Tilstandsrapport for videregående opplæring i Innlandet fylkeskommune skoleåret 2023/2024

10. Voksnes læring

Det er i Karriere Innlandet ni regionale karrieresentre. I tillegg er det tilbud ved Fylkesdekkende senter for nettundervisning i Trysil, og voksenagronomutdanning ved Jønsberg, Lena-Valle og Storsteigen videregående skoler.  

Harmonisering har stått sentralt siden etableringen av Karriere Innlandet 1. august 2022, og skoleåret 2023/2024 har ledelse og ansatte arbeidet sammen for et mest mulig likeverdig tilbud til innbyggerne i Innlandet.

Der det er mulig benyttes lærere sammen med de videregående skolene. Der det ikke er mulig, er det tilsatt lærere i Karriere Innlandet for å ivareta undervisning og faglig veiledning innen voksnes læring.

Året har vært preget av høy aktivitet, selv om antall deltakere i videregående opplæring er redusert siste året. En større andel av deltakere krever vesentlig mer opplæring for å nå sluttkompetanse, noe som medfører større bruk av ressurser på færre deltakere. Dette blir forsterket ytterligere i ny lov.

Det har blitt brukt mye ressurser som forberedelse til innføringen av ny opplæringslov.

Statlige midler gjennom Utdanningsløftet og forsøket med modulbasert fag- og yrkesopplæring har gitt økonomisk handlingsrom til å prøve ut nye rettigheter for voksne i videregående opplæring og kommende modell for videregående opplæring i de yrkesfagene som får modulstrukturerte læreplaner. 

Erfaringene i prosjektet har gjort Karriere Innlandet godt rustet til at modulstrukturert opplæring skal være ny hovedmodell for voksnes læring i de fagene det er utviklet modulstrukturerte læreplaner.

Ny opplæringslov vil gi voksne større mulighet, gjennom fullføringsrett og rett til rekvalifisering, til å gjennomføre videregående opplæring mer tilpasset den enkeltes behov, enten det gjelde yrkesfaglig opplæring eller å oppnå generell studiekompetanse.

Det har vært 1694 voksne i opplæring skoleåret 2023/2024 i Innlandet. Av disse har 1416 fått sin opplæring i Karriere Innlandet og 168 har vært innom nettundervisning på Fylkesdekkende senter for nettundervisning i Trysil. 55 har gått Voksenagronom og 55 har hatt undervisning i ordinær videregående skole. Det har vært en nedgang i antall elever sammenlignet med 2022/2023. 

Nedgangen kan skyldes økonomiske forhold, som gjør at man må prioritere arbeid framfor opplæring. Det kan også skyldes at færre av tilbudene har undervisning på kveldstid, noe som gjør det mer utfordrende å kombinere med arbeid. Flere av deltakerne har større opplæringsbehov for å nå sluttkompetanse.

Av de 1416 i opplæring i Karriere Innlandet har 78 % gått yrkesfaglig løp. Det er en økning på 9 % fra forrige år. I yrkesfag er det flest deltakere på Helse- og oppvekstfag, fulgt av Bygg- og anleggsfag. Det er stort behov for helsefagarbeidere og mange søkere. 

Alle karrieresentrene har mange deltakere på dette utdanningsprogrammet. I enkelte regioner er det også stor pågang til Industrifag.  I oppgitt antall i opplæring i yrkesfag er deltakere i modulstrukturert fag- og yrkesopplæring (MFY) og Menn i Helse medregnet.  

22 % har tatt fag til generell studiekompetanse. Dette er en nedgang fra 32 % fra forrige periode. Nedgangen skyldes at flere deltakere tar flere fag i løpet av et år enn tidligere.

Deltakere som blir tatt inn i et opplæringsløp i Karriere Innlandet får tilbud om realkompetansevurdering for å få kartlagt behovet for opplæring. Dette for få et opplæringstilbud som er tilpasset den realkompetansen de har.

Det er gjennomført realkompetansevurderinger av 81 personer som ikke går videre i opplæringsløp, men som ønsket å få kartlagt sin kompetanse.

Resultatene på avlagte fagprøver for voksne over 25 år har de siste årene vært stabile. Mens det var 1111 i 2022/2023, har 1213 voksne over 25 år avlagt fagprøve i 2023/2024. 96 % av disse har bestått sin fagprøve.

Tiltak for minoritetsspråklige deltakere

Om lag halvparten av deltakerne i opplæring i Karriere Innlandet har annet morsmål enn norsk. Alle sentrene tilrettelegger opplæringen, der deltakerne blir kartlagt for å gi et best mulig tilrettelagt tilbud til den enkelte deltaker. 

Tilbudene sentrene gir varierer fra å gi et forberedende år med språkopplæring etter læreplan for språklige minoriteter med kort botid, forsterket norskundervisning.

Fem sentre deltok i 2023/2024 i prosjektet Skriv-gjør-lær, som er et prosjekt for å gi språk- og arbeidspraksis hos arbeidsgivere i regionen. Prosjektet er finansiert av IMDi. 54 deltakere fra 15 ulike nasjoner deltok i Skriv-gjør-lær i skoleåret 2023/2024. Fra høsten 2024 vil samtlige karrieresentre delta i Skriv-gjør-lær.

Karriere Innlandet etablerte kvalitetsgruppe for minoritetsspråklig opplæring i skoleåret 2023/2024 med mål om harmonisert kvalitet i tilbudet og økt samhandling på fagfeltet. 

I tillegg er gruppa et viktig utviklings- og samhandlingsverktøy. Voksne deltakere har etter ny lov og forskrift rett til tilpasset opplæring og individuell tilrettelegging.

Modulforsøket med modulstrukturert fag- og yrkesopplæring (MFY) og kombinasjonsforsøk

Siden modulforsøket startet i 2017 har Innlandet vært et av de største forsøksfylkene, både når det gjelder antall fag, geografi og antall deltakere. Innlandet har deltatt i både MFY og kombinasjonsforsøket. 

MFY har vært prøvd ut på alle karrieresentre, og kombinasjonsforsøket har vært prøvd ut ved to karrieresentre. 

Det har gjennom sju år med forsøk blitt opparbeidet mye erfaring, som vi vil nyttiggjøre oss når modulstrukturert opplæring blir en varig ordning i ny opplæringslov. Ved utgangen av juli 2024 hadde Innlandet 265 deltakere som var meldt opp til fagprøven i modulforsøket. Av disse har 193 bestått fagprøven. 

Deltakerne får sin individuelle opplæringsplan som bygger på den kompetansen hen har ved oppstart av opplæringen. Læreplanene i de 13 utvalgte lærefagene er delt opp i moduler. Modulene avsluttes med kompetansebevis når en modul er godkjent. 

Deltakeren kan velge å ta pause fra opplæringen, og starte opp igjen når det passer å fullføre.

Karriereveiledning  

Karriereveiledningstjenesten i Karriere Innlandet har i løpet av året tilsatt karriereveiledere slik at alle regioner nå kan tilby:

  • gratis karriereveiledning til voksne over 19 år 
  • karriereveiledning til nye bosatte flyktninger i kommunene  
  • tilbud om karriereveiledning til midlertidig bosatte flyktninger fra Ukraina
  • studieveiledning til alle som ønsker å starte opp i et av de videregående opplæringstilbudene i Karriere Innlandet

Karriereveilederne i karrieresentrene gjennomførte i 2023/2024 2185 individuelle karriereveiledningssamtaler i målgruppen for voksne. Det har også blitt gjennomført 107 gruppeveiledninger. 

Dette tilbudet har i stor grad vært rettet mot flyktningene fra Ukraina, men også enkelte brukergrupper i NAV har benyttet seg av tilbudet.

Det er fortsatt hovedvekt av kvinner som ber om karriereveiledning, og det er flest innbyggere med videregående opplæring, eller høyere utdanning. Det er likevel stor spredning og innbyggere fra alle aldersgrupper og på alle utdanningsnivå. 

Det er etablert digital bookingløsning for at det skal være lettere for innbyggerne å bestille time til karriereveiledning.

Karrieresentrene arbeider aktivt med kvalitetsutvikling i egne tjenester, og i møte med samarbeidspartnere. Dette er spesielt synlig i koordinering av rådgivningstjenesten i det 13-årige skoleløp, og i samarbeidet med NAV og kommuner om karriereveiledning for nye bosatte flyktninger, inkludert flyktninger fra Ukraina. 

Karriere Innlandet deltar i nasjonale nettverk, initiert av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, som har det nasjonale systemansvaret for utviklingen på karriereveiledningsfeltet.  

Opplæring innen kriminalomsorgen 

Fylkeskommunen har ansvaret for å gi grunnskoleopplæring og videregående opplæring til innsatte, jf. Opplæringsloven § 13-2a. Det er 534 innsatte som har deltatt i undervisning i regi av fylkeskommunen, hvor flertallet har deltatt i yrkesfag. 

Det er en liten nedgang i antall innsatte som har deltatt i undervisning, mens antallet innsatte som har mottatt karriereveiledning har økt fra 652 i 2022/2023 til 730 i 2023/2024. 

Antallet soningsplasser i fengsel i Innlandet er normalt 303 plasser. En avdeling ved Kongsvinger fengsel har ikke vært i drift skoleåret 2023/2024, som innebærer en midlertidig reduksjon på 20 plasser. Gjøvik, Skarnes, Storhamar og Valdres videregående skoler står for gjennomføringen av opplæringen i fengslene. 

Opplæringstilbudet er tilpasset målgruppa. Oppfølgingsklassen på Hamar gir tilbud om å fortsette påbegynt opplæring etter endt soning. Utdanningsdirektoratet forvalter øremerkede statlige midler til dette feltet.

Opplæring for voksne i institusjon  

Fylkeskommunen har, jf. Opplæringsloven §§ 13-2 og 13-3a, ansvaret for å ivareta rettighetene til grunnskole- og videregående opplæring for døgnpasienter i helseinstitusjoner innen psykiatri, rus og barnevern som har avtale med helseforetak. Karriere Innlandet har ansvaret for opplæring i institusjoner innen rus- og psykiatrifeltet for voksne. 

Det er Karriere Innlandet Gjøvik som har det operative ansvaret for organisering og gjennomføring av opplæringen. Det gis opplæring ved Sykehuset Innlandet avd. Reinsvoll, Blåkors avdeling Eina, Sollia kollektivet, Riisby, Fekjær psykiatriske senter, Beitostølen Helsesportssenter og ved Tyrili avdeling Lillehammer.

Det gis opplæring i grunnleggende ferdigheter og videregående opplæring, samt at det gis tilbud om karriereveiledning.

Dette skoleåret er det registrert totalt 175 deltakere i opplæringstilbudet. Antallet deltakere varierer noe fra år til år, avhengig av lengde på behandling og alder på pasientene.

Tabellen viser antall deltakere i opplæring, fordelt på institusjonene.

Tabell 12 Oversikt antall deltakere i Opplæring fordelt på institusjoner
Tyrili Sykehuset Innlandet Reinsvoll/ Blå Kors Sollia Riisby Fekjær Beitostølen helsesport-senter
67 17 13 3 27 48

Tabell 12 Oversikt antall deltakere i Opplæring fordelt på institusjoner (Kilde: VGO).

Integrering  

Fylkeskommunen har i 2023/24 jobbet videre med det regionale kunnskapsgrunnlaget for integrering og kvalifisering i Innlandet. Hele kunnskapsgrunnlaget publiseres i slutten av året 2024, mens elementer har blitt tatt inn i innlandstatistikk. 

Fylkeskommunen sammen med regionale partnere har startet arbeidet med en kvalifiseringsplan for innvandrere. Fylkeskommunen har også i løpet av perioden arrangert to fagsamlinger for kommunene knyttet til integrering, sammen med IMDi, med fokus på kvalifisering og interkommunale samarbeid.

Fylkeskommunen har i tillegg ansvar for arbeid med forebygging mot negativ sosial kontroll. I 2023 har Innlandet fylkeskommune koordinert regionalt nettverk mot negativ sosial kontroll. Nettverket består av Innlandet fylkeskommune, Statsforvalteren i Innlandet, RVTS ØST, Politiet i Innlandet, IMDi og UDI.

Nettverket har gjennomført flere samlinger, samt to store fagdager innen migrasjon og migrasjonshelse og negativ sosial kontroll. Fagdagene har hatt 200-300 deltagere fra alle kommunene.

Desentrale og fleksible fag- og høyskoletilbud   

En av oppgavene til Karriere Innlandet er å ivareta rollen som motor, megler og møteplass for desentrale fag- og høyskoletilbud i Innlandet. Denne rollen forsterkes gjennom «Strategi for fleksibel og desentral høyere utdanning i Innlandet» og handlingsplanen knyttet til denne. 

Karriere Innlandet har lagt til rette for 10 ulike studietilbud og ca. 167 studenter i skoleåret, samt at dialogen med ulike tilbydere er god og gir resultater.

Karriere Innlandet har på prosjektbasis bygd opp studiesentre i fire av regionene (Valdres, Hadeland, Gudbrandsdal og Sør-Østerdal) i tråd med handlingsprogrammet, og meglerarbeidet om studietilbud etterspurt av fylkestinget har vært sentralt i arbeidet. 

Som et grunnlag for meglerrollen er også kompetansebehov uttrykt i regionale kompetansefora et fundament for arbeidet.

I samarbeid med Fagskolen Innlandet er en nodebasert modell for undervisning prøvd ut i regionene Hadeland, Valdres og Gudbrandsdalen innen studiet Rus og psykisk helse. Modellen blir også tatt videre inn i sykepleierutdanningen fra Høgskolen Innlandet med oppstart høsten 2024 i de nevnte regionene.

Modellen baserer seg på en veksling mellom simuleringsdager på Campus, karrieresentrene som møteplass for voksne studenter med mulighet for digitale forelesninger og kollokvierom, samt en tilretteleggerfunksjon som nå prøves ut i prosjektet for å støtte gjennomføring for studenter som tar studier nodebasert. 

Karriere Innlandet har også samarbeidet med Statsforvalteren og kommunesektoren i de tre regionene om prosjektbasert etablering av regionale praksiskoordinatorer, i første omgang med fokus på sykepleierutdanning og helsefagene.

Målrettet arbeid i tråd med handlingsplanen og kompetanseforumene gir resultater, og vil være et viktig arbeidsområde å følge opp i Karriere Innlandet.

I skoleåret 2023/2024 ble følgende desentrale opplæringstilbud tilbudt fra Fagskolen Innlandet:

  • Demens og alderspsykiatri
  • Tverrfaglig miljøarbeid innen rus og psykisk helse 
  • Helseteknologi 
  • Klinisk observasjons-, vurderings- og handlingskompetanse 
  • Industri 5.0 
  • BIM-moduler i byggenæringa 
  • Etterutdanning 1.-7. norsk 
  • Anatomi, fysiologi og sykdomslære 
  • Rehabilitering og hverdagsmestring

I skoleåret 2023/2024 ble følgende desentrale opplæringstilbud tilbudt fra NTNU:

  • Praksisveiledning innen medisin, helse- og sosialfag

Kvalitetsarbeid og kompetanseutvikling  
Statsforvalteren og Senter for livslang læring (SELL) har koordinert og gjennomført program for desentral kompetanseutvikling for voksne. Dette er en viktig samarbeidsarena for kommuner og fylkeskommune med ansvar for opplæring for voksne.  

Tallgrunnlag for voksnes læring 

Telleperiode er 1.8.23-31.7.24 

Tabell 13 - Oversikt over videregående opplæring for voksne
Karriere Innlandet    
Yrkesfag  1113
Fag til generell studiekompetanse  297
Deltakere i institusjon  108
Deltakere i institusjon utenfor opplæringsloven  67
Sum antall personer i opplæring i Karriere Innlandet   1585
Voksne i opplæring i ordinær videregående skole   
Fylkesdekkende senter for nettundervisning, Trysil vdg. skole  168
Voksenagronom, (Jønsberg, Lena-Valle og Storsteigen vdg. skoler)             55
Personer over 25 år i ordinær videregående opplæring  55
Sum antall personer i opplæring i ordinær videregående skole   278
Sum voksne i opplæring i Innlandet fylkeskommune     1865
Tall fra Karriere Innlandet   
Antall realkompetansevurderinger (kandidater som ikke går videre i opplæring)  81 
Andel personer med rett til opplæring  61 %
Andel personer uten rett til opplæring  39 %
Andel minoritetsspråklige deltakere i opplæring  Ca 50 %
Andel praksiskandidater  7 %
Antall i prosjektet «Menn i helse»  12
Antall i MFY (Modulstrukturert fag- og yrkesopplæring)   265
Avlagte fag- og svenneprøver i Innlandet, personer over 25 år  1280
Bestått meget godt  43 %
Bestått  53 %
Ikke bestått  4 %

Tabell 13 - Oversikt over videregående opplæring for voksne (Kilde: VGO).

Tabell 14 - Oversikt over veiledningstilbud i Karriere Innlandet
Karriereveiledning   
Antall kandidater til karriereveiledning  2112
Sum antall karriereveiledningssamtaler (noen har flere samtaler)  2185
Antall gruppeveiledninger (ikke medregnet i de andre tallene)  107
Antall karriereveiledningssamtaler for nye bosatte flyktninger (eks Ukraina)  457
Antall karriereveiledningssamtaler for flyktninger fra Ukraina  298
Andel kvinner til karriereveiledning  63 %
Andel menn til karriereveiledning  37 %
Studieveiledning   
Veiledningstilbud til kandidater som har søkt Karriere Innlandet om videregående opplæring   
Antall kandidater til studieveiledning   573
Sum antall studieveiledningssamtaler (noen har flere samtaler)  879

Tabell 14 - Oversikt over veiledningstilbud i Karriere Innlandet (Kilde: VGO).

Tabell 15 - Oversikt over aktivitet i institusjoner for rus og psykiatri
Opplæring i institusjoner for rus og psykiatri    
Antall personer i opplæring i yrkesfag  65
Antall personer i opplæring i fag til generell studiekompetanse  108
Sum antall personer i opplæring  175

Tabell 15 - Oversikt over aktivitet i institusjoner for rus og psykiatri (Kilde: VGO).

  • Prosjekter 
    Voksnes læring deltar i en rekke nasjonale og regionale prosjekter. De største prosjektene i inneværende periode er:
    •    Digitalisering av voksenagronom 
    •    Nasjonal modell for voksenagronom 
    •    Bemanning av nasjonal digital karriereveiledningstjeneste 
    •    Tilrettelagt fag og yrkesopplæring (Skriv-gjør-lær) 
    •    Menn i helse 
    •    INNsats 
    •    Karriereveiledning for nyankomne flyktninger 
    •    Utdanningsløftet 
    •    Praksisveiledning for ansatte i helsesektoren 
    •    Etablering av studiesenter  
Tabell 16 - Oversikt over opplæring innen kriminalomsorgen i Innlandet
Opplæring innen kriminalomsorgen   Antall deltatt i undervisning   Personer til karriereveiledning 
 Gjøvik   55 20
 Kongsvinger   148 164
 Hamar   89 125
 Hamar - oppfølgingsklasse   11 25
 Ilseng   196 290
 Valdres   35 66
 Sum   534 730

Tabell 16 - Oversikt over opplæring innen kriminalomsorgen i Innlandet fylkeskommune (Kilde: VGO).