Innlandet fylkeskommune ønsker å legge til rette for å etablere og videreutvikle grønne hubber for industriell symbiose. Dette er et ledd i den videre oppfølgingen av prosjektet Innlandsporteføljen, som ble satt i gang av Innlandet fylkeskommune, Innovasjon Norge og Statsforvalteren i 2022.
I Innlandsporteføljen foreslår vi å etablere og utvikle 14 hubber som skal bidra til:
- 50 % redusert utslipp
- 40 milliarder kroner i økt verdiskaping
- 10 000 nye grønne arbeidsplasser
- 26 milliarder kroner i økt eksport
Sette i gang samarbeidsaktiviteter
En av utfordringene som er identifisert i kartlegginga og oppfølginga av Innlandsporteføljen, er at mange av hubbene mangler dedikerte ressurser som har et overordnet ansvar for å bidra til å oppfylle målene i Innlandsporteføljen. Dette kan være oppgaver som å stimulere og tilrettelegge for samarbeid på tvers av virksomheter og verdikjeder i og mellom hubbene. Det kan også være å hjelpe til å utvikle hubbene eller til å utvikle en masterplan.
Målet med disse retningslinjene er å tilrettelegge for å sette i gang ulike samarbeidsaktiviteter mellom relevante aktører, på tvers av verdikjeder og bransjer. Dette er for å komme videre i prosessen med å realisere industriell symbiose og grønn omstilling i og mellom hubbene.
Eksempel på slike samarbeidsaktiviteter er etablering av konsortium eller andre former for forpliktende samarbeid i eller mellom de 14 hubbene i Innlandsporteføljen, eller støtte aktiviteter for å videreutvikle eksisterende samarbeid.
Eksempler på gode samarbeidsaktiviteter
Prosjektene det søkes om må bidra til å adressere de målene og svare på de utfordringene som skisseres i Innlandsporteføljen og arbeidet med Innlandsporteføljen.
Eksempler på samarbeidsaktiviteter vi kan støtte:
- konkretisere visjon og mål for realisering av samarbeid om sirkulære forretningsmodeller og industriell symbiose i hubbene, for eksempel utarbeide overordnet plan (masterplan), konkrete samarbeidsprosjekter og konkrete handlingsplaner for hubbene
- jobbe for videre utvikling og kvalifisere til nasjonale og internasjonale ordninger
- lage oversikt og plan for felles infrastruktur
- identifisere og organisere potensielle samarbeidende næringsaktører, og eventuelt kompetanseaktører (forskningsinstitutter, akademia eller katapultsentre)
- etablere eller videreutvikle forpliktende samarbeidskonstellasjoner
- felles utviklingsprosjekter med mål om å løse utfordringer som bedriftene ikke kan løse alene
- tilrettelegge for fellesaktiviteter i og på tvers av ulike hubber
Andre samarbeidsaktiviteter enn dem som er nevnt ovenfor, kan være aktuelle. Særlig kan det være aktuelt å oppfordre til å ha økt oppmerksomhet på digitalisering og sikkerhet i prosjektene.
Vi kan gi støtte på inntil 400 000 kroner for hver hub.
Hubber som har fått tilskudd til tilsvarende aktiviteter fra andre ordninger (for eksempel fylkeskommunale) de siste to årene, kan ikke søke midler her.
Løpende søknadsfrist
Det er ingen søknadsfrist for ordningen, og vi vil behandle søknader fortløpende etter hvert som de kommer inn. Det er en forutsetning at det er midler igjen i fylkeskommunens budsjett til næringsutvikling.
Slik søker du
- Gå til regionalforvalting.no,
- Søk opp «Næringsutvikling i Innlandet» i søkefeltet oppe til høyre og klikk deg inn på den.
- Les nøye gjennom punktene som står på siden under «Næringsutvikling i Innlandet».
- Opprett søknad ved å klikke på «Opprett ny søknad på støtteordning». Da må du logge deg inn i regionalforvaltning.no. Hvis du ikke har vært innlogget før, må du registrere en brukerprofil først.
Hva støtter vi ikke?
Midlene er ikke rettet mot bedriftsstøtte, etablererstøtte, produktutvikling, økonomisk støtte til enkeltbedrifter eller privatpersoner. Innovasjon Norge har ordninger som dekker direkte bedriftsstøtte.
Messer, arrangement eller konferanser får normalt ikke støtte fra denne ordningen, men i særskilte tilfeller kan vi likevel innvilge støtte dersom aktivitetene inngår som en del i utviklingen av hubben.
Enkeltaktører kan ikke få støtte for egne prosjekt under denne ordningen.
Midlene kan ikke dekke
- driftskostnader i næringsvirksomhet eller organisasjoner, så lenge det ikke er del av et definert utviklingsprosjekt
- kausjon eller annen økonomisk garanti
- direkte eller indirekte investeringer i egenkapital i virksomheter
- fysiske investeringer
- lovpålagte oppgaver
- renter og avdrag på lån og refinansiering av gjennomført prosjekt
- søknadsskriving
Hvem kan søke?
Målet er å stimulere til etableringen av konsortium eller andre former for forpliktende samarbeid om utvikling av de 14 hubbene i tråd med tilrådingene i Innlandsporteføljen.
Søker må være en organisasjon eller bedrift som er del av en av de identifiserte hubbene og er etablert med organisasjonsnummer.
Innovasjonsselskaper som per i dag ikke er å regne som en del av en hub, kan likevel søke dersom de er bedt om å legge til rette for aktivitet på vegne av aktører i hubben.
Det er en forutsetning at søker kan vise til støtte, medfinansiering eller aktiv deltagelse fra kommuner eller regionråd.
Det er mulig å søke om støtte til aktiviteter som involverer mer enn én hub.
Vurdering og vedtak
Søknader vil bli vurdert fortløpende. Etter fylkeskommunens delegasjonsreglementet er det som hovedregel administrative vedtak om godkjenning. I tvilstilfeller vil politisk behandling være aktuelt.
I vurdering av søknader legger vi vekt på søkers gjennomføringsevne og forankring i hubbene og ellers i næringslivet. Dessuten legger vi vekt på finansiering av prosjektet og om tiltaket vil sette aktørene bedre i stand til å realisere sirkulære forretningsmodeller og industriell symbiose i tråd med Innlandsporteføljen.
Viktige kriterier
Basert på fylkeskommunens retningslinjer for virkemiddelbruk vil disse kriteriene særlig ligge til grunn for vurdering av søknader:
Bidrag til å nå mål for utlysningen: Søknaden må være tematisk relevant og rettet mot målet for ordningen og Innlandsporteføljen. Det blir lagt vekt på om de planlagte aktivitetene har potensial til å fremme samarbeid om å realisere sirkulære forretningsmodeller og industriell symbiose.
Gjennomføringsevne: Det vil bli lagt vekt på at søker har gjennomføringsevne. Det vil blant annet si at det blir vurdert hvilken kompetanse søker har eller vil tilknytte, organisering og metodebruk og sårbarheten i prosjektet. Prosjektsøknaden må være realistisk, og risikofaktorene må være klargjort. Det er en forutsetning å kunne vise til støtte, medfinansiering eller aktiv deltakelse fra kommuner eller regionråd.
Utløsende effekt: Tilskudd fra fylkeskommunen skal ha utløsende effekt. Det vil si at utviklingsprosjektet ikke vil bli gjennomført uten tilskuddet fra fylkeskommunen, eller at det ikke blir gjennomført i ønsket omfang eller til ønsket tid.
Det vil være et krav om aktiv deltakelse fra prosjekteier og prosjektleder i møter, konferanser og seminarer som arrangeres som oppfølging av Innlandsporteføljen av Innlandet fylkeskommune, Innovasjon Norge og Statsforvalteren.
Finansiering av prosjekt
Det er krav om 50 % egenfinansiering i form av timer eller kontantbidrag. Maksimalt 20 % kan være i form av egeninnsats, det vil si at 30 % må være i form av kontantbidrag.
Støtteandelen fra fylkeskommunen er normalt inntil 50 % av godkjente kostnader i prosjektet. I særskilte tilfeller, som for eksempel forstudium og forprosjekt, kan prosjektet få en høyere støttesats.
EØS-reglene for samlet offentlig støtte setter uansett maksimal støttesats og kan gjøre at støttestasen blir lavere. Kravene i statsstøtteregelverket kan også påvirke hvor mye og hvilken støtte det er mulig å gi.
Regler for godkjent timesats for eget arbeid er maksimalt 1,2 promille av årslønn, maksimalt 1000 kroner i timen.
Prosjekt kan normalt ikke få støtte fra gjentatte finansieringskilder som fylkeskommunen disponerer eller har overført til andre.
Søker må spesifisere alle planlagte aktiviteter og kostnadene tilknyttet disse. Det må også gå frem hvilke kostnader det blir søkt støtte til, hva som blir dekket av egenfinansiering og hva som eventuelt blir dekket av tredjeparter (offentlige og private).
Les tilsagnsbrevet nøye om du får støtte!