Vil styrke landbruket i Innlandet

I Partnerskap landbruk jobber faglagene og offentlige aktører sammen for å utvikle landbruket i Innlandet.

Inger Torun Klosbøle foran personer i grønt og svart som tilbereder smaksprøver - Klikk for stort bildeLeder i Partnerskap landbruk Inger Torun Klosbøle mener partnerskapet er viktig for å være mer "hands on" på landbruket i Innlandet. Marit Thobiassen Strande

– Partnerskapet er viktig for å se hele Innlandet og være mer «hands on» på utviklingen av landbruket, sier Inger Torun Klosbøle.

Hun er leder i partnerskapet og sitter i hovedutvalg for næring i Innlandet fylkeskommune.

Verdiskapingen i landbruket var på 13,4 milliarder kroner i Innlandet i 2024. Næringen sysselsetter nesten 19 000 personer.

– Da kan du tenkte deg hva det har å si for hele Innlandet, sier Klosbøle.

Strategisk forum

Partnerskap landbruk ble opprettet i 2020 som et strategisk forum for å løfte landbruket. Klosbøle mener det er viktig å samle både politikere, folk fra administrasjonen og fagpersoner fra næringen.

– Her får vi lagt alt på bordet som rører seg på landbruk i Innlandet, sier Klosbøle.

På sakslista til møtet i mars sto blant annet orientering om både Tiltaksplan for jordbruket i Innlandet, som skal vedtas politisk senere i mars og Tiltaksplan for tre- og skogsektoren i Innlandet, som de starter å jobbe med i slutten av mars.

De fikk også informasjon om midler bønder kan søke på til investering og driftsutvikling i landbruket.

Dessuten diskuterte de hvordan de skal involvere kommuner og næringa til å bidra til å mobilisere og motivere bønder til å legge om fra båsfjøs til løsdriftsfjøs. Dette er et krav som vil gjelde fra 2034. Mange bønder har varslet at de trolig heller vil avvikle driften enn å legge om fordi det blir for dyrt. Dette kan være kritisk for melkeproduksjonen i Innlandet. Partnerskapet diskuterte tiltak for å få flere til å legge om i stedet for å legge ned.

Mange personer oppstilt i en trapp - Klikk for stort bildeFørste rekke f. v.: Steinar Lyshaug (Statsforvalteren i Innlandet). Andre rekke: Olav Røssum (nestleder Partnerskap landbruk, Innlandet fylkeskommune, Sp) og Inger Torun Klosbøle (leder Partnerskap landbruk, Innlandet fylkeskommune, Ap). Tredje rekke: Svein Løken (Oppland bonde -og småbrukarlag) og Astrid Simengård (Innlandet bondelag). Fjerde rekke: Eli Blakstad (Statsforvalteren i Innlandet) og Camilla Rostad (Innlandet Bondelag). Femte rekke: Anita Ihle (Glommen Mjøsen skog), Jorunn Stubsjøen (Statsforvalteren i Innlandet), Sissel Tørud (Statsforvalteren i Innlandet) og Tove Linnea Aas (lnnlandet fylkeskommune). Sjette rekke: Liv Wilson (Innlandet fylkeskommune), Vegard Urset (Innlandet fylkeskommune), Kari Hanne Pavenstädt (Oppland bonde- og smårbukarlag), Sverre Bjørnstad (Innovasjon Norge Innlandet), Marie Skavnes (Statsforvalteren i Innlandet), Erik Lagethon (Innlandet fylkeskommune) og Stine Evensen Sørby (Innovasjon Norge Innlandet). Marit Thobiassen Strande

Mat på agendaen

Landbruk er en fellesbetegnelse for de næringene som har jorda som produksjonsgrunnlag, som jordbruk, skogbruk, hagebruk og gartneri. Men partnerskapet jobber også mot næringer som tangerer inn mot landbruket, som reiseliv og mat.

Partnerskapet møtes tre ganger i året, og de prøver å legge møtene til steder der de samtidig kan få mer læring. Møtet i mars ble lagt til matmessa Umami på Lillestrøm.

Matfylket Innlandet

Ung kokkeelev serverer smaksprøver ved bordet  - Klikk for stort bildeElever ved Storhamar videregående skole gjorde en stor innsats på paviljongen til Matfylket Innlandet. Her serverer Vg2-elev Kristian Riesto Olav Røssum. Marit Thobiassen Strande

Her fikk partnerskapet blant annet mer informasjon om satsingen Matfylket Innlandet, som hadde en egen paviljong på messa. Denne satsingen skal bidra til økt matproduksjon og verdiskaping i Innlandet.

Arbeidet med Matfylket Innlandet har vært i tett samarbeid med partnerskapet. Noe av det Matfylket jobber med er å gjøre både private og offentlige aktører mer bevisst på å velge norsk mat og gjerne mat fra Innlandet.

Innlandets Matløfte

Per-Gunnar Sveen og Knut Storberget signerer hvert sitt dokument - Klikk for stort bildeLeder i hovedutvalg for næring Per-Gunnar Sveen og statsforvalter Knut Storberget signerte matløftet. Vegard Urset

I den forbindelsen har de utarbeidet Innlandets Matløfte. Denne avtalen signerte både statsforvalter Knut Storberget og leder i hovedutvalg for næring Per-Gunnar Sveen på Umami dagen før møtet i partnerskapet.

Signeringen er en symbolsk handling for å løfte bevisstheten om hvor viktig matproduksjon er for beredskap, arbeidsplasser, levende bygder og matglede. Målet er å få så mange som mulig av både private og offentlige aktører til å signere matløftet.

Fjellandbruk og reinslakt

Det er sjelden møtene i partnerskapet legges til et sterilt møterom i en av byene. De vil helst kombinere møtene med å være steder der de kan lære noe samtidig.

– Vi har for eksempel vært på Nasjonalt senter for fjellandbruk for å lære mer om hva slags nytte man kan ha av fjellandbruket. Dessuten har vi vært på Evenstad og sett på hvordan de legger opp utdanningen, sier Klosbøle.

Neste møte blir i september med tamrein på agendaen. Da er de invitert til å være med på slakting av tamrein i Valdres. De er også invitert til å være med på skogkurs, og dette kan være aktuelt for møtet i november.

– Vi er hele tiden avhengig av læring, og vi lærer mer sammen.

Partnerskap landbruk

Partnerskap landbruk består av lederne i Innlandet Bondelag, Oppland Bonde- og Småbrukarlag, Hedmark Bonde- og Småbrukarlag, Norskog og Glommen Mjøsen Skog.

Dessuten sitter det representanter fra Innovasjon Norge Innlandet, Statsforvalteren i Innlandet og både politikere og administrativt ansatte i Innlandet fylkeskommune.

Lederen i partnerskapet er politisk. Denne perioden er Inger Torun Klosbøle fra hovedutvalg for næring leder i partnerskapet.

Les mer om landbruk