Kompetansemeglere hjelper bedrifter

På hvilken måte kan en kompetansemegler hjelpe deg med å utvikle din bedrift?

Ola Rostad og Rolf Lars Haugen ved et rullebanner som informerer om konsulentselskapet Tretorget og hvilke tjenester de tilbyr  - Klikk for stort bildeOla Rostad (t. h.) sammen med kollega Rolf Lars Haugen, som også er kompetansemegler i Innlandet. Elin Bjørnstad

Gruesokningen Ola Rostad har vært kompetansemegler i Innlandet i vel sju år. Dette svarer Rostad når vi ber ham forklare med egne ord hva en kompetansemegler gjør:

– En kompetansemegler hjelper bedrifter med å finne fram til riktig virkemiddel for å løse en utfordring. Må det ny kunnskap til for å løse utfordringen, det vil si forskning, så hjelper vi også til med å finne riktig forsker og til å organisere et prosjekt.

Kompetansemegling er en del av ordningen Forskningsbasert innovasjon i regionene (FORREGION). Ordningen er både statlig og fylkeskommunalt finansiert, og formålet er å få flere bedrifter til å bruke forskning i sitt innovasjonsarbeid.

Stor verdi for bedriften

Ola Rostad har i årene som kompetansemegler bidratt til å spleise mange bedrifter i fylket med forskningspartnere fra hele landet.

En av de bedriftene Rostad har jobbet med er Norske Moseprodukter. Han har hjulpet rendalsbedriften med å gjennomføre forprosjekt i samarbeid med NMBU på Ås, og de vurderer nå å søke om støtte fra Norges Forskningsråd til et større forskningsprosjekt. 

Daglig leder i Norske Mosebedrifter Ola Sverre Moen sier at kompetansemeglerhjelpen fra Rostad og samarbeidet med NMBU har hatt en svært stor verdi for bedriften.

Vi har laget en kort film om dette suksessrike samarbeidet.

Suksessformel

Norske Moseprodukter er eksempel på et suksessrikt samarbeid med en forskningspartner, men Rostad har også opplevd det motsatte:

– Min erfaring er at det som trengs for å få til et vellykket FORREGION-prosjekt er en motivert og åpen bedrift som vil være en tydelig bestiller. Det er også viktig å ha en engasjert forskningspartner med tid til å prioritere oppdraget. I tillegg må forskeren være en god lytter og formidler.

Ola Rostad forteller at en av oppgavene hans som kompetansemegler er å bidra til åpenhet og tydelighet mellom partene i samarbeidet, noe som igjen bygger tillit.

Lagarbeid

Det er i dag ti sertifiserte kompetansemeglere i Innlandet, ansatt i seks ulike innovasjonsselskaper og næringshager. Rostad forteller at de har mye kontakt og jobber tett sammen:

– Noe av det jeg liker aller best med å være kompetansemegler, er at vi jobber sammen som et lag og at vi bruker hverandres kompetanse og erfaring i de ulike sakene vi er borti. Sammen har vi faglig bredde og geografisk nærhet i hele Innlandet.

Fra 2025 skal Innlandet fylkeskommune inngå nye kompetansemeglerkontrakter, og oppdraget vil bli utlyst i en offentlig anbudskonkurranse i løpet av denne høsten.

Les mer om FORREGION Innlandet og finn kompetansemeglere