Bruker vi rett tømmer til verneverdige bygninger?

Dette er ett av spørsmålene fylkeskommunen håper å få svar på gjennom prosjektet INNotrad.

lafta bygg, istandsetting - Klikk for stort bilde Eli Hauge Lirhus, Innlandet fylkeskommune.

Hovedutvalg for kultur vedtok onsdag å sette i gang prosjektet INNotrad. Fylkeskommunen inngår også i denne sammenhengen en samarbeidsavtale med Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås om oppgaver knyttet til forskning.

INNotrad handler om innovativ tresatsing i innlandstradisjon og har to delprosjekter: INNotrad referansebruk og INNotrad metode og utvikling.

Samle inn data med drone

Det første prosjektet er knyttet til en skogeiendom i Begnadalen i Sør-Aurdal kommune. Her skal de blant annet utvikle en metodikk basert på laserdata innsamlet med drone. Målet er å identifisere trær med relevante egenskaper for antikvarisk istandsetting.

Det andre delprosjektet skal bygge videre på lærdommen fra det første og videreutvikle metoder med hele Innlandet som geografisk område.

Balanse i skogbruket

Ett av målene med prosjektet er altså å ta ut riktig tømmer av god kvalitet som egner seg til restaurering av verneverdige bygninger.

Det er også et mål å finne balansen mellom hensyn knyttet til natur, klima og kulturmiljø på den ene siden og optimalisert produksjon og uttak av trevirke med de rette egenskapene på den andre.

På eiendommen i Begnadalen er det kulturminner og kulturmiljø etter eldre skogsdrift som koier, hesteveger og fløtningsanlegg. I prosjektet skal disse også kartlegges, og forskerne skal vurdere tilstanden og bruken av dem.

Forankret i regional plan

INNotrad er forankret i Regional plan for klima, energi og miljø.

INNotrad kobler seg også direkte på Riksantikvarens bevaringsstrategi for landbrukets kulturmiljø, hvor prioriterte områder er skogbrukets kulturmiljø, arkeologiske kulturminner og skogdrift og kvalitetstømmer.

Prosjektet har et totalbudsjett på 2,9 millioner kroner. Dette er penger fra både fylkeskommunen og Riksantikvaren. Av denne summen settes 1,6 millioner kroner av til forskningssamarbeidet med NMBU.

Politisk behandling

Saken ble enstemmig vedtatt.

Les sakspapirene PS 23/2025