Vedtok tilbudsstrukturen for neste skoleår

Et flertall i fylkestinget vedtok å lyse ut flere tilbud enn i fylkeskommunedirektørens forslag.

Elev snakker til klassen i et vanlig klasserom - Klikk for stort bilde Mostphotos

Tilbudsstrukturen som ble vedtatt onsdag inneholder alle tilbud elever i videregående opplæring i Innlandet kan søke på for neste skoleår.

Forslag fra flertallet

Det var Joakim Ekseth (H) som la fram det alternative forslaget på vegne av Høyre, Ap og MDG. Tilbudene i forslaget til flertallspartiene kommer i tillegg til tilbudene i innstillingen til fylkeskommunedirektør Tron Bamrud.

– Tilbudsstrukturen i den videregående skolen er helt sentral. Det er den som gir ungdommen reelle valgmuligheter til å få en utdanning som de liker, ønsker og mestrer, sa Ekseth.

Flere politikere i mindretallet var bekymret for det store omfanget av tilbud som skal lyses ut.

– Jeg ble overrasket over hvor omfattende forslaget er, sa Mari Gjestvang (Sp) og la til at hun syntes det virket som om mye var uavklart.

Flere tilbud på Vg2

Av tilbud flertallspartiene la inn i tillegg til tilbudene i innstillingen til Bamrud, er blant annet Vg2 rørlegger, Vg2 datateknologi og elektronikk og frisør Vg2 ved Sentrum videregående skole.

Ekseth understreket at akkurat de tre tilbudene på Vg2, er tilbud som var på Skarnes vgs., og som blir videreført på Sentrum vgs. siden Skarnes vgs. blir lagt ned. Undervisningen vil trolig uansett foregå i lokalene på Skarnes neste skoleår, men blir administrert av Sentrum vgs.

Ved Nord-Gudbrandsdal vgs. tilbyr de Vg2 industriteknologi. De åpner også for å øke med en klasse på Vg1 bygg- og anleggsteknikk ved Sentrum vgs. Det sammen gjelder for Vg2 automatisering ved Raufoss vgs.

Alternative opplæringsmodeller

Flertallspartiene foreslår også noen flere tilbud innen alternative opplæringsmodeller enn i fylkeskommunedirektørens forslag.

Dette gjelder blant annet bygg- og anleggsteknikk i Gudbrandsdalen, der Vg1 gjennomføres på Vinstra vgs., og de tre neste årene er i bedrift.

På Sentrum vgs. etableres en alternativ opplæringsmodell både for lærefaget frisør og for bygg- og anleggsteknikk, med ett år på skole og tre i bedrift.

Satser på mat og reiseliv

Kjøttskjærer, ernæringskokk og industriell matproduksjon med ett år på Nord-Gudbrandsdal vgs. og tre år i bedrift, blir et søkbart tilbud for neste skoleår.

Dette kommer til tillegg til etableringen av samme modell for restaurant og matfag. Dette tilbudet lyses ut både på Nord-Gudbrandsdal vgs., Valdres vgs. og Nord-Østerdal vgs.

Nord-Gudbrandsdalen vgs. på Otta får sammen med Brimi-kjøken et utvidet ansvar for restaurant og matfag for de tre regionene.

Denne satsingen er også med på å underbygge opprettelsen av et nasjonalt senter for matkultur.

Ved Nord-Gudbrandsdal vgs. kan eleven også velge alternativ opplæringsmodell for reiselivsfag. Hvis eleven har bestått Vg1 salg, service og reiseliv, kan hen gå videre på reiselivsfaget med opplæring i bedrift i tre år.

Nettskole og nye tilbud

Nettskole skal innføres trinnvis, der noen skoler skal tilby nettundervisning som en del av undervisningen fra skolestart 2025/26. Tilbudene i nettskolen skal utvides etter hvert.

Fra skoleåret 2026/27 er planen av Vg2 dronefag skal være et tilbud ved Elverum vgs. Fylkestinget ber også fylkeskommunedirektøren vurdere å starte opp Vg2 matproduksjon ved Nord-Gudbrandsdal vgs. fra samme skoleår.

Avtale med andre fylkeskommuner

Fra skoleåret 2025/26 inngår Innlandet fylkeskommune en avtale med Møre og Romsdal fylkeskommune.

Denne avtalen gir elever fra Lesja kommune rett til å søke på Rauma videregående skole på lik linje med søkere fra Møre og Romsdal.

Fylkestinget ber også fylkeskommunedirektøren om å snakke med Vestland fylkeskommune for å gjøre det mulig for elever fra Skjåk kommune å søke seg til Stryn vgs.

Normtallsmodellen

Fylkestinget har vedtatt en normtallsmodell. Ifølge modellen skal det være minst 60 prosent oppfylling for at et tilbud blir satt i gang. På studieforberedende tilbud betyr det minst 18 elever og på yrkesfaglige tilbud 9 elever.

Politisk behandling

Marit Juvem (R) fremmet et tilleggsforslag om normtallsmodellen. Hun mener at man bør kunne akseptere et lavere normtall ved distriktskoler enn ved skoler i sentrale områder.

Bente Fossum (Sp) fremmet et alternativt forslag på vegne av Sp, SV, INP, KrF, Rødt, Venstre og Pensjonistpartiet om å lyse ut samme tilbud som inneværende skoleår.

– Vi mener saken må vente på en avgjørelse av lovlighetskontrollen, sa Fossum.

Også Bjørnar Tollan Jordet (SV) fremmet et tilleggsforslag om å utrede å sette i gang Vg2 solenergi, Vg2 dronefag og Vg2 informasjonsteknologi i Innlandet.

Votering

SV varslet at de ville stemme for to av punktene i forslaget til flertallspartiene. Det var de forslagene som handlet om å opprette flere tilbud på Vg2 og alternative opplæringsmodeller.

Disse to punktene ble vedtatt med 33 stemmer.

Resten av flertallsforslaget ble også vedtatt med 30 stemmer.

Forslaget til mindretallspartiene om å lyse ut de samme tilbudene som i år fordi de venter på resultatet av lovlighetskontrollen, fikk 22 stemmer og ble ikke vedtatt.

Det ble heller ikke forslaget til SV, som fikk 20 stemmer.

Forslaget til Rødt om normtallsmodellen fikk også 20 stemmer, og ble dermed heller ikke valgt.

Les innstillingen til fylkeskommunedirektøren i sakspapirene PS 93/2024

Se debatten i nett-tv

Les også: Utdanningstilbud i ny struktur

Søknadsfrist

Søknadsfristen for å søke videregående opplæring er 1. februar for de som søker inntak etter individuell vurdering. For alle andre er søknadsfristen 1. mars.