Er du klar til å sykle i vinter? 

Mange syklister parkerer sykkelen om vinteren, men hvorfor vil du ikke prøve sykkelen i vinter?

Med rett utstyr kan det være en drøm å sykle om vinteren. - Klikk for stort bildeMed rett utstyr kan det være en drøm å sykle om vinteren. Statens Vegvesen Med rett utstyr kan det være en drøm å sykle om vinteren. Sykling bidrar også til bedre miljø, bedre helse og er i mange sammenhenger en effektiv transportmåte. 

- Det er viktig gjøre sykkelen klar til vintersykling. Du bør sjekke at sykkelen er i god stand og at bremsene er gode. Du bør også kjøpe gode piggdekk til sykkelen og sjekke at du har tilstrekkelig med reflekser og lys, sier Stig Floberghagen, seniorrådgiver innen mobilitet i Innlandet fylkeskommune. 

Trygt med vinterdekk

Det er mange meninger om piggdekk og avhenger av hvor du sykler.

- Uansett valg av piggdekk, vil veggrepet være bedre med enn uten pigger, fortsetter Floberghagen. 

Syklistenes landsforbund anbefaler minst 100 pigger per dekk om man sykler på godt brøyta vinterveger, minimum 200 pigger per dekk om en sykler på is og snø og rundt 300 pigger om en sykler i marka.

Påbudt med lys og refleks

Forskrift om krav til sykkel sier hva som gjelder for lys og refleks.

Forskriften stiller krav om at sykler skal ha rød refleks bak og hvit eller gul refleks på begge sider av pedalene. 

- Ved sykling i mørket skal sykkelen ha lykt foran med hvitt eller gult lys og lykt bak som gir rødt lys, forklarer Floberghagen.

Viktig med renhold av sykkelen

Det er viktig å vaske sykkelen ofte og godt, og det er spesielt viktig etter sykling på veger som er saltet. 

- Det er også viktig å smøre drivverk ved bruk av kuldebestandig olje. Dette kan for eksempel være teflonspray på flaske, sier Stig Floberghagen. 

Mål om økt sykling

Innlandet fylkeskommune har en koordinerende rolle for sykkelbyarbeidet i Innlandet. Arbeidet i de seks sykkelbyene i Innlandet (Kongsvinger, Elverum, Hamar, Brumunddal, Lillehammer og Gjøvik) har mål om å øke antallet gående og syklende i kommunene.

En økt andel gående og syklende vil bidra til bedre miljø, bedre folkehelse og triveligere lokalsamfunn.