Marit Thobiassen Strande
Det var 13 elever som klagde inn fylkeskommunen for brudd på menneskerettighetene etter nedleggingsvedtaket i oktober, hvor to skoler og fire skolesteder ble vedtatt nedlagt fra kommende skoleår.
Klagerne mener at barnas menneskerettigheter har blitt brutt av både Innlandet fylkeskommune og Kunnskapsdepartementet, som foretok en lovlighetskontroll av vedtaket.
Ingen grunn til nærmere undersøkelser
Sivilombudet har gått gjennom dokumentene i saken, og mener at det ikke er grunn til å gjøre nærmere undersøkelser.
- Samlet sett har vi ingen avgjørende rettslige innvendinger mot Kunnskapsdepartementets vurderinger eller mot lovlighetskontrollen de har gjort. Vi avslutter derfor saken uten nærmere behandling, skriver Sivilombudet på egen nettside.
Barns beste ble gjort kjent
Sivilombudet mener at vurderingen av barnets beste burde ha vært presentert tidligere, men påpeker at det som er avgjørende, er likevel om det samlet sett fremgår hva som er barnets beste, og at barnets beste er vektlagt som et grunnleggende hensyn.
- Saksfremlegget inneholdt en oppsummering av barnas medvirkning, en egen beskrivelse av negative konsekvenser for elevene med tiltak for å redusere ulempene, en omtale av resultatet av medvirkningskonferanser og Innlandet ungdomsråds høringssvar, og en muntlig oppsummerende vurdering av barnets beste. Sivilombudet mener derfor at barnets beste-vurderingen samlet var gjort tilstrekkelig kjent for fylkestinget før de fattet vedtaket.
Tar ikke stilling til skolenedleggelsene
Sivilombudet tar ikke stilling til selve saken om skolenedleggelser i Innlandet.
- Vår oppgave er å se på om saksbehandlingen har vært riktig, skriver ombudet.