesjon. 

Prosjektene kan håndteres på en av to måter; enten som byggesak eller som et reguleringspliktig tiltak etter plan- og bygningsloven (Miljødirektoratet, 2024). Hvorvidt prosjektet defineres som byggesak er beskrevet i plan- og bygningsloven § 20-1, der det er tiltakshavers ansvar å finne ut om prosjektet er søknadspliktig (Brannfaglig fellesorganisasjon, 2024).