8. Oppfølgingstjenesten
Oppfølgingstjenesten (OT) er en lovpålagt tjeneste. Fylkeskommunen skal ha en oppfølgingstjeneste for ungdom som har rett til opplæring etter §3-1, og som ikke er i opplæring eller arbeid. Tjenesten omfatter også ungdom som har tapt opplæringsrett etter § 4-6.
Målgruppen til OT var for skoleåret 2023/24 ungdom i alderen 15-21 år. Formålet med oppfølgingstjenesten er å sørge for at all ungdom som hører til målgruppen får tilbud om opplæring, arbeid eller andre kompetansefremmende tiltak, eventuelt en kombinasjon av disse.
Innlandet har til nå hatt primært to tiltak for ungdom utenfor opplæring, «Finn Din Vei» og «OT skole». Det er tilbud til ungdom i oppfølgingstjenestens målgruppe som har behov for et aktivitetstilbud og mulighet til å få veiledning i fag til privatisteksamen.
Tabell 9 - Utviklingen av totalt antall ungdommer i OT de siste tre årene (Kilde: Udir).
Tabell 13 viser detaljert oversikt og utvikling for Innlandet fylkeskommune de tre siste årene, fordelt etter kategori:
Tabell 10 - Oversikt og utvikling for Innlandet fylkeskommune de tre siste årene, fordelt etter kategori (Kilde: Udir).
Den nasjonale trenden er at antall ungdommer i OT øker. I juni 2024 var det 15 449 ungdommer i oppfølgingstjenesten, en økning på 4,7 prosent sammenlignet med i fjor. Økningen gjelder spesielt blant de eldste ungdommene. (Udir 2024)
Totalt er det 982 ungdommer i målgruppen til OT i Innlandet pr 15.juni. Det har vært en nedgang i antallet ungdom som ikke har søkt opplæring, og antallet avbrudd holder seg stabilt. Begge disse indikatorene har hatt en nedgang de tre siste årene. Dette er en positiv utvikling og kan sees i sammenheng med forebyggende arbeid og forebyggende tiltak i Innlandet generelt.
Antall ungdommer som er under oppfølging og veiledning av OT har gått opp fra 244 i skoleåret 2022/2023 til 312 i skoleåret 2023/2024. Dette er en uheldig utvikling. Det er særlig denne gruppen ungdom det er viktig å følge tett.
Disse ungdommenes utfordringer krever mer systematisk arbeid over tid for å få de inn i en aktivitet eller annet kompetansefremmende tilbud. Ungdom «under oppfølging og veiledning» er en gruppe OT følger tett opp sammen med andre instanser.
Viktige endringer/satsningsområder
Et viktig satsingsområde for OT fremover er å harmonisere tiltaksporteføljen, slik at tilbudet til målgruppen oppleves å være helhetlig og likeverdig i alle regioner i fylket. OT skal også ha en viktig rolle i det forebyggende arbeidet, og i overgangene mellom ungdomskolen og videregående opplæring.
Med ny og utvidet målgruppe for OT opp til 24 år, er det et satsingsområde å styrke samarbeidet med NAV og Karriere Innlandet om tiltak og karriereveiledning.
Den største gruppen Oppfølgingstjenesten arbeider med, er de ungdommene som velger å ikke søke til videregående opplæring.
Tabellen under viser oversikt over antallet ungdom som ikke søker videregående opplæring og de som i løpet av skoleåret avbryter opplæringen.
Tabell 11 - Antallet ungdom som ikke søker videregående opplæring og antall som i løpet av skoleåret avbryter opplæringen (Kilde: Udir).
Det har vært en nedgang i antallet ungdom som ikke har søkt opplæring, og en liten økning i antall med avbrudd. Utviklingen kan sees i sammenheng med forebyggende arbeid og forebyggende tiltak i Innlandet generelt.