– Det er godt å være ung i Innlandet!

Det var den umiddelbare responsen til Heidar Bergum Jahr på spørsmålet om hvordan ungdommen har det i Innlandet.

Marja Leonhardt, Eirin Feiring, Bertine Tønder-Nilsskog, Heidar Bergum Jahr og Maiken Køien Andersen i en panelsamtale - Klikk for stort bildeHeidar Bergum Jahr og Bertine Tønder-Nilsskog synes det er mye som er bra i Innlandet, selv om det også er ting å ta tak i. Marja Leonhardt fra Korus øst (f.v.) og Eiring Feiring, rådgiver ved elev- og lærlingombudet i Innlandet er enige. Til høyre ordstyrer Maiken Køien Andersen. Marit Thobiassen Strande

Konferansen Å være ung i Innlandet ble arrangert på Hamar katedralskole torsdag og samlet først og fremst voksne som jobber med barn og unge, samfunnsplanlegging eller folkehelse.

Representanter fra Innlandet ungdomrsråd deltok også, og Heidar Bergum Jahr var en av dem. Sammen med Bertine Tønder-Nilsskog, som er nestleder i ungdomsrådet, satt han i et panel der de diskuterte ulike problemstillinger knyttet til det er være ung i Innlandet.

– Fyrverkeri i hodet

Da ordstyrer Maiken Køien Andersen spurte om assosiasjoner rundt det å være ung i Innlandet, svarte Jahr umiddelbart:

– Jeg får fyrverkeri i hodet og positive følelser. Det er godt å være ung i Innlandet!

Tønder-Nilsskog var enig.

– Jeg ser framtida, for det er jo vi som er framtida. Jeg ser håp, engasjement og lidenskap, sa hun.

Fagpersonene i panelet var enig med ungdommen.

Eirin Feiring, rådgiver ved elev- og lærlingombudet i Innlandet trakk fram mangfoldet og de mange mulighetene vi har i Innlandet.

Dette var Marja Leonhardt fra Korus øst helt enig i.

Rapport om ungdom

Til tross for dette var panelet enige om at det likevel er en del ting å ta tak i.

På konferansen ble nemlig også rapporten om hvordan det er å være ung i Innlandet presentert. Rapporten er basert på tall fra Ungdata-undersøkelsen og er laget av Korus øst i samarbeid med Innlandet fylkeskommune og Statsforvalteren i Innlandet.

Målet med rapporten er at den skal være et godt kunnskapsgrunnlag for de som jobber med barn og unge i kommunene og fylkeskommunen, for andre offentlige myndigheter og for innbyggerne generelt.

Høye mobbetall

Rapporten viser blant annet at mobbetallene er ganske høye. I Ungdata-undersøkelsen er det flere unge som oppgir at de har blitt mobbet enn det som er gjennomsnittet for hele landet.

Bertine Tønder-Nilsskog reflekterte litt rundt dette i panelsamtalen.

– Tidligere var typisk mobbing kanskje at noen kastet en stein på en annen i skolegården. For oss foregår mobbing på ekstremt mange flere områder, sa hun og trakk spesielt fra mobbingen som skjer digitalt og som ofte er anonym.

Heidar Bergum Jahr supplerte:

– Jeg tror mobbing på nett er mye vanskeligere å avdekke og vanskeligere å ta tak i for de voksne, sa han.

Trives, men kjeder seg

I rapporten kommer det også fram at trivselen på de videregående skolene i fylket er høy – fra 82 til 93 %.

Mange svarer likevel at de kjeder seg på skolen.

– Det er jo ikke alle fag som er en fest, men jeg skjønner jo at det er noen fag alle må ha selv om man ikke liker dem, som for eksempel norsk, sa Jahr.

Tønder-Nilsskog tror at ungdom har blitt dårligere til å kjede seg fordi de vanligvis har en skjerm å underholde seg med. Men hun synes også at skolen er litt for teoretisk.

– Vi blir sittende mye passivt og bare tar imot, i hvert fall på studiespesialiserende, der jeg går, sa hun.

Oppsummeringen fra ungdommene var uansett at Innlandet har stort mangfold, mange muligheter og at vi har trua på hverandre.

– Uansett hva du vil ha, så har Innlandet det, sa Heidar Bergum Jahr.

Flere temaer på konferansen

Konferansen var også innom flere temaer som skjermbruk og rus. Ungdomsmedvirkning og russefeiring hadde også plass på programmet. Dette kan du også lese mer om i rapporten Å være ung i Innlandet.

Les hele rapporten

Runar Eikenes, Korus Øst, Mari Finstad Evenby, Korus Øst, Sissel Løkra, Innlandet fylkeskommune, Oda Oline Harkinn, Innlandet fylkeskommune, Marja Leonhardt, Korus Øst, Jørn Danielsberg, Korus Øst, Ane Bjørnsgaard, Innlandet fylkeskommune, Per Kristian Roko Kallager, Statsforvalteren i Innlandet. - Klikk for stort bildeProsjektgruppa bak rapporten: f.v. Runar Eikenes, Korus Øst, Mari Finstad Evenby, Korus Øst, Sissel Løkra, Innlandet fylkeskommune, Oda Oline Harkinn, Innlandet fylkeskommune, Marja Leonhardt, Korus Øst, Jørn Danielsberg, Korus Øst, Ane Bjørnsgaard, Innlandet fylkeskommune og Per Kristian Roko Kallager, Statsforvalteren i Innlandet. Marit Thobiassen Strande