I løpet av 2024 ble det lånt ut 115 000 e-bøker (57 prosent) og e-lydbøker (43 prosent) i Innlandet. Det er 5000 flere utlån enn 2023. Når vi vet at utlånet av e-medier har gått svakt nedover i de fleste fylker de siste årene, skal vi være fornøyd med det resultatet.
Utlån og innkjøp
BookBites/Biblioteksentralen
I underkant av 4500 lånere bruker appen hver eneste måned, en stor andel av dem hver eneste dag.
Total lesetid i Innlandet i 2024 endte på 38 millioner minutter. 62 prosent av brukerne er registrert som kvinner, 19 prosent som menn.
Innkjøpsgruppa har gjort en kjempejobb med å bruke vårt årlige budsjett samt en del tilleggsmidler, totalt i overkant av 1,5 millioner kroner.
Ved utgangen av året hadde vi en beholdning på 33 000 klipp fordelt på 4100 pakkelisenser. I tillegg til disse kommer cirka 2300 K-fondtitler og omkring 24 000 tilgjengelige klikktitler. Når vi sammenstiller utlånstallene med regnskapet kan vi slå fast at hver investerte krone resulterte i 25 minutters lesing/lytting.
Utlånsmodeller og samarbeid
Selv om 2024 har vært et normalår for e-medier på mange måter, har det skjedd mye som vil påvirke arbeidet vårt i 2025.
Sommeren 2024 publiserte Nasjonalbiblioteket en juridisk gjennomgang av utlån av digitale verk i folkebibliotek. Denne slo fast at bibliotekene har mulighet til å låne ut i titler i en såkalt eksemplarmodell, men at forlagene ikke har plikt til å selge oss alle titler.
En overgang til en eksemplarmodell (hvor bibliotekene kjøper tilgang til bestemte titler og kan låne ut disse et ubegrenset antall ganger) vil utgjøre noe helt annet enn dagens pakkemodell (hvor bibliotekene kjøper titler i pakker på ti eller seks utlån).
Både BS e-bok og Nasjonalbiblioteket forteller at de er i dialog med forlagene angående en mulig eksemplarmodell, og at de håper å komme til en enighet i løpet av våren.
Hvordan bibliotekene ønsker å organisere seg i overgangen til en ny utlånsmodell er et åpent spørsmål. I en kartlegging fra 2021 ble det slått fast at mange bibliotek ønsker å heve innkjøp og administrasjon til et nasjonalt nivå. En mulighet kan i så fall være å inkludere dette i Bibliotek24, sammen med andre digitale tjenester.
Hvordan dette kan skje vil antagelig bli kartlagt i et eget prosjekt.
Nytt år, nye muligheter
Bidragene folkebibliotekene i Innlandet betaler inn til fellesskapet har vært de samme over flere år. Slik vil det også bli i 2025. Med bidrag fra videregående opplæring og restmidler fra 2024 vil det totale budsjettet for 2025 utgjøre cirka 1,75 millioner kroner. Nye samarbeidsavtaler vil bli sendt ut i første halvdel av januar.
Vi håper å gjennomføre flere kurs og møter om e-medier i løpet av året.
Først ute er en innføring i BS e-bok og BookBites av Helle Forsbak fra BS e-bok 7. februar.
I påvente av nye utlånsmodeller og nye samarbeidsformer ønsker vi å forbedre tilbudet vi allerede har. Derfor vil alle bibliotekene inviteres til å svare på en spørreundersøkelse om innkjøpsstrategier, markedsføring og kompetansebehov. Lenke til denne sendes ut i egen e-post.
Tekst: Marius Græsby, Innlandet fylkesbibliotek