Skattejakt i jorda på Vingrom

Elever fra Steinerskolen på Gjøvik fikk en annerledes skoledag i arkeologiens tjeneste.

Endelig kunne vinnerklassen av Bokbussens eventyrquiz innkassere premien.

Samarbeidsprosjekt mellom Kulturarv og Fylkesbiblioteket

Arkeologisk utgraving på Vingrom - Klikk for stort bilde Innlandet fylkesbibliotek

Klassen fikk være med på utgravning på Hov på Vingrom. Denne heldagsekskursjonen var et samarbeid mellom Kulturarv og Fylkesbiblioteket.

Det faglige opplegget ble ledet med stø utgravingshånd av arkeolog og konservator Mildri Een Eide og hennes kolleger på feltet.

Eide møtte elevene ved 4. og 5. trinn på Gjøvik Steinerskole i klasserommet. Der holdt hun en times innføring i arkeologi og historisk plassering av jernalder.

Deretter ble de fraktet i buss til utgravingsstedet i nærheten av Vingrom kirke langs E6. 

Et spektakulært funnsted

Arkeologisk utgraving på Vingrom - Klikk for stort bilde Innlandet fylkesbibliotek Gudehovet, som en gang i førkristen tid lå ved Hov gård på Vingrom, har trolig vært en særdeles viktig plass for seremonielle handlinger og helligdom.

Strategisk plassert ved utløpet av lågen, med Mjøsa som handelsvei sørover, har hovet vært et knutepunkt og et handelssenter.

Rikdommen har blant annet vist seg i det store funnet av såkalte gullgubber. Dette er små plater av gull på 1 til 2 kvadratcentimeter med innprentede motiv av menneskeskikkelser i omfavnelse, ofte funnet i hellige hus.

Med sine 30 gullgubber er funnstedet på Hov foreløpig det største i Norge hva gullgubber angår.

Mer om gullgubber på Wikipedia

Jern i solskinnet

Arkeologisk utgraving på Vingrom - Klikk for stort bilde Innlandet fylkesbibliotek Elevene vandret forventningsfulle langs gamleveien i nordlig retning fra Vingrom kirke. Etter en grundig omvisning på feltet av utgravningsleder Kathrine Stene, ble de satt til ulike oppgaver; noen med spade og børste og andre med metalldetektorer.

Tålmodigheten ble testet i det varme sommerværet, men spenningen og iveren etter å grave i fortiden kjølnet solens intensitet.

Tørt støv fra førkristen tid ble skylt vekk i solden – den store silen, der jordmassene blir skilt fra gjenstandene. Om de fant noe? Javisst. Under piping fra detektorer og spadetak lå der gjemt under overflaten rester fra en svunnen tid, men kun i jernformat – ingenting i gull.

Opptil flere gjenstander, som jernnagler og jernplater, ble plukket opp og holdt opp mot sollyset. Om gullet manglet denne gang, manglet ikke gleden!

En autentisk historietime med nærhet til elementene, slik som denne, gir næring til fantasien og derfor også en hensiktsmessig plattform for læring.

Tekst: Trygve Ramnefjell, formidler på bokbussen.