Handlingsprogram for fylkesveger i Innlandet 2026–2029

5. Økonomiske rammer

5.1 Økonomiske forutsetninger og utviklingen over tid

Investeringsrammer: Samlet investeringsramme for perioden 2026-29 er 3450 mill. kr. Dette framgår av økonomiplan for 2025-28. 
 

I forbindelse med budsjettbehandlingen (sak PS 97/2024) vedtok fylkestinget ekstrasatsing på bruer og utbedring av fylkesvegnettet. Dette utgjør totalt 300 mill. kr for bruer og 150 mill. kr for utbedring av fylkesvegnettet. Disse midlene inngår i totalramma på 3450 mill. kr.  Videre inngår midlene som er satt av til fv. 24 og fv. 33, totalt 415 mill. kr, og 250 mill. kr til fv. 30, Jernbaneundergangen på Tynset.
 

Midler til Tretten bru kommer i tillegg, og skal finansieres av staten.
 

Figur 5 viser sammenligning mellom handlingsprogrammet for 2022-25 og handlingsprogram 2026-29.
 

 


Figur 5. Sammenligning av økonomisk ramme for handlingsprogram for 2022 – 2025 og handlingsprogram 2026-2029. 2025-kr.
 

Forventede rammer til drift og vedlikehold av fylkesveger i årene framover. 

Basert på gjeldende økonomiplan (2025-28), forventes det en stabil tildeling til drift og vedlikehold av fylkesvegene. Med gjeldende økonomiske rammer, er det mulig å avsette ca. 30% av budsjettrammen til vedlikehold av fylkesvegnettet.

Årlig behov for dekkelegging og vegmerking er betydelig høyere enn nåværende rammer tillater. Det er følgelig ikke mulig å unngå ytterligere forfall ved bruk av vedlikeholdsmidler alene.

Forfallsetterslep 

Handlingsprogrammet 2026-2029 er basert på en fornyingsprofil med en klar prioritering om å utbedre og fornye eksisterende vegnett. For å redusere forfallsetterslep, kreves det fortsatt betydelig satsning på fornying av eksisterende fylkesveger.
 

Bruvedlikehold

Mange fylkesvegbruer i Innlandet er gamle og vil kreve økte vedlikeholdskostnader og til slutt reinvestering. Det vil bli prioritert en økning til bruvedlikehold gjennom handlingsprogramperioden. 
 

Reinvesteringsbehovet for bruene kommer til å bli voldsomt i tiden framover og må ivaretas av neste handlingsprogram, og framtidige handlingsprogram. Før beslutning om reinvestering, bør det gjøres grundige vurderinger av livsløpskostnader og transportbehovsendringer.
 

Fylkestrafikksikkerhetsutvalget (FTU)

FTU finansieres over driftsbudsjettet. Rammen brukes til drift av utvalget, tilskuddsordninger og tiltak. Eksempler på tilskuddsordninger er tilskudd til skolevegtiltak på kommunale veger etter søknader fra kommunene, og tilskudd til Trygg Trafikk til trafikkopplæring for barn og ungdom. 
 

Eksempler på tiltak rettet mot adferd i trafikken er tiltaket "Sett grenser" for elever i videregående skole og tiltaket "Trygt hjem" for ungdom i helgene. Annen aktivitet vises i handlingsplanen til FTU for perioden 2022-2025.
 

Ordningen videreføres på samme nivå i ny handlingsprogramperiode. Den årlige rammen til FTU er på kr 12 670 000 i 2025.
 

Ny tilskuddsordning – enkel tilrettelegging for gående og syklende på kommunalt vegnett

Sammenhengende nett, attraktiv og sikker standard for gående og syklende, på tvers av vegeiere, er viktig for å bidra til at flere går og sykler. Det er derfor behov for å stimulere til innsats også på kommunal infrastruktur.

Det fremmes derfor forslag til en ny tilskuddsordning, som skal bidra til å videreutvikle og utbedre ferdselsårer for gående og syklende i Innlandet, gjennom enkle tiltak i kommunal regi.

Tilskuddsordningen skal kun gå til kommunale tiltak i kommunale veganlegg, med krav til 50% egenandel fra kommunene. Kommunene som mottar tilskudd, vil være byggherre med ansvar for gjennomføring og drift av anlegget.

Ordningen skal gjelde hele fylket og ivareta behov både innenfor areal- og transportsamarbeidene, sykkelbysamarbeidene og i spredtbygde områder (les mer om dette i kapittel 3.6 og 3.7). Det er behov for å konkretisere ordningen videre, herunder å se på hvordan en slik ordning kan koples til eksisterende tilskuddsordning på FTU og eventuelt andre tilskuddsordninger i Innlandet fylkeskommune.

Tilskuddsordningen må finansieres av driftsmidler.
 

Båtskaret ved Bygdin, Valdresflye, fv. 51 - Klikk for stort bildeBåtskaret ved Bygdin, Valdresflye, fv. 51 Steinar Svensbakken