Veileder for økt fornybar energiproduksjon

  1. Forord
  2. 1. Introduksjon
    1. 1.1 Formålet med veilederen
    2. 1.2 Verktøy for kommunen
    3. 1.3 Beslutte utbygging på riktig grunnlag
    4. 1.4 Struktur på veilederen
  3. 2. Kraftsituasjonen i Norge
    1. 2.1 Energiforbruk i Norge
    2. 2.2 Kraftproduksjon og forbruk i Norge
    3. 2.3 Utsikter for kraftbalansen i Norge
    4. 2.4 Tilknytningsforespørsler hos Statnett
  4. 3. Hvilke energiteknologier er utslippsfrie, teknologisk modne og mest kostnadseffektive?
    1. 3.1 Fornybare energikilder
      1. 3.1.1 Vindkraft på land
      2. 3.1.2 Solkraft
      3. 3.1.3 Vannkraft
      4. 3.1.4 Bioenergi
    2. 3.2 Kjernekraft
  5. 4. Hva er utbyggingspotensialet for fornybar energi på land i Norge?
    1. 4.1 Vindkraft på land
    2. 4.2 Solkraft
    3. 4.3 Vannkraft
    4. 4.4 Bioenergi
    5. 4.5 Arealregnskap
  6. 5. Storskala vindkraft
    1. 5.1 Bakgrunn
    2. 5.2 Planlegging og konsesjonsbehandling av vindkraftanlegg på land
    3. 5.3 Fase 1: Planinitiativ og oppstartmøte
    4. 5.4 Fase 2: Planoppstart og melding med forslag til plan- og utredningsprogram
    5. 5.5 Fase 3: Utarbeiding av konsekvensutredning, områderegulering og konsesjonssøknad
    6. 5.6 Fase 4: Høring og offentlig ettersyn av planforslag og konsesjonssøknad
    7. 5.7 Fase 5: Vedtak av områderegulering og konsesjon for vindkraftanlegg
    8. 5.8 Fase 6: Behandling av klager og innsigelser
    9. 5.9 Fase 7: Utarbeiding av detaljplan
    10. 5.10 Småskala vindkraft på land
  7. 6. Solkraft
    1. 6.1 Bakgrunn
    2. 6.2 Solkraftverk som trenger konsesjon
    3. 6.3 Småskala solkraftverk
    4. 6.4 Endring i energilovforskriften for solkraftverk
  8. 7. Vannkraft
    1. 7.1 Bakgrunn
    2. 7.2 Energiloven
    3. 7.3 Vannressursloven
    4. 7.4 Vassdragsreguleringsloven
    5. 7.5 Småskala vannkraft
  9. 8. Bioenergi
    1. 8.1 Bakgrunn
    2. 8.2 Bioenergi til varme gjennom fjernvarmeanlegg
    3. 8.3 Bioenergi til lokale tilknytninger (nærvarme)
  10. Referanseliste
  11. Forbehold (disclaimer)

3. Hvilke energiteknologier er utslippsfrie, teknologisk modne og mest kostnadseffektive?

Figuren viser en oversikt over utslipp, modenhet og Levelized Cost of Energy (LCOE) per energiteknologi. Matrisen inneholder en y og en x akse.  - Klikk for stort bildeFigur 6: Oversikt over utslipp, modenhet og LCOE per energiteknologi (kilde: NVE).

I Figur 6 gis en oppsummering av hovedtrekkene ved de ulike energiteknologiene, med hensyn til utslipp, modenhet, energikostnad, arealbehov og egnethet i Norge. Energiteknologiene har noe ulike egenskaper, som vil bli beskrevet mer i detalj i de påfølgende underkapitlene. 

I figuren har vi rangert de ulike teknologiens arealbehov. Arealbehovet vi har benyttet er det direkte fysiske inngrepet. Dette gir en indikasjon på arealbruk, men hvert enkelt prosjekt kan avvike fra «normalen». 

For eksempel kan et vannkraftprosjekt ha lite inngrep, men i tilfelle hvor et stort areal blir demmet opp til vannmagasin kan arealbruken være betydelig. 

3.1 Fornybare energikilder

Norge har en sterk tradisjon for å utnytte fornybare energikilder. Den norske kraftproduksjonen er i hovedsak basert på vannkraft, men økende andeler kommer fra vind- og sol. I et normalår produseres det i Norge om lag 158 TWh elektrisk energi, som stadig produseres av en mer diversifisert energimiks (NVE, 2024b). 

Norges geografiske og klimatiske forhold skaper unike muligheter for produksjon av fornybar energi. Rikelige vannressurser, gunstige vindforhold langs kysten og i fjellområdene, samt en voksende interesse for solkraft og bioenergi, legger grunnlaget for en bærekraftig og variert energiproduksjon.

Omstillingen til nullutslipp innen energi, industri og transport krever elektrifisering, og driver behovet for ytterligere ut¬bygging av fornybar energi. 

Langsiktige kraftmarkeds¬analyser fra NVE (2023) viser at Norge står overfor en betydelig økning i kraftforbruk mot 2040, og at det vil være nødvendig med store investeringer i både kraftproduksjon og nettutbygging. Dette innebærer et behov for kommunene til å tilrettelegge for rask og bærekraftig utbygging av fornybare energikilder.

I de påfølgende underkapitlene beskrives relevante energiteknologier etter følgende kategorier:

  • Utslipp
  • Modenhetsvurdering
  • Kostnadseffektivitet
  • Egnethet
  • Arealbehov
  • Andre momenter 

3.1.1 Vindkraft på land

Vindkraft på land referer til installasjonen av vindturbiner på land for å generere elektrisitet. Denne fornybare energiteknologien utnytter vindens bevegelsesenergi til å produsere strøm, og har blitt en viktig del av Norges energimiks. 

Typisk plasseres vindkraftverk i områder med stabile og sterke vindforhold, både i fjellområdene og langs kysten, som gir optimale forhold for effektiv strømproduksjon. 

3.1.2 Solkraft

Solkraft utgjør en liten, men voksende del av Norges energimiks. Ved utgangen av 2023 var det tilknyttet over 600 MW solkraft til nettet. I samme periode ble det produsert rundt 341 GWh fra solcelleanlegg, tilsvarende rundt 0,2 prosent av landets totale kraftproduksjon (NVE, 2024b). Solkraft utnytter solenergi gjennom solcellepaneler som konverterer sollys direkte til elektrisitet.

Solkraftanlegg består av paneler montert enten på bygninger eller på bakken, og de varierer i størrelse fra små hytteanlegg til store industrielle installasjoner. 

3.1.3 Vannkraft

Vannkraft utnytter energi fra rennende eller fallende vann til å generere elektrisitet. Vannkraftverk består av en dam eller et inntak som leder vann til en turbin. Vannet driver turbinen, som er koblet til en generator som produserer strøm. 

3.1.4 Bioenergi

Bioenergi kan utnyttes til lokale anlegg for varme, men kan også kobles på fjernvarmenettet og erstatte direkte bruk av elektrisk strøm til disse formålene. Fjernvarme er et system for oppvarming hvor varme blir produsert sentralt og distribuert gjennom et nettverk av rør til bygninger. 

For brukerne er bruk av fjernvarme en praktisk løsning som eliminerer behovet for egne investeringer i fyrhus og brensellager, samtidig som det sikrer pålitelig og regulerbar varmeleveranse til bygg. Biobrensel kan også benyttes i kraftverk til å produsere elektrisitet i kraft-varmeverk, dette er ikke utbredt i Norge.

3.2 Kjernekraft

Informasjon om kjernekraft er ikke implementert i denne veilederen. Innlandet fylkeskommune har i 2024 startet opp arbeidet med en mulighetsstudie for kjernekraft i Innlandet. Den er forventet ferdig i april 2025, og da vil link til denne legges inn her.