Innlandet fylkeskommune/Frøydis Haug
Alle fylkeskommunene blir hvert år invitert til å komme med innspill til jordbruksforhandlingene.
Torsdag vedtok fylkestinget hva Innlandet fylkeskommune skal legge vekt på i innspillet til de kommende forhandlingene.
Forslag fra ti partier
Ti partier hadde gått sammen om et alternativt forslag til fylkeskommunedirektørens innstilling.
Å styrke landbruket for også å styrke landets totalberedskap og matsikkerhet, står høyt på prioriteringslista.
– Vi står midt i en tid hvor krig, klimaendringer og uro må legge føringer for hvordan vi som land skal forvalte fellesskapets ressurser. I denne nye tiden spiller landbruket, og særlig den norske bonden, en avgjørende rolle, sa Inger Torun Klosbøle (Ap) da hun la fram forslaget på vegne av Ap, Sp, INP, KrF, SV, MDG, Rødt, Høyre, Venstre og Pensjonistpartiet.
Lønn og investeringer
Lønnsomhet for bonden er et annet punkt politikerne framhever. De mener at inntektsgapet mellom bønder og andre yrker må tettes.
Politikerne mener også at investeringsmidlene må styrkes. Dette er penger som blant annet bidrar til økt dyrevelferd og omlegging til løsdrift i fjøs.
Løsdriftskravet som trer i kraft 1. januar 2034 innebærer at melkeprodusenter med båsfjøs må bygge om til løsdrift for fortsatt å kunne drive med melkeproduksjon. Politikerne mener at melkeproduksjonen i Innlandet er viktig både regionalt og nasjonalt. Derfor er det avgjørende at vi fortsatt satser på denne produksjonen.
Velferd og rekruttering
Politikerne trekker også fram at det er viktig å løfte velferdsordningene. Tilskudd til avløsning ved sykdom, ferie og fritid må styrkes, mener de. Det er også nødvendig å sikre avløsning ved svangerskap og fødsel.
Gode velferdsordninger er også viktige for å sikre rekruttering til yrket.
Alternativt forslag fra Frp
Truls Gihlemoen (Frp) fremmet et eget forslag der de legger vekt på at produksjon og priser i større grad må være markedsstyrt.
Samtidig mener de at prisen på matvarer må ned. De er opptatt av at styrking av bøndenes inntekter ikke må presse matprisene ytterligere opp.
Politisk behandling
Forslaget til Frp fikk 5 stemmer. Dermed var det forslaget fra de ti partiene som ble vedtatt.
Les sakspapirene PS 100/2024
Se debatten i nett-tv
Det er Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag som forhandler med staten i jordbruksoppgjøret.