Hvordan er kurset lagt opp?
Du får en kick-start på det digitale kurset hvis du deltar på oppstartssamling for nye lærlinger og veiledere.
Vi anbefaler at det går litt tid mellom hver modul. Se én og én film og ta oppgavene sammen, eller samle lærlinger og veiledere og ta kurset sammen.
Hver modul avsluttes med en oppgave som lærlingen og veilederen oppfordres til å løse sammen, gjerne i samtale med hverandre. Det er viktig å reflektere over hvordan du som lærling og veileder tenker hver for dere, og i samtale sette ord på hva dere mener er den beste opplæringen.
Ta kurset her
Modul 1: Oppstart
Velkommen som lærling, tips og råd i starten av læretida
Modul 2: Arbeidsmiljø
Godt arbeidsmiljø gir godt læringsmiljø
Modul 3: Lærling – på vei til å bli fagarbeider
Fakta om læretida. Hva er fag- og yrkesopplæring?
Modul 4: Livet og læretida
Livet og læretida, overgangen fra skoleelev til ung, voksen arbeidstaker
Modul 5: HMS
Helse, miljø og sikkerhet. Hva betyr det for deg?
Modul 6: Dyktig lærling – god fagarbeider
Hvordan bli en god lærling? Hvordan får du en flink og fokusert lærling?
Hvorfor har vi laget kurset?
Kurset er et av tilbudene fylkeskommunen har til lærebedrifter og lærlinger, for å støtte opp om det viktige arbeidet som gjøres for å utdanne flere dyktige fagarbeidere i Innlandet.
Kurset er laget i samarbeid med lærlinger, nyutdannede fagarbeidere, instruktører/veiledere, opplæringskontor (samarbeidsorgan), lærebedrifter og prøvenemnder.
Hvem bør ta kurset?
Det digitale kurset retter seg først og fremst mot førsteårslærlinger og deres veiledere. Vi oppfordrer også alle andre i bedriften som jobber sammen med lærlingen til å ta kurset.
Som det blir sagt i en av filmene:
Det er jo hele bedriften som får lærling, ikke bare den som er faglig ansvarlig.
Hvorfor bør du ta kurset?
Det digitale kurset skal bidra til at lærlingene får en god oppstart i arbeidslivet. I tillegg skal lærlingene og veilederne få avklart forventninger og planlagt opplæringen sammen.
I kurset møter du ekte mennesker – lærlinger, instruktører og andre med erfaringer og tanker om det å være eller ha lærling.
Veilederen må motivere
Veilederen har et overordnet ansvar for at lærlingen får kunnskap om kurset og å hjelpe lærlingen med å finne fram.
Det er viktig å få fram at lærlingen ikke skal sende inn svar på oppgavene, at det ikke er så mye rett og galt, men at kurset er et verktøy for å skape trygghet i den nye rollen som lærling/arbeidstaker.
Det er derfor lurt at du som veileder har sett den første modulen i forkant, slik at du vet hvordan du kan motivere lærlingen til å ta kurset.