Tilstandsrapport for videregående opplæring i Innlandet fylkeskommune skoleåret 2023/2024

9. Internasjonalt servicekontor

Internasjonalt servicekontor har siden 2021 vært akkreditert gjennom utdanningsprogrammet Erasmus+. Dette innebærer at kontoret koordinerer skoler og opplæringskontor gjennom ordningen og søker om mobilitetsmidler på vegne av medlemmene i konsortiet. 

Det er i 2024 8 skoler, Fagskolen i Innlandet, 2 opplæringskontor og Læringsfabrikken på Raufoss som er medlemmer i konsortiet. 

Målet for skolene og opplæringskontorene er å øke kvalitet på opplæringen, gjøre yrkesfag attraktivt, få ny kunnskap og gi mulighet for mobilitet av lærlinger og ansatte.  

Reis ut – praksis i utlandet for lærlinger 

Kontoret har sendt lærlinger på praksisopphold både høsten 2023 og våren 2024. Praksisoppholdene har hatt en varighet på 3 måneder. Totalt i perioden har kontoret mottatt 75 søknader om å reise ut på praksisopphold. Utvelgelse av lærlinger ble gjort i samarbeid med faglig leder i bedrift og opplæringskontor.

31 lærlinger reiste ut på praksisopphold høsten 2023. Disse reiste til Barcelona, Malta, Dublin, Oldenburg og Freiburg i Tyskland i tillegg til Alghero på Sardinia i Italia.  18 lærlinger reiste ut på praksisopphold våren 2024. 

Disse reiste til Barcelona, Aalborg, Freiburg i Tyskland og Malta.  Den største gruppen lærlinger som har reist ut i perioden har vært innenfor barne- og ungdomsarbeiderfaget, IT-drift og -utvikler og reiselivsfaget.  

Andre lærefag er salg, servitør, industrimekaniker, industriell matproduksjon, kjøttskjærer, murer, elektriker og tømrer.

Oppfølgingsbesøk hos lærlinger 
Internasjonalt servicekontor organiserte oppfølgingsbesøk for faglige ledere og opplæringskontor for å besøke lærlinger i utlandet.  

Jobbskygging 
Flere skoler og opplæringskontor har fått midler for å reise på jobbskygging i utlandet. Besøkene er fra 2 til 5 dager.  Totalt er det tildelt midler til 27 jobbskygginger og reisene har gått til Sverige, Finland, Spania, Tyskland og Litauen.  

Nye partnere 
Kontoret har opprettet samarbeid med en ny samarbeidspartner i Cork i Irland da tidligere partner i Dublin ikke leverte kvalitet som ønsket.  

Skolenettverk for internasjonalisering i videregående opplæring 
Alle skolene i fylket har en eller to representanter i nettverket som har overordnet ansvar for internasjonalt arbeid på skolen. I samlingene kan skolene dele “best practice” og erfaringer for å styrke det internasjonale arbeidet og på sikt øke internasjonal aktivitet.

MoB4All - et Erasmus+ inkluderingsprosjekt 
Internasjonalt servicekontor deltar med Irland og Spania i et Erasmus prosjekt for bedre inkludering av personer fra LHBT-miljøet. Mob4All (Mobility for all) har mål om bedre å inkludere lærlinger og elever innenfor LHBT- gruppen til å delta i Erasmus+ prosjekt med arbeidsbasert trening i Europa. 

LHBT er forkortelse og samlebegrep for kjønnsminoritetene lesbiske, homoseksuelle, bifile og transpersoner. Et av målene i Erasmus+ er å forbedre kvaliteten og fremme fordelene ved læring over landegrenser i Europa, i tillegg til å oppmuntre flere ungdommer til å delta i Erasmus utdanningsprogram. 

Prosjektet ønsker å finne måter å inkludere LHBT- gruppen slik at de skal møte minst mulig diskriminering under utenlandsoppholdet. Prosjektet startet i mars 2024 og avsluttes i juni 2025.

Nettverkssamarbeid Tyskland – Norge
Gjennom samarbeid med Håndverkskammeret i Oldenburg i Tyskland tok vi i september 2023 imot to tyske CNC lærlinger på et 4 ukers praksisopphold i to bedrifter i industriparken på Raufoss. Dette har ført til at 2 lærlinger fra Raufossindustrien drar på praksis i Oldenburg i september 2024.